Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. június

Címoldal
Választások és a túlélés
Ballagás a Cseh Károly iskolában
A kenyér szava
Adán folyamatban van a mintegy 1100 méter mély kút kutatófúrása
Ballagás a Műszaki Iskolában
X. akasztói Sziki Napok
Sikeres jótékonysági fittnap
Látogatás az Európai Parlamentben, Brüsszelben
Pipacs
Keresztszentelés
Elballagtak a zeneiskolások - Végzős diákok hangversenye
Évzáró hangverseny a zeneiskolában
Csillagvirág néptánccsoport
Évadzáró a Csobolyóban
Üzenet a mának
Ötvenéves generációs találkozó
60 éves osztálytalálkozónk emlékére
Minden csepp számít!
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti közlemények
Könnycseppek egy régi komp után - II.
Zöld levél
Sakk
Sport
Tarka.barka
Impresszum

Keresztszentelés
az egykori moholi Nagyvölgyön  


A felújított feszület Nagyvölgyön

    A gunarasi és völgyparti hívek jelenlétében ft. Zsolnai István gunarasi plébános keresztet szentelt a Nagyvölgyön. A száz évnél idősebb kereszt az egykor élettől nyüzsgő útkereszteződésnél manapság egymagában áll, s csak az arra járók társaságát élvezi, valamint a doroszlói búcsúra gyalogos zarándokok álltak meg egy imára előtte. Tószegi István őslakos, aki kereszthez közel született a régi világban, de már régóta Gunarason él, látván a kereszt elavulását, úgy határozott, hogy felújítja azt. A gunarasi Zahora faipari műhely el is készítette a keresztet, amelyik felszentelésére Úrnapján, 2016. május 26-án a délutáni órákban került sor. Az odaérkezőkben meghatódottság és a múlt eseményei kerültek elő, amit egymás között megosztottak. Valamikor régen, még a tagosítás előtt itt két kocsma, bolt, iskola, szövetkezet és sok-sok tanya volt elszórtan a Szabadkai út és a molholi Nagyút kereszteződésében. Sőt hetente még piacot is tartottak, ami messzire híres volt, hiszen három napig tartott.


Keresztszentelés Nagyvölgyön

    Ez volt a valamikori Völgy, azaz a moholi Nagyvölgy, ami most a topolyai községhez tartozik, s jelenleg lakatlan, azaz egy lakosa van, aki terelgeti nyáját a környéken, s karbantartja a tájat. Mostantól kezdve, és az elkövetkező évek hosszú során egy felújított kereszt várja majd az arra járókat. Az Úrnapi ünnepség így meghitt volt, mivel az igazi búcsú mindig ezen a napon volt megtartva, ami az akkor itt lakók számára nagy ünnep volt. A jelenlévők között felmerült a gondolat, hogy a jövőben fel kellene újítani ezt a szép hagyományt. Az összejött hívek megvendégelték egymást kiflivel, kaláccsal és üdítő itallal, miközben a hangulat, megtelve a régmúlt emlékeivel és a mostani keresztszenteléssel magasra hágott.


A törökfalusi ballagó nyolcadikosok az adai iskolában

    Most egy kicsit visszamegyünk az időben, azaz május 23-án Törökfalun útátadásra került sor. Egy újabb hátsó, gazdasági bejáratra használatos útszakasz létesítésére került sor. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere és Berze Tibor, a Törökfalusi Helyi Közösség elnöke közösen átadták a kibetonozott útszakaszt. A Kiss Bezdányi András és a Bazsó József utcák közötti hátsó gazdasági bejárat kibetonozását Ada község önkormányzata valósította meg. A jelenlévő, érintett lakosok, akik ezt az útszakaszt használják, nagy örömmel fogadták már az elképzelt tervet is, de különösen, most örültek, amikor az meg is valósult. Ez az útszakasz volt a legrosszabb állapotban az egész településen. Ez alkalommal Bilicki Zoltán polgármesternek köszönetet és hálájukat is kifejezték az útszakasz megvalósításáért.


Bilicki Zoltán és Berze Tibor az útmegnyitáson Törökfalun

    Törökfalun idén az egyik legnagyobb és legfontosabb ünnepség a nyolcadikosok ballagása volt. A diákok már két nappal korábban megkezdték az ünneplést, a hagyományokhoz híven a ballagói bulit, szerdán a Százszorszép Művelődési Egyesület szervezésében. Pénteken délután pedig az általános iskolában, Törökfalun, ahol eddig tanultak, sor került a nyolcadik osztályosok ballagói műsorára is. Előbb az osztályfőnöki órára került sor, majd a tornateremben, ahol az iskolatársak, szülők és ismerőseik várták a diákokat, hogy elbúcsúztassák a ballagókat. Mindezek után az ünnepeltek autóbusszal beutaztak Adára, hogy az ottani Cseh Károly Általános Iskola központi épületének a tornatermében részt vegyenek az iskola diákjainak ballagási műsorán. Mindegyik ballagó tagozat egy-egy búcsúztató műsorral köszönt el iskolatársaitól, tanáraiktól és a jelenlévő meghívott vendégektől. A ballagók, miután kiléptek az iskolából, kék lufikat is eleresztettek a magasba, ezzel is jelezve, hogy még szebbé és meghatóbbá varázsolják az ünnepséget. A Park Hotel volt a következő állomásuk, ahol várt rájuk a közös bulizás, ami hab volt a tortán ezen az ünnepségen minden diák számára.
    A törökfalusi általános iskolából tizenhat diák ballagott, akiket nemsokára már a kísérettségi várt, s az iratkozás egy új iskolába, ahol majd továbbtanulnak.


A törökfalusi Törökszegfű énekcsoport a Durindón Tordán

    Az idén a Durindót és Gyöngyösbokrétát Tordán tartották meg, amelyen részt vettek a mi énekes asszonyaink is. Június 11-én, szombaton délután került sor a fellépésükre ezen a fesztiválon a szakmai zsűri és a közönség előtt. Törökfaluról a Búzavirág asszonykórus, a Törökszegfű énekcsoport és Völgypartról az Aranyeső asszonykórus volt a résztvevő. Az utóbbi két csoport ez alkalommal először vett részt e fesztiválon. Rengetegen vettek részt a két helyszínen párhozamosan lebonyolított fellépéseken, ahol a szakmai zsűri és a közönség figyelmesen végig is hallgatták a népdalcsokrokat. Az elemzésekre és észrevételekre majd valamikor az év második felében kerül sor, ahol több útmutatást, kritikát és építő jellegű javaslatokat kapnak a résztvevő csoportok a további munkájukhoz.


A völgyparti Aranyeső asszonykórus Tordán


Göblös Péter szabadtéri tanterem megnyitásán a törökfalusi iskolában

    A szlovákiai Gömörpéterfalván Berente völgye VI. Ősök sarjai ünnepén két napig szinte minden a Délvidékről szólt. A törökfalusi Százszorszép ME tagjai is részt vettek ezen a nyári napforduló alkalmából június 19-én megtartott szertűz gyújtáson. Itt érződött az az ősi tudás, amelyből erőt meríthettek a résztvevők, a baráti találkozásokkal tovább erősíthették a szívüket. Az Ősök tere pedig újabb három szoborral gazdagodott, ezúttal délvidéki fafaragók kézügyessége által.


A törökfalusi Búzavirág Asszonykórus a Durindó népzenei szemlén

    A törökfalusiak énekcsokorral vettek részt és gazdagították az ott összegyűlt ünneplők élményét.

Végezetül egy nagyon szép összefogást és megnyitót szeretnék megosztani a kedves olvasóval. Egy évvel korábban az törökfalusi általános iskola két tanára, Balog Andrea és Göblös Péter megálmodták, hogy egy nyitott tantermet építenek a diákok számára. Az interneten keresztül video-értesítéssel adták tudtul tervüket, ez által is támogatókat kerestek. Meg is lett az eredménye, mivel ez év július 23-án hivatalosan sor került a megnyitóra. Egy 45 m² területű nyitott tantermet sikerült létesíteni, ami civil összefogásban – nem pedig pályázatból – valósult meg Dóczi Dezső és Boldizsár Kornél nagyvonalú adománya nyomán, de a szülők közül is nagyon sokan pénzzel, építőanyaggal és munkával járultak hozzá. Ada község önkormányzata építőanyaggal, a Török család vaselemekkel, a Fontányi fatelep jutányos árú cementtel és sóderrel járult hozzá az épület megvalósításához. Apró Eleonóra díjtalanul elkészítette az építkezési terveket. Az Adafert építőipari vállalat minőségi munkával készítette el az alapokat és a tetőszerkezetet. Az épület megnyitása után a nyitott teraszon diszkót tartottak a diákok számára, míg a szervezőket és a támogatókat megvendégelték. A tanteremben a diákok örömére a jövőben sok mindenre lehetőség nyílik, ami a további lelkes tanulásukat fogja elősegíteni.

Molnár József

jun 2016.

Naslovna strana
Oproštaj u Osnovnoj školi "Čeh Karolj"
Spasovdan
Opštinski info
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA