Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. június

Címoldal
Választások és a túlélés
Ballagás a Cseh Károly iskolában
A kenyér szava
Adán folyamatban van a mintegy 1100 méter mély kút kutatófúrása
Ballagás a Műszaki Iskolában
X. akasztói Sziki Napok
Sikeres jótékonysági fittnap
Látogatás az Európai Parlamentben, Brüsszelben
Pipacs
Keresztszentelés
Elballagtak a zeneiskolások - Végzős diákok hangversenye
Évzáró hangverseny a zeneiskolában
Csillagvirág néptánccsoport
Évadzáró a Csobolyóban
Üzenet a mának
Ötvenéves generációs találkozó
60 éves osztálytalálkozónk emlékére
Minden csepp számít!
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti közlemények
Könnycseppek egy régi komp után - II.
Zöld levél
Sakk
Sport
Tarka.barka
Impresszum

HÍREK

Szentiváni tűzugrálás

    Az Aranykapu Művelődési Egyesület minden év június 24-én szervezi meg évadzáró műsorát és a szentiváni tűzugrálást. Nem volt ez másként az idén sem; a Lóversenypályán valamivel 18,30 után  kezdődött a rendezvény a Lovas Íjászok 4 tagú csapatának célba lövési bemutatójával, ezt 19,20-kor a tűzugrálás helyszínén a zentai Szent Longinus Hagyományőrző Egyesület XVI- XVII. századi harci gyakorlatai  követték.
    A csűr alatt valamivel 20 óra után kezdődött el az Aranykapu M.E. műsora; a közönséget, szülőket, gyerekeket Sóti Éva művészeti vezető köszöntötte, majd kiosztotta az elismerő okleveleket a M.E. legsikeresebb tagjainak (és a többieknek is), akik sikeresen szerepeltek a XX. óbecsei Kőketánc népzenei és néptánc-versenyen, valamint a Szólj síp, szólj népzenei vetélkedőn. Ugyanakkor a művelődési egyesület vezetősége megajándékozta a pedagógusokat, akik egész évadban foglalkoztak a gyerekekkel, de azon személyeket is, akik valamilyen módon segítettek az egyesületnek, gyerekeknek (és itt nem anyagi támogatásra kell gondolni,  bár anélkül nem tudna  működni e hagyományápoló egyesület)!  A jutalmazottak nevében Sóti Ernő (az egyesület elnöke) mondott köszönetet, és kiemelte, hogy ez még tevékenyebb munkára ösztönzi őket.
    A műsorban először az ifjú és kisebb korosztályú néptánccsoport lépett fel, majd Varnyú Réka és Hadik Anikó énekelt; őket a Pántlika leánykar követte, majd újabb ének-duót hallhattunk: Fodor Boglárkát és Lehócki Katát. Ezután egy szólóénekes leányka énekelt, őt követte az énekkar majd a Cifrázó citerazenekar muzsikált és énekelt Halápi Gábor vezetésével; a műsor vége felé egyedül is citerázott és énekelt.  A tánccsoportok újabb fellépése következett, azután Lepár Emese énekelt, majd a legkisebb csoport gyermekjátékokat mutatott be. A Fokos népzenei együttes önállóan is muzsikált, később ismét a citerazenekart hallottuk, végül a záró szám következett, amelyben felléptek a műsor résztvevői!
    A  szentiváni tűzugrálás 21,30 körül kezdődött; elsőként a lángoló-lobogó bálát Sóti Éva és Sóti Ernő ugrották át, majd a bátrabb gyerekek, felnőttek következtek..., szép sorjában ugrották át a tűzet, legyőzve félelmüket.  A szentiváni tűzugrálás Iván névnapkor volt szokás valamikor, és sok idősebb személy még emlékezik a gyermekkorában szokásos hagyományra, a tűzugrálásra; ez a nap a nyári napforduló is egyúttal.
    Végül még csak annyit, hogy a rendezvényt babsólet-vacsora és táncház zárta. Nekem úgy tűnt, hogy idén kevesebb látogató volt, mint a korábbi években, e véleményemet más ismerőseim is osztották!

Bálizs Géza


KÉZIMUNKA-KIÁLLÍTÁS

    Az adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportja Ada napja tiszteletére a Cseh Károly Iskola tornatermében kiállítást szervez. A megnyitó ünnepség szombaton, július 2-án 14,30 órakor lesz, amire szeretettel várnak mindenkit. A megnyitó után este 9 órakor ugyanott foglalkozást szerveznek gyermekek és felnőttek részére A foglalkozás témája mézeskalács díszítés és papírfonás. A munkához szükséges anyagot a csoport biztosítja, az elkészült munkákat pedig mindenki hazaviheti. A szervezők tehát mindenkit szeretettel várnak!

RAJZ-, FESTMÉNY- ÉS FOTÓKIÁLLÍTÁS

    Ada napja tiszteletére az ADART, Adai Képzőművészeti Alkotók Közössége rajz-, festmény- és fotópályázatot rendez, amelyik a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítási termében július 2-án, 8 órától, és a következő héten is megtekinthető lesz. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket!

Az ADART vezetősége


Testvériskolák találkozója Moholon

    2016. május 4-től 6-ig a Határtalanul program keretein belül, immár 4. alkalommal került sor a budakálászi Kalász Suli Általános Iskola és a moholi Novak Radonić Általános Iskola tanulóinak és tanárainak találkozására Moholon.
    A magyarországi testvériskolából Völgyes József igazgató úr vezetésével mintegy 40 hetedikes tanuló érkezett, s három napot töltöttek Szerbiában.
    Az első napon a két iskola tanulói irodalmi és történelmi vetélkedőn mérték össze tudásukat, melyet Koós Margit, Galambos Róbert és Berec Tünde szervezett, vezetett. Mindezt Dávid Gizella és Petrovac Damir tanárok irányításával sportdélután követett, ahol a gyerekek ügyességi játékokban vettek részt, fociztak,  és  asztaliteniszeztek a moholi asztalitenisz klub  elnökének, Nagy Ferencnek és a klub sportolóinak részvételével. Egyik esemény sem volt versenyjellegű, sokkal inkább egymás megismerését és a barátkozást szolgálta.
    A második napon Orovec Valéria vezetésével a vendégek ellátogattak Vajdaság azon történelmi nevezetességeihez, melyek kapcsolódnak a magyar történelemhez. Így megtekintették a törökbecsei Hungária szobrot, az aracsi Pusztatemplomot, Zenta város nevezetességeit.
    Harmadik nap, úton hazafelé, megálltak egy szabadkai városnézésre, majd Palicson barangoltak egy kicsit.
    Mindkét fél számára kellemes és értékes napok voltak ezek. Mindannyian várják a legközelebbi találkozást, melyre szeptember elején kerül sor Budakalászon, amikor az ottani tanárok és diákok hasonlóan színes programmal várják a moholi gyerekeket.

Vámos Andrea


Zöldike-hírek

    A Környezetvédelmi Világnap (június 5.) célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit természetes, épített, társadalmi és belső környezetünk megóvásáért, harmonikusabbá tételéért. A környezettudatos gondolkodás elsajátítása és alkalmazása az emberhez méltó és egészséges élet kialakításának mérföldköve.  A moholi Zöldike természetvédelmi civil szervezethez ennek érdekében egyre több községi szervezet és egyesület csatlakozik és kapcsolódik be annak természetvédelmi aktivitásaiba. Június 4-én az IFIX ifjúsági szervezet írt alá együttműködési nyilatkozatot a Zöldikével, és pecsételték meg egy közös munkaakcióval, amelynek keretében kitakarították a játszóteret a Sóti J. utcában. A munkában részt vettek még az adai és a moholi nyugdíjas-egyesület, illetve a moholi asztaliteniszező klub tagjai is. A munkaakciót az Első Helyi Közösség, valamint az önkormányzat támogatta.
    A tudatos társadalom nem sanyargatja magát, hanem szebbé teszi környezetét, felhasználva azt, amit a természet nyújt, hiszen élni csak a környezettel való harmóniában lehet.

Zöldike a Mosolytenger Gyermekfesztiválon

    Június 12-én, vasárnap szervezték meg Zentán, a Népkertben a VII. Mosolytenger Gyermekfesztivált, amelyre a rendezvényt szervező Ci-Fi Civil Központ a moholi Zöldike Természetvédelmi Civilszervezetet is, meghívta hogy programjával járuljon hozzá a fesztivál színességéhez.
    A Népkertben az előző évekhez hasonlóan számos játék várta a több száz résztvevő gyermeket és százötven különböző feladat közül válogathattak, többek között a Zöldike Természetvédelmi Civilszervezet pavilonjában is.
    – Több, mint 300 gyereke fogadta el a Zöldike kihívását, és oldotta meg a feladatokat, amelyekért a megérdemelt garas volt a jutalom. Ez volt a második alkalom, hogy részesei voltunk a népszerű rendezvénynek. A gyerekek élvezték a feladatainkat, amelyek közül igyekeztek minél többet megoldani, még ha néha szülői segítséggel is – mondta el Báity Ferenc.

Lajkó Szilvia
fotók Zöldike


KÖZSÉGI INFO

    Kisebb aszfaltozási munkálatok. Moholon a pravoszláv temető bejáratának a rendbetétele is megtörtént. Az aszfaltozási munkálatok keretében szilárd burkolatot kapott a ravatalozóhoz vezető út és a bejárat melletti parkoló.

    Játszóterek felújítása. Ada község önkormányzata folytatja a játszóterek felújítását a községben. Újabb 3 adai játszóteret hoztak rendbe egy munkaakció keretében ma, mégpedig a központi tömbházaknál, valamint a Halász József és az Új utcában lévő játszóterek kerültek felújításra. Remélhető, hogy szép számmal lesznek olyanok, akik sajátjuknak érzik a közterületek rendezettségét, és a már felújított játszóterek megóvására is odafigyelnek.

    Konzuli fogadónap Adán. Magyarország Szabadkai június 21-én Adán a Második Helyi Közösség épületében, immár 18. alkalommal tartott kihelyezett konzuli fogadónapot, az egyszerűsített honosítási kérelmek átvételére.
    Ez alkalommal Szegedi Piroska konzul asszony tett látogatást községünkben. A délelőtt folyamán a jelenlévő négy ügyintéző 100 kérelmet vett át. A következő fogadónap október 25-én lesz a fent említett helyszínen.


NEW ADA DANCE – ÚJABB VB-SIKEREK

    A New Ada Dance adai táncklub táncosai, mint ahogyan a korábbi években tették, az idén  is igen szép sikerrel szerepeltek a május 26. és 29. között Bressanoneban – Brixenben (Olaszország) tartott 14. világbajnokságon, tudtam meg Orovec Béla művészeti vezetőtől.
    A Nemzetközi Táncszövetség  által szervezett világbajnokságon a klub tagjai különböző kategóriákban, táncstílusokban és korosztályok szerint összesítve  hat arany-,  egy ezüstérmet, egy V. helyezést,  egy IX. helyet,  egy XVI. helyezést,  egy XVII. helyet szereztek,  valamint egy párosuk eljutott az elődöntőig! Íme a részletes  eredmények: 1.Caribbean/Latin Show Small Adult – aranyérem; 2. Caribbean/Latin Show Formation, Adult – aranyérem; 3. Bachata Junior korosztály, Couple  – aranyérem (Burza Ralf – Almádi Ágnes ); 4. Merenge Junior Couple – az előbbi e táncstílusban is páros világbajnok lett; 5. Popping Adult szóló:  Juhász Tamás – aranyérem,  Ő különdíjat is kapott e táncstílusban, ami  kettőszáz  eurós támogatást jelent  a Cseh Köztársaságban megszervezésre kerülő tánctáborban (ez nagy siker nemcsak Tamásnak, hanem a klubnak is!);  6. Popping Solo Junior korosztályban Burza Ralf szintén aranyérmet nyert; 7. Hip Hop Adult korosztály,  Couple: Juhász Tamás – Palata Edina  ezüstérmet  nyert; 8. Free Dance Adult, Formációs tánc – V. helyezés;  9. Hip Hop Adult Small Group (csoport) – IX. hely; 10. Hip Hop Junior korosztály, szólótánc: Dukai Alekszandra – XVI. hely, ugyanebben Szűcs Vivien  XVII. lett; 11. Hip Hop Adult Duo – az elődöntőig jutott el a páros.
    Természetesen a világbajnokságra még jobban fel kellett készülniük a táncosoknak, csoportoknak; több órás gyakorlás előzte  meg, és végtelen türelem szükséges mind a táncklub tagjai, mind pedig az oktatóik részéről. Persze némi szünetet is tartottak a gyakorlatok, próbák közben. A szorgalmas felkészülésnek meg is lett az eredménye. Ehhez csak gratulálni kell a táncklub tagjainak, a pedagógusoknak, vezetőjüknek!

Bálizs Géza


ÚJ FILM-MOZGALOM: JÚLIUS

    VADVIRÁG FILMKLUB:
VII.10. vasárnap – Macskafogó (1986), animációs film
Leírás: Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkos szolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még idejében célba jusson a tervrajz. Rendező: Ternovszky Béla

    CSOBOLYÓ FILMKLUB:
VII.20. szerda – János Vitéz ( 1973), magyar rajzfilm
Leírás: Miközben Kukorica Jancsi kedvesét öleli a folyóparton, az őrzésére bízott nyáj szétszéled. Jancsinak ezért bujdosnia kell és sok nehéz kalandban, számtalan viszontagságban van része. Segít Franciaországból kiűzni a törököt, és mikor meggazdagodva hazatérhet, szép kedvesének, Iluskának csak sírhantját találja. Bánatában újra vándorlásra adja magát, és így jut el a mesék birodalmába, ahol megtalálja végre Iluskáját. Rendező: Jankovics Marcell

    A Filmklubok programjai ingyenesek. A Csobolyó Filmklub Moholon a Közösségi Házban, a Vadvirág Filmklub pedig Adán, a Kör székházában működik, és mindkét helyszínen szeretettel várják a magyar filmkultúra iránt érdeklődőket.
    A vetítések időpontját az egyesületek székházában, szórólapokon illetve a Vadvirág HK és a moholi Közösségi Ház facebook-oldalán tesszük közzé.

Lajkó Szilvia

jun 2016.

Naslovna strana
Oproštaj u Osnovnoj školi "Čeh Karolj"
Spasovdan
Opštinski info
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA