Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. május

Címoldal
Választások 2012
Községi hírek, események
Pünkösd
Községi hírek
Tizenkét kérvényezőt segítenek
Tanácstag-választást tartottak
Választás 2012 - Ada község
Megszavazták az új helyi járulékot
Tavaszi éremeső a középiskolában
Papírrepülő
Beszámoló a Törökfalusi Helyi Közösség munkájáról a 2012-tes évben
Ha újra itt a nyár...
Szervezett látogatás a mezőgazdasági vásárra
Kisképek III. nemzetközi kiállítása
120 éve született Rákosi
Díjkiosztó után
Hírek
Művelődési hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XVII.
Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi jogaink Szerbiában - 5.
Önkéntes munkával - 2.
Országos bajnok az adai Potisje-Pletex
Az eltúnt idő nyomában
Elsőáldozók 2012.
Tarka oldal
Impresszum

Művelődési hírek

Tehetséges gyerekek rajzkiállítása

    A Kerekítő Magyar Pedagógusok  Egyesülete áprilisban kiírt gyermekrajz pályázatára, ami a Volt egyszer… címet viseli, több, mint 160 alkotás érkezett. Ezekből a rajzokból, festményekből május 7-én kiállítás nyílt a Szarvas Gábor könyvtár képtárában.
    A tehetséges óvodások és kis iskolások (a negyedik osztállyal bezárólag) alkotásait Pesznyák Erika képzőművész, rajztanár és Vastag János amatőr festő bírálták el. A zsűri nevében Vastag János szólt az egybegyűltekhez és méltatta a munkákat. Elmondta, nehéz helyzetben volt a zsűri, hisz nagyon sok szép és jó alkotást kellett átnézni és értékelni, amikor figyelembe kellett venni a gyermekek ügyességét, tehetségét, milyen módon vitték papírra színes elképzeléseiket hisz a téma ezúttal Wass Albert: Tavak erdők könyve illetve az azonos témájú bábjáték volt. A zsűri végül is öt óvodást díjazott, az első és második, illetve a harmadik és negyedik osztályosok közül pedig hármat-hármat, de kiosztott még két különdíjat az óvodások és egyet az iskolások között. A díjazott óvodások: Muzslai Anita (Ada), Szenes Viktor (Ada), Mihók Tamara (Mohol), Páncsics Réka (Ada), Szabó Dániel (Zenta). Az 1. és 2. osztályosok: Gecse Egon (Ada), Mellár Dorina (Ada), Szakáll Edina (Szabadka). A 3. és 4. osztályosok: Kalinka Tamás (Ada), Pintér Ákos (Ada), Sebestyén Rebeka (Hajdújárás). Különdíjat kapott: Dil Anna és Zsótér Ágnes óvodások (Ada) és Petrics Réka (Ada). A pályamunkák Adáról, Moholról, Zentáról, Szabadkáról és Hajdujárásról érkeztek.


Könnyűzenei hangverseny

    A Bartók Béla Alsó Fokú Zeneiskola énekszakos tanulói, tanáraikkal kiegészítve, május 4-én sikeres könnyűzenei hangversenyt adtak. A műsorban közreműködtek a következő szóló énekesek: Bács Bernadett és Varga Lilla duó, Böködi Tamara, Botos Zsófia valamint a tanáraik Milošev Marina, Antal Melinda, Konc Éva. Az énekeseket Subotički Nadina (zongora), Hényel Csenge (fuvola), Pataki Arnold (dob) Petkovity Olivér (gitár) kísérte.
    A hangverseny kiválóan sikerült, nemcsak az ismert és népszerű szerzemények előadása miatt, hanem mert az énekszólistákon látszott és érződött a komoly és alapos felkészülés, ami főleg Konc Éva énektanárnő ragyogó munkájának köszönhető. A sok jó közül nehéz és hálátlan kiemelni a legjobbakat, de figyelembe véve a közönség reagálását, akkor Böködi Tamara, Milošev Marina és Antal Melinda nevét említhetnénk meg.


A Biblia a magyar festészetben

    A városháza nagytermében május 9-én dr. Reisinger János budapesti irodalom történész Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) magyar festő Fohászkodó üdvözítő 1903-ban készült alkotásáról tartott igen érdekes előadást.
    Csontváry gyógyszerésznek tanult, de autodidakta módon képezte magát festővé, noha időközben többen is tanították. Közép-európai olaszországi, közel-keleti utazásai erősen ösztönözték képalkotó fantáziáját. Festményeit a természet pontos másának tartotta.
    Elemezve az említett bibliai tárgyú képet, dr. Reisinger elmondta, hogy Mózest a kőtáblákkal azért ábrázolta Csontváry, mert Jézus  volt az aki továbbította tanítványinak és a népnek mindazt amit Isten leírt Mózesnek a kőtáblákra. A kép jobb alsó sarkában látható kilenc arc közül egy-kettő farizeus lehet, a többi pogány, akik nem hisznek Jézus tanaiban. A templom, mellette állati alakok és a templomba tartó nép azt jelképezi, hogy Jézus a templomokban is hirdette Isten igéit. A fekete ruhás alakok akik egy kőlapra borulnak a tanúbizonyságot jelképezik. A központi alak természetesen Jézus akinek ábrázolása azt tükrözi, hogy szerette Istent és ragaszkodott hozzá.

Bálizs Géza

maj 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz opštine
Izglasan je novi samodoprinos
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Prva pričest 2012.
Šarena strana
Impresum


Design by VA