Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. május

Címoldal
Választások 2012
Községi hírek, események
Pünkösd
Községi hírek
Tizenkét kérvényezőt segítenek
Tanácstag-választást tartottak
Választás 2012 - Ada község
Megszavazták az új helyi járulékot
Tavaszi éremeső a középiskolában
Papírrepülő
Beszámoló a Törökfalusi Helyi Közösség munkájáról a 2012-tes évben
Ha újra itt a nyár...
Szervezett látogatás a mezőgazdasági vásárra
Kisképek III. nemzetközi kiállítása
120 éve született Rákosi
Díjkiosztó után
Hírek
Művelődési hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XVII.
Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi jogaink Szerbiában - 5.
Önkéntes munkával - 2.
Országos bajnok az adai Potisje-Pletex
Az eltúnt idő nyomában
Elsőáldozók 2012.
Tarka oldal
Impresszum

KISKÉPEK III. NEMZETKÖZI KIÁLLÍTÁSA

    Adán a Szarvas Gábor könyvtár kiállítótermében 2012 május 14-én megnyílt az a képkiállítás amely több szinten is elüt a hagyományosnak tudott képkiállításoktól. Először, mert nemzetköziséget visel magán, hisz az alkotók 13 országból tevődnek össze, számuk pedig 144 (Magyarország, Szerbia-Vajdaság, Románia, Bulgária, Szlovénia, Svédország, Hollandia, Horvátország, Kanada, Urugvaj, Ukrajna, Litvánia, Lengyelország), másodszor, mert a képek mérete nem lehet nagyobb 15 x 15 cm-nél, harmadik, mert vándorkiállítás, így Vajdaság több városában is bemutatásra kerül: Szabadka, Horgos, Topolya, Zombor, Ada, Temerin, Zenta, Bácskos-suthfalva, Bácsfeketehegy, Magyarkanizsa, Újvidék. Negyedik, mert kizárólag akadémiai festők vesznek részt rajta, így a minőség szavatolt.


Boros György beszél a megnyitón

    A kisképek összegyűjtését, rendszerezését és ilyen nemű kiállítássá való megrendezését Boros György szabadkai festőművész-grafikus álmodta meg és immár harmadik alkalommal tárja a közönség elé, aki egyúttal megnyitotta és ismertette a kiállítás lényegét. Elmondta, hogy az első alkalommal, jóval szerényebb számú művész fogadta el a meghívást, de ma már szépszámú alkotó dolgozik együtt. Kiemelte, hogy a kisképek semmivel sem alacsonyabb rendűek, mint a megszokott nagyobb méretűek, hisz az alkotók ugyanúgy saját belső megérzésüket nyilvánítják ki. „A kiállítás anyagát éppen a sokszínűség, sokféleség a kérdésfeltevések gazdagságának sajátos, egymást erősítő együttélése teszi izgalmassá. A festő képekben lakik, a kép pedig a festőben és bennünk, akikben mindig megvan a késztetés az alkotások befogadására…” – olvasható a kisképeket bemutató katalógusban.
    Mindenesetre ki kell emelni adai jelentőségét is ennek a vándor-kisképkiállításnak, mert három adai képzőművész képei is szerepelnek a kiállított 144 között. Ezek: Barna Kolozsi Valéria, keramikus, képzőművészeti tanár, Bakos Anita, akadémiai festő, és Ágoston Gabriella, aki a soproni akadémia hallgatója.

Szöveg és fotó: Vastag J.

maj 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz opštine
Izglasan je novi samodoprinos
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Prva pričest 2012.
Šarena strana
Impresum


Design by VA