Kezdőoldal - Početna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztőség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matičaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

  2005. december

Címoldal
Hogy minden nap kis karácsony legyen
Újév, Újév, újesztendő...
Karácsonyi köszöntő
Elfogadták a 2006. évi költségvetést
Korszerű számítógép a Körkép szerkesztőségének
Adán megalakult a Rákóczi Szövetség helyi szervezete
A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Bolyai Alapítvány
Megőrizni és ápolni anyanyelvünket
Karácsonyi varázs
Nekik is van hely a Nap alatt
A tanácsülésen hallottuk
A fejlődés mellett szavaztak a polgárok
Előadássorozat a helyi önkormányzatokról
Állásbörzét tartottak Adán
Átadták a felújított tornatermeket Adán
Jótékonysági bál Törökfalun
A tájékoztatási eszközök szerepe a többnemzetiségű közösségekben
Esélyegyenlőség az Európai Unióban
Egy kicsit dicsekedjünk is…
Több mint harminc éve egy fedél alatt a kedvencekkel
Vadásztalálkozó
Egészségünk érdekében
Pártba tömörülnek a környezetvédők
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek, események
Zöld levél
Vidékünk páratlan termékei
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Uloga medija u multietničkim zajednicama

    Tokom septembra ove godine, Građanske Inicijative, uz podršku Ambasade Velike Britanije, pokrenule su program "Ujedinjeni građani za ujedinjenu Evropu". Cilj ovog programa jeste povećanje učešća građana u procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici. Ovaj program podrazumeva edukativne seminare za predstavnike lokalne samouprave i lokalne zajednice, a posebno za mlade i novinare, koje za cilj imaju razvoj čitave opštine.
    U okviru navedenog programa biće organizovano 3 seminara posebno za urednike i novinare iz izabrane sredine. Prvi seminar je održan dana 25. i 26. novembra u Novom Sadu, gde su bili prisutni predstavnici lokalnih medija iz Ade, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Malog Iđoša, Čoke, a pored njih bili su prisutni i predstavnici medija iz Kule, Vrbasa, Srbobrana i Telečke.
    Tema ovog seminara bila je: "Ljudska prava i uloga medija u multietničkim zajednicama", koja je na vrlo razumljiv, slikovit i poučan način prezentovan od strane predavača. O ljudskim pravima i razvoju ideje ljudskih prava govorila je prof. Dr. Marijana Pajvančić (pravni fakultet Novi Sad), a o opštim preduslovima za uživanje ljudskih prava predavanje je držao publicista Tomislav Žigmanov. O predrasudi, diskriminaciji, toleranciji i o pravu na različitosti govorio je Pavel Domonji, koordinator Helšinskog Odbora za ljudska prava u Srbiji, kancelarija u Novom Sadu, zatim, o ulozi medija i pravu na informisanje dao je izlaganje dr. Rade Veljanovski, a o značaju uloge i odgovornosti medija u poboljšanju međunacionalnih odnosa govorio je novinar Teofil Pančić.
    Što se tiče realizacije ovog prvog seminara od predviđenih tri, slobodni smo da ocenjujemo vrlo pozitivnom ocenom i to iz više razloga. Pre svega, organizatori, na čelu sa koordinatorkom Aleksandrom Šanjević sa svojim saradnicima Bojanom Vujinović i Nikolom Duvnjak, učinili su sve da svaki pozvani bude na jednom višem nivou poslužen i u pogledu smeštaja i u pogledu načina rada, a sa druge strane svaki učesnik se sa novim znanjem i stečenim iskustvom vratio u svoju sredinu gde će u buduće mnogo slobodnije i smelije moći koristiti sva ona prava koja regulišu položaj manjine u multietničkim sredinama.

-g

decembar 2005.

Naslovna strana
Razmišljanja o velikom hrišćanskom prazniku Božiću
Usvojen je predlog budžeta za 2006. godinu
Poseta pokrajinskih funkcionera u Adi
Uloga medija u multietničkim zajednicama
Sastali su se stari lovci
Molski dobošar
Vesti iz policije
Akcije u saobraćaju
Novosti iz Zoo vrta
Impresum
ďťż

Design by VA