Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. június

Címoldal
Választások és a túlélés
Ballagás a Cseh Károly iskolában
A kenyér szava
Adán folyamatban van a mintegy 1100 méter mély kút kutatófúrása
Ballagás a Műszaki Iskolában
X. akasztói Sziki Napok
Sikeres jótékonysági fittnap
Látogatás az Európai Parlamentben, Brüsszelben
Pipacs
Keresztszentelés
Elballagtak a zeneiskolások - Végzős diákok hangversenye
Évzáró hangverseny a zeneiskolában
Csillagvirág néptánccsoport
Évadzáró a Csobolyóban
Üzenet a mának
Ötvenéves generációs találkozó
60 éves osztálytalálkozónk emlékére
Minden csepp számít!
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti közlemények
Könnycseppek egy régi komp után - II.
Zöld levél
Sakk
Sport
Tarka.barka
Impresszum

188. Zöld levél
"FEKETÉN BÓLINGAT AZ EPERFA LOMBJA"

    Arany János csodás versének, a Családi körnek a második sora a címmondatunk és a termését éppen mostanában érlelő, már-már alig fellelhető eperfáról szól, amelyik története során szép karriert futott be, később azonban nálunk elbukott. Alig ötven éve még Adán is az egyik leggyakoribb fa volt, ma viszont csak mutatóban ha akad egy-kettő! Az is a díszfává zsugorított, ágait lefelé növesztő szomorú eper! Az igazi eperfa itt-ott fellelhető maradványait pedig már csak lexikonokba gyűjthetjük!?
    Az eperfának, szerbül dud, angolul Mulberry, németül Maulbeeren két faja ismert, a fehér (Morus alba) és a fekete eper (Morus nigra). A fehér eper íze semlegesebb, egyszerűen édes, a fekete (igazából sötétkék) faeper sokkal aromásabb. Az eperfát egyes vidékeken szederfának is nevezik, mivel a termése valóban első ránézésre a szederre emlékeztet.
    A 19. században nálunk szinte minden ház udvarába ültettek, sőt ugyanebben az időben út menti sorfának telepítették, de a 20. századi útszélesítések után ezeket a fákat kivágták. A felszámolás másik oka volt, hogy az amerikai fehér szövőlepke (nálunk medveszövő-lepke) hernyói (is) nagyon szeretik, és védekezés hiányában ezek a kártevők mindent elpusztítanak.
    Később ez a veszély elmúlt, mert a korábbi tömeges házi verebet a kiszorította a mezei veréb, amelyik a fehér színű medveszövő-lepkékre csemegeként fáradhatatlanul vadászott is és néhány év alatt ki is pusztította. Láttam, amint a cserép alá bújt lepkéket is könyörtelenül kihúzgálták menedékhelyükről! Az embertől azonban már senki sem tudja megvédeni, mert motoros fűrészeivel az egyetlen fának sem kegyelmez!
    A valaha igen gyakori fa állománya mára tehát igencsak megritkult. Piacokon se nagyon találkozhatunk a gyümölcsével, melynek oka az is, hogy nem áll el, leszedés után néhány órán belül fel kell dolgozni. Viszont akár egy hónapig is folyamatosan érik. A fehér eperfa június-júliusban hozza fehér, ritkábban fekete vagy rózsás árnyalatú, mézédes termését. Ezt leginkább nyersen fogyasztják, de pálinkát is lehet belőle főzni. De, mint mind csaknem minden más régebbi kerti, emberközeli növényről kiderül, az eperfa is egy újabb egészségügyi csoda: megfékezi a rákot, a gyulladásokat, az Alzheimer-kórt és még sok mást.
    Ha egészséges szívvel szeretne élni, védekezni akar a rák vagy a Parkinson-kór ellen, az egyik megoldás az eper. Az egészségtudatos emberek körében ez a legújabb szenzáció, ugyanis a faeper levele és termése egyaránt alkalmas a betegségek egy széles skálájának megelőzésére. 
    Ez a finom és tápanyagban gazdag gyümölcs remekül felturbózza a mindennapi étrendet, az eperlevélből főzött tea pedig felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
    Kutatások kimutatták, hogy a fehér eper kivonata megakadályozza a Hepatitis C és a HIV fertőzés kialakulását.
    Az eperfa fája igen kemény. Alig szegezhető. Szerszámfának, szerszám nyeleknek (ásónyél), fából készült eszközök alkatrészeinek használták. Sárga színe miatt hordók készítésére, (főleg pálinkához) szívesen alkalmazták. Kiváló megmunkálhatósága és csiszolhatósága, fényezhetősége folytán a hangszergyártásban is nagy szerepet játszott. Mostanában fiatal formatervezők egyre többször használják az eperfát gyermekjátékok tervezéséhez és készítéséhez is.


Dombon a tanya elnevezésű gyermekjátékok eperfából

Király János

jun 2016.

Naslovna strana
Oproštaj u Osnovnoj školi "Čeh Karolj"
Spasovdan
Opštinski info
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA