Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. június

Címoldal
Választások és a túlélés
Ballagás a Cseh Károly iskolában
A kenyér szava
Adán folyamatban van a mintegy 1100 méter mély kút kutatófúrása
Ballagás a Műszaki Iskolában
X. akasztói Sziki Napok
Sikeres jótékonysági fittnap
Látogatás az Európai Parlamentben, Brüsszelben
Pipacs
Keresztszentelés
Elballagtak a zeneiskolások - Végzős diákok hangversenye
Évzáró hangverseny a zeneiskolában
Csillagvirág néptánccsoport
Évadzáró a Csobolyóban
Üzenet a mának
Ötvenéves generációs találkozó
60 éves osztálytalálkozónk emlékére
Minden csepp számít!
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti közlemények
Könnycseppek egy régi komp után - II.
Zöld levél
Sakk
Sport
Tarka.barka
Impresszum

Őszre elkészül a termálkút
Adán folyamatban van a mintegy 1100 méter mély kút kutatófúrása

    Mint ismeretes, Adán tavaly december végén mutatták be a leendő wellnessközpont főtervét, a központ kiépítésének kezdetét az idén tavaszra tervezték a termálkút fúrásával. A község önkormányzata tavasszal belekezdett az 1000–1100 méteresre tervezett, 60–62 Celsius-fokos meleg vizet biztosító termálkút fúrásába, amely a tervek szerint folyik – tudtuk meg Juhász Tibortól, az Adica közvállalat igazgatójától.


A termálkút fúrása az adai rekreációs parkban (az egykori állatkert hátsó csücskénél) - az adaiak nagy érdeklődéssel figyelik a munkálatokat, annál is inkább, mert a mostani gyógykúttól alig 50 méterre dolgoznak az Aquamax magyar cég munkásai  (Fotó K. J.)

    – Június 1-jéig 400–450 méterig jutottak le a termálkútfúrók, a magyarországi kivitelező cég, a Vízkút Kft. munkásai. Előreláthatólag június folyamán befejezik az első fázist, ami a kutatófúrást jelenti. Ennek a célja, hogy megtaláljuk a termálvizet abban a mélységben, ahol feltételezzük, hogy megtalálható. Ada község területén már több furat is létezik. Ezek mind azt bizonyítják, hogy 1000–1100 méteres mélységben található a termálvíz. A kutatófúrás befejezése után, várhatóan június végén vagy július elején a helyi önkormányzat kiírja a közbeszerzési pályázatot a második fázisra, amely a kút elkészítését jelenti. Ez a munkálat egy bővebb átmérőjű furat elkészítését foglalja magában, vagyis a vizsgálati furat kibővítését és a lecsövezését, valamint a kútfej felszerelését. A terveink szerint, amint az első fázis befejeződik, módunk lesz arra, hogy szinte azonnal folytatni tudjuk a második fázis munkálataival. Hiszem azt, ha júniusban meglesz a kutatófúrás, és a közbeszerzés júliusban befejeződik, akkor a második fázis is szeptember végéig meglesz a kútfejjel együtt, vagyis gyakorlatilag elkészül a kút. Már a nyár folyamán elkészítünk egy tervdokumentációt, amely ennek a termálvíznek a mielőbbi felhasználást szabályozza. Ezzel a vízzel szeretnénk melegíteni az adai strandfürdőben a kültéri medencék vizét egy hőcserélős rendszer felállításával. Ami azt jelenti, hogy még mielőtt megépülne a wellnessközpont, már a kültéri medencék vizét 27 Celsius-fokra tudnánk melegíteni a hőcserélős rendszerrel. Ezzel minden év május 1-jétől októberig folyamatosan 27 fokos vizet tudnánk biztosítani a strandfürdőben, illetve egy stabil nyári szezont, akkor is, ha esős vagy hűvösebb a nyár – nyilatkozta Juhász Tibor, aki hozzátette, hogy a termálkút kiépítése körülbelül 50 millió dinárba került, amelyből 10 milliót finanszíroz a tartományi energetikai titkárság, a többit Ada község önkormányzata állja. A wellnessközpont építésével kapcsolatosan megjegyezte, hogy számításaik szerint őszre megkezdődnek a földmunkálatok, valamint Bilicki Zoltán polgármester reményei és tervei szerint két éven belül fölépülhet a létesítmény.

Csincsik Zsolt
Magyar Szó, 2016. június 8.

jun 2016.

Naslovna strana
Oproštaj u Osnovnoj školi "Čeh Karolj"
Spasovdan
Opštinski info
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA