Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. május

Címoldal
Választások 2012
Községi hírek, események
Pünkösd
Községi hírek
Tizenkét kérvényezőt segítenek
Tanácstag-választást tartottak
Választás 2012 - Ada község
Megszavazták az új helyi járulékot
Tavaszi éremeső a középiskolában
Papírrepülő
Beszámoló a Törökfalusi Helyi Közösség munkájáról a 2012-tes évben
Ha újra itt a nyár...
Szervezett látogatás a mezőgazdasági vásárra
Kisképek III. nemzetközi kiállítása
120 éve született Rákosi
Díjkiosztó után
Hírek
Művelődési hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XVII.
Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi jogaink Szerbiában - 5.
Önkéntes munkával - 2.
Országos bajnok az adai Potisje-Pletex
Az eltúnt idő nyomában
Elsőáldozók 2012.
Tarka oldal
Impresszum

Tizenkét kérvényezőt segítenek

    Május 9-én tartotta meg idei második ülését a II. Helyi Közösség tanácsa. Napirenden szerepelt többek között az Adica Üdültetési Közvállalat tevékenységének összefoglalása, illetve a Panorama – Körkép munkájának ismertetése.
    Az Adica Közvállalat 2011-es évi munkájáról és 2012-tes év terveiről Uliján Kornél, a vállalat igazgatója számolt be, aki egyébként a II. Helyi Közösség tanácsának tagja is. A II. HK éves szinten a helyi járulék 3%-át utalja át a rekreációs központ működtetésére. Mivel a helyi járulék idei összértéke a tervek szerint 17.000.000 dinár lesz, az Adica KV részére kicsivel több, mint 500.000 dinárt ítélt meg a tanács.
    A Panorama – Körkép képviseletében az ülés vendégei Gecse István, főszerkesztő és Vastag János, főszerkesztő-helyettes voltak. Mivel a lap főtámogatója a két helyi közösség, ezért a helyi járulékból az idei évben 156.000 dinárt utalt át a II. HK. Legfőbb céljuk, hogy a lap megjelenése folyamatos legyen, a polgárokat állandó jelleggel szeretnék informálni.
    Ez a két pont után az időszerű munkálatokról esett szó. Az aktuális tevékenységet Varga Elfride, a II. Helyi Közösség titkára ismertette. A II. HK tecnikai megállapodást kötött az önkormányzattal. Ez a megállapodás összhangban van a helyi közösség éves munkatervével. Négy munkálatot foglal magába, amelyekből eddig kettőt végeztek el: újraaszfaltozták a Július 7. és a Ljubomir Nenadović utcákat (3.000.000 dinár), valamint kiépítették a Vuk Karadžić utcában lévő parkolósávot (2.000.000 dinár).

    Közösen pályáztak a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál, így szereztek pénzt a vízvezeték-hálózat bővítésére. A tervek szerint újabb két mikro kútközösséget fognak rákapcsolni a városi vízvezetékre. A munkálatok összege 1.500.000 dinár. Továbbá pénzt nyertek az adai Nagyút rendezésére is, 900 méter hosszan és 5 méter szélesen zúzott kővel fogják bevonni az utat. Erre 2.500.000 dinárt kaptak a titkárságtól.
    A II. Helyi Közösség és az önkormányzat önerőből fogja rendezni a Zentai út esővíz-elvezetését, árkokat alakítanak majd ki. Varga Elfride elmondta azt is, hogy befejeződött a tavaszi lomtalanítás, most a zöld övezetek karbantartását végzik.
    A május 9-i ülésen a tanácstagok arról is döntöttek, hogy II. Helyi Közösség kiket javasol Ada község nyilvános elismerésére. Véleményük szerint erre az elismerésre a Cseh Károly Általános Iskola, az adai Műszaki Középiskola, valamint a Potisje Pletex kézilabda-klub legfiatalabbjai jogosultak. Az iskolák 2012-ben ünneplik fennállásuk 50. évfordulóját, a sportolók pedig országos bajnokok lettek.
    Utolsó napirendi pont a kérvények elbírálása volt. Tizenkét kérvényező pozitív választ kapott, egy kérvényt azonban elutasítottak. Ezen döntés alapján összesen 207.000 dinárt osztottak szét:
    Műszaki Középiskola – fennállásának 50. évfordulójára – 50.000 din.,  A Puskás-kupára való utazásra  – 10.000 din., Óvoda, Halász József 22.– gázbevezetésre  – 50.000 din., Pravoszláv egyház – templomjavításra  – 20.000 din., Musica Humana kamarakórus – fesztiválra – 10.000 din., Adai Önkéntes Tűzoltó Egyesület – felújításra  – 10.000 din., New Ada Dance Táncklub – utazásra – 7.000,00 din.,  FitLife Aerobic-klub – működésre – 5.000, 00 din., Aggok Háza – sporttalálkozóra – 5.000, 00 din., Póni Állatkert – takarmányra – 10.000,00 din., Zöld Sziget – műhelymunkák szervezésére – 10.000, din., Ifjúsági Fúvós Zenekar – hangszerek javítására – 10.000 din., Bakos Rudolf magánszemély – tűzkárok pótlására – 10.000 din.
    Ezeket az összegeket már át is utalták. Egyetlen kérvényt kellett elutasítaniuk. A Lenin u. 10-es számú épület udvarának felújítására az ott lakók közösen kértek pénzt, a II. Helyi Közösség tanácsa azonban úgy ítélte meg, hogy először a járdát kellene megjavítani, utána tudnak majd pénzt adni egy olyan udvari rész kijavítására, amely egyébként nem minősül köztérnek, hanem a lakók tulajdonát képezi.

Szarvák Gabriella

maj 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz opštine
Izglasan je novi samodoprinos
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Prva pričest 2012.
Šarena strana
Impresum


Design by VA