Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

  2005. december

Címoldal
Hogy minden nap kis karácsony legyen
Újév, Újév, újesztendő...
Karácsonyi köszöntő
Elfogadták a 2006. évi költségvetést
Korszerű számítógép a Körkép szerkesztőségének
Adán megalakult a Rákóczi Szövetség helyi szervezete
A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Bolyai Alapítvány
Megőrizni és ápolni anyanyelvünket
Karácsonyi varázs
Nekik is van hely a Nap alatt
A tanácsülésen hallottuk
A fejlődés mellett szavaztak a polgárok
Előadássorozat a helyi önkormányzatokról
Állásbörzét tartottak Adán
Átadták a felújított tornatermeket Adán
Jótékonysági bál Törökfalun
A tájékoztatási eszközök szerepe a többnemzetiségű közösségekben
Esélyegyenlőség az Európai Unióban
Egy kicsit dicsekedjünk is…
Több mint harminc éve egy fedél alatt a kedvencekkel
Vadásztalálkozó
Egészségünk érdekében
Pártba tömörülnek a környezetvédők
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek, események
Zöld levél
Vidékünk páratlan termékei
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Bolyai Alapítvány

    A napokban szerkesztőségünkbe látogatott Gajda Attila, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója. A vele folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy az intézményt 2003. áprilisában alapította Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza, akkor még Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnázium volt a neve. Az iskolába évente 20 olyan általános iskolát végzett diák juthat be, aki magyar nyelven szeretne továbbtanulni, és az emelt szintű matematikai felvételi vizsgán kellő pontszámot szerez. Az igazgató szerint talán kissé egyoldalú a tanulók kiválasztásának ez a módja, bizonyára reálisabb lenne egy komplexebb felvételi, melynek során személyiségtesztnek vetnék alá a jelölteket, elbeszélgetnének velük, és egyéb módon győződnének meg rátermettségükről, ígéretes tehetségükről.
    A tehetséggondozó iskola céljairól szólva az igazgató elmondta, hogy jó szakmai felkészültségű, a közösségükért tenni akaró szerbiai magyar értelmiségieket szeretnének kinevelni a tartomány területén élő fiatalok közül. A tehetséggondozás azon az elven alapul, hogy a társadalomnak érdekében áll a tehetséges fiatalok megfelelő színvonalú oktatása, hiszen a kiváló egyének a fejlődés mozgatórugói. A tehetséggondozás komplex feladat, egyrészt ki kell bontakoztatni egy-egy személyben a benne rejlő tehetséget, másrészt lehetővé kell tenni a diák számára, hogy azokban a tárgyakban is felzárkózzon a többiekhez, amelyekhez nincs különösebb tehetsége.
    Az intézmény működési feltételeit illetően Gajda úr kiemelte, hogy az oktatás teljesen új, esztétikus és jól felszerelt tantermekben folyik. Az informatikai teremben a legkorszerűbb számítógépek állnak a diákok rendelkezésére. A tanári kar kiváló szakemberekből áll, egy részük egyetemen, főiskolán tanít, a többiek pedig a környékbeli középiskolák legjobbjainak számítanak. A tanárok különféle továbbképzéseken vesznek részt. Ezeken a tehetséggondozás módszertanában és gyakorlati alkalmazásában való ismereteiket bővíthetik.


Laboratóriumi gyakorlatok

    A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban az oktatás aszerint a tanterv szerint folyik, amelyet a köztársasági oktatási minisztérium a természettudományi-matematika szakirányra írt elő. Ebben kiemelt óraszámmal szerepel a matematika, az informatika és a fizika. Az órák délelőtt vannak, a délutáni foglalkozásokon azok vesznek részt, akik valamely tantárgyból további ismeretekre szeretnének szert tenni. A tanulók különféle szakkörök (színjátszás, filmkészítés, web-design, digitális fotózás) munkájában is részt vehetnek. Mivel az iskolának nincs tornaterme, a tornaórákat külső helyszíneken, sportpályán, uszodában stb. tartják.
    Gajda úr részletesen beszélt az iskolához tartozó kollégiumról és a vele kapcsolatos problémákról. A diákok többsége vidéki, ők a kollégiumban laknak 3-4-5 ágyas szobában, sőt 7 ágyas szoba is akad. A viszonylagos zsúfoltság és a bentlakók egy részének rossz szociális háttere bizonyos feszültséget okoz. A bentlakó diákok étkeztetését eddig külső helyszínen lehetett megoldani, az ide-oda járkálás bizonyos időveszteséggel jár. Januártól kezdve – belgrádi segítséggel – remélhetőleg a kollégiumi konyha kérdése is megoldódik.


Kollégiumi szoba

    Külön esett szó a tehetséggondozó igazgatójával való beszélgetésünk során a Bolyai Alapítványról. Az alapítvány nemrégiben jött létre elsősorban azzal a céllal, hogy támogassa a magyarul tanuló délvidéki tehetséges fiatalokat. Ennek érdekében tehetségvadászattal, tehetséggondozással és a tehetségek követésével egyaránt foglalkozik. A Bolyai Alapítvány ezenkívül segíti céljaiban a tehetséggondozó gimnáziumot, és arra törekszik, hogy továbbvigye a bolyais kulturális-tudományos szellemiséget, ápolja a régi bolyaisok emlékét. Itt egyrészt azokról van szó, akik annak idején a zentai Bolyai Farkas Gimnázium diákjai voltak, másrészt azokról, akik az 1933 és 1941 között működő belgrádi Bolyai Diáksegélyező Egylet támogatottjai voltak. Az alapítványt elsősorban önkormányzatok és vállalkozók támogatják anyagilag. Az alapítvány közgyűlésének elnöke a 88 éves Balla László.
    A zentai tehetséggondozó gimnáziumnak községünkből is vannak diákjai: Balog Dániel (másodikos), Botos Zsófia (harmadikos), Homolya Miklós (elsős), Kovács Zoltán (harmadikos). A moholi Homolya Miklós a szövetségi fizikaversenyen ért el kiváló eredményt. Indonéziába való elutazása előtt hívtam fel telefonon.
    – Hallottam, hogy hamarosan Indonéziába utazol. Mi lesz ott?
    – Ott tartják a Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Olimpiát, december 4-étől 13-áig. Ezen főleg a természettudományok fiatal művelői vesznek részt a világ minden tájáról. Szerbiát és Montenegrót hatan képviseljük, voltaképpen a szövetségi fizikaverseny első hat helyezettje vesz részt az olimpián. A verseny három részből fog állani. Az első részben tesztet kell megoldani, a második részben számítási feladatok lesznek, a harmadik részben pedig kísérletet hajtunk végre.
    – A zentai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója vagy. Hogyan kerültél ebbe az iskolába?
    – Eddigi sikereimen felbátorodva én is jelentkeztem a gimnáziumba, és részt vettem a felvételi vizsgán. Voltaképpen nehéz választás volt, ugyanis egy belgrádi magániskolába is csábítottak, de mégis úgy gondoltam, hogy inkább a zentai Tehetséggondozó Gimnáziumba próbálok bejutni.
    – Mi a véleményed, van-e az iskolában lehetőség a fejlődésre?
    – Hogyne. Különféle emelt szintű órák, választható tárgyak vannak, szakkönyveket lehet tanulmányozni. A tehetséggondozóban délután kötelező tanulást vezettek be. Ez lehetőséget ad a tanulóknak, hogy pótolják a tudásbeli hiányosságokat.
    – Segítik-e egymást a tehetséggondozó diákjai a tanulásban?
    Mivel tanulás idején együtt vagyunk, gyakran megtörténik, hogy valaki segítséget kér a másiktól. Tőlem is szoktak kérdezni ezt-azt. Felhasználjuk egymás tapasztalatait.
    Időközben lezajlott a Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Olimpia. Nagyszerűen szerepelt rajta Homolya Miklós, ezüstérmes lett.
    Az adai Kovács Zoltánnal vasárnap délután otthonában beszélgettem el, miután kipihente a székelykevei utazás fáradalmait. Ott az iskola színjátszó csoportjával szerepeltek.
    - Miért jelentkeztél annak idején a tehetséggondozó gimnáziumba?
    - Úgy volt, hogy a hagyományos gimnáziumba iratkozok, de a szüleim felhívták a figyelmemet erre a lehetőségre. Mivel Vuk-diplomás volt, megpróbálta, és sikerült.
    - Hallom, a biológiát szereted?
    - Azt is, meg több más tudományágat is, a földrajzot, a filozófiát, a pszichológiát stb. Kedvelem az állatokat, a természetfilmeket. A nyáron alkalmam volt részt venni a Ludasi-tavi madárgyűrűző táborban. Gergely József madarász és tanárom ösztönzésére egy oromi társammal madártani kutatást végeztünk, a nádi poszáták vonulását tanulmányoztuk. Igazoltuk azt a megfigyelést, hogy az öregek 7-8 nappal előbb vonulnak el, mint a fiatalok. Munkánkkal szerepeltünk az idei TDK-n.
    - Hogyan történik az iskolában a tehetséggondozás?
    - Valójában többnyire a délutáni foglalkozásokon folyik, amikor is a fakultációk, a választható tevékenységek kerülnek sorra. A délelőtti órák részben hagyományosak, a diákok elképzelései, kérdései nem minden órán juthatnak kifejezésre. A megfelelő szakirodalomhoz az iskola könyvtárában, a városi könyvtárban vagy az iskolai Internet-hozzáférés segítségével jutunk Tudomásom szerint a hétvégeken a tanárok részére továbbképzést tartanak.
    - Milyen lehetőség van a tanulásra?
    - Mivel aránylag sokan vagyunk kis helyen összezárva, nem igazán megfelelőek a tanulási körülmények, vannak, akik zajonganak, zavarják a többieket. Délutánonként a tanulmányi eredmények szerint kötelező tanuláson vesznek részt a diákok, a jobbak kevesebb ideig, a rosszabbak tovább kell, hogy tanuljanak.
    Kedves olvasóink! Örülhetünk, hogy tehetséggondozó gimnázium működik a közelünkben. A mi érdekünk is, hogy minél zavartalanabb legyen az ott folyó tevékenység, ezért akinek lehetőségei megengedik, támogassa anyagilag is ezt az intézményt a Bolyai Alapítvány közvetítésével! További információk a 816-700-as vagy a 816-666-as telefonszámon, illetve személyesen Zentán, a Posta utca 18. szám alatt kaphatók. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium januárban matematikai felkészítőt és informatikai tábort szervez azoknak az általános iskolai végzős diákoknak, akik tehetségesnek érzik magukat, és ebbe a gimnáziumba szeretnének bejutni.

Dr. Molnár Csikós László

decembar 2005.

Naslovna strana
Razmišljanja o velikom hrišćanskom prazniku Božiću
Usvojen je predlog budžeta za 2006. godinu
Poseta pokrajinskih funkcionera u Adi
Uloga medija u multietničkim zajednicama
Sastali su se stari lovci
Molski dobošar
Vesti iz policije
Akcije u saobraćaju
Novosti iz Zoo vrta
Impresum


Design by VA