Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

  2005. december

Címoldal
Hogy minden nap kis karácsony legyen
Újév, Újév, újesztendő...
Karácsonyi köszöntő
Elfogadták a 2006. évi költségvetést
Korszerű számítógép a Körkép szerkesztőségének
Adán megalakult a Rákóczi Szövetség helyi szervezete
A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Bolyai Alapítvány
Megőrizni és ápolni anyanyelvünket
Karácsonyi varázs
Nekik is van hely a Nap alatt
A tanácsülésen hallottuk
A fejlődés mellett szavaztak a polgárok
Előadássorozat a helyi önkormányzatokról
Állásbörzét tartottak Adán
Átadták a felújított tornatermeket Adán
Jótékonysági bál Törökfalun
A tájékoztatási eszközök szerepe a többnemzetiségű közösségekben
Esélyegyenlőség az Európai Unióban
Egy kicsit dicsekedjünk is…
Több mint harminc éve egy fedél alatt a kedvencekkel
Vadásztalálkozó
Egészségünk érdekében
Pártba tömörülnek a környezetvédők
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek, események
Zöld levél
Vidékünk páratlan termékei
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

LXVI. Zöld levél

    A zimankós napok beálltával a természet szinte megdermed. Állat, ember meleget, enyhelyet keresne, mert a dermesztő hideg megfagyással fenyeget. Ezekben az áldatlan napokban az egyik hős madarunk, aki kitart mellettünk, a harkály. Ezért és végtelen kukac- és féregirtásáért mindenképpen becsülnünk és szeretnünk kell. Négy fajtája van nálunk és nehezen megkülönböztethetőek: a nagy vagy tarkaharkály, aztán a balkáni, a közép és a kis tarkaharkály. Télen meglátogatják a madáretetőt is és innen a dióbelet fogyasztják. Ha tehát harkályt is akarunk etetni, tegyünk ki nekik dióbelet, vagy fél diókat.
    Nyáron különben a csőrével a fa törzsébe vájt odúban fészkel, az általa elhagyott odúkat később a nem kevésbé színpompás búbosbanka és a seregélyek foglalják el.
    Az új év közeledtével talán hasznos lesz, ha a természetvédői szemmel fontosnak tartott, jeles napokat is áttekintjük, hogy lássuk, miről is kell megemlékeznünk, mire is kell figyelnünk a következő évben.


Mocsaras élőhelyek termése a nád – Téli nádaratás

    Február 2. – mocsaras élőhelyek napja. Már­cius 5. – a hatékony energiafelhasználás napja, márc. 21. – az erdővédelem napja, márc. 22. – a víz világnapja, márc. 28. – a meteorológia napja. Április 7. – egészségügyi világnap, ápr. 22. – a Föld napja, ápr. 24. – a laboratóriumi állatok napja, ápr. 27. – a vakvezető kutyák világnapja. Május 5. – Európa napja, máj. 10. – a madarak és a fák napja, máj. 15. – az állat- és növényszeretet napja, máj. 24. – a parkok napja, máj. 31. – nem­dohányzó világnap. Június 5. – környezetvédelmi világnap, jún. 7. – szárazság és az árvíz-elleni küzdelem világnapja. Július 11. – az élő közössé­gek napja. Augusztus 6. – a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja, aug. 25. – a denevérek európai éjszakája. Szeptember 14 – 15. – az európai kulturális örökség napja, szept. 16. – az ózonpajzs napja, szept. 18. – a geológusok napja, szept. 22. – európai autómentes nap, takarítási világnap, szept. 26. – a tiszta hegyek napja, szept. 27. – a turizmus napja. Október 4. – állat­védelmi világnap, okt. 6. – az élőhelyek védelmé­nek napja, okt. 16. – az egészséges élelem napja, okt. 24. – az ENSZ napja, okt. 31. – a Fekete ten­ger napja. November 6. – a lakott területek napja, nov. 7. – a tudomány napja, nov. 17. – füstmentes nap, nov. 20. – a gyermekek napja, nov. 27. – vá­sárlásmentes nap, nov. 29. – szőrmekereskede­lem ellenes nap. December 1. – az AIDS elleni világnap, dec3. – fogyatékos emberek nemzetközi napja, dec. 5. – önkéntesek napja, dec. 10. – az emberi jogok napja.

 

decembar 2005.

Naslovna strana
Razmišljanja o velikom hrišćanskom prazniku Božiću
Usvojen je predlog budžeta za 2006. godinu
Poseta pokrajinskih funkcionera u Adi
Uloga medija u multietničkim zajednicama
Sastali su se stari lovci
Molski dobošar
Vesti iz policije
Akcije u saobraćaju
Novosti iz Zoo vrta
Impresum


Design by VA