Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. május

Címoldal
Választások 2012
Községi hírek, események
Pünkösd
Községi hírek
Tizenkét kérvényezőt segítenek
Tanácstag-választást tartottak
Választás 2012 - Ada község
Megszavazták az új helyi járulékot
Tavaszi éremeső a középiskolában
Papírrepülő
Beszámoló a Törökfalusi Helyi Közösség munkájáról a 2012-tes évben
Ha újra itt a nyár...
Szervezett látogatás a mezőgazdasági vásárra
Kisképek III. nemzetközi kiállítása
120 éve született Rákosi
Díjkiosztó után
Hírek
Művelődési hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XVII.
Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi jogaink Szerbiában - 5.
Önkéntes munkával - 2.
Országos bajnok az adai Potisje-Pletex
Az eltúnt idő nyomában
Elsőáldozók 2012.
Tarka oldal
Impresszum

KÖZSÉGI HÍREK

Parkoló átadása a Vuk Karadžić utcában

    Ma, május 4-én került átadásra az a mintegy 300 méter hosszúságú parkoló, melyet Ada község önkormányzata és a II. Helyi közösség  között meglévő technikai megállapodásról szóló szerződés keretein belül építettek ki a Vuk Karadžić utcában. A közös beruházás összértéke 2 millió dinár. Bilicki Zoltán, Ada község elnöke elmondta, hogy az elmúlt egy, másfél évben az önkormányzat igyekezett szorosabbra fűzni az együttműködést a helyi közösségekkel. A hatékony együttműködés bizonyítéka a ma átadott parkoló. Az átadáson jelen volt Varga Elfride a II. Helyi Közösség titkára, Tóbiás József tartományi parlamenti képviselő, Tóth Tamás köztársasági parlamenti képviselő, Körtvélyesi Tícián a II. Helyi közösség tanácsának tagja, valamint Búcsú Attila a Községi Tanács tagja. A már említett szerződés a parkoló mellett a következő közös  projektumokat foglalja magába: a Július 7. és a Ljuba Nenadović utca új aszfaltburkolata, vízvezeték építése a Cseh Károly, Bogdánfi Sándor, Miroslav Antić, és a Szőlőskert utcában, valamint  csapadékví-elvezető árkok létrehozása a Zentai úton.


Felújított sportpályák átadása

    2012. május 16-án Bilicki Zoltán, Ada község elnöke, Tóbiás József községünk képviselője a VAT Képviselőházában, Búcsú Attila a Községi Tanács sportért, ifjúságért és turizmusért felelős tagja és Marko Adamović a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság szakmunkatársa körbejárták és a polgárok rendelkezésére bocsátották azokat az adai sportpályákat, amelyeket az Ada község költségvetésének és a VAT kormányának eszközeiből újítottak fel. Ez alkalommal az adai Cseh Károly Általános Iskola főépületének udvarában található kosárlabdapálya került szanálásra. Ez alatt értendő a palánkok, valamint a gyűrűk cseréje és amint az időjárás megengedi sorra kerül a pálya kijelölése is. A jelen projekt kereteiben a Čika Jova Zmaj Iskoláskor-előtti Oktatási és Nevelési Intézmény is kapott egy kosárlabda szettet, az ajándékot Nataša Popov, az intézmény igazgatónője vette át.


Mohol: Új épületbe költözik a zeneiskola

    Pénteken, 2012. április 27-én, Bilicki Zoltán, Ada község elnöke, Tóbiás József tartományi képviselő, Búcsú Attila a Községi Tanács tagja, valamint Körtvélyesi Tícián jelenlétében leplezték le az adai Bartók Béla Alapfokú Zeneiskola moholi, kihelyezett tagozatának új épületén az intézmény tábláját. A zenede az egykori Annuska Klub épületében kap új otthont.
    Az ingatlant Ada község önkormányzata vásárolta meg februárban a zeneiskola részére. Értéke hozzávetőlegesen 3 millió dinár, a felújításhoz és az elvégzendő átalakításokhoz szükséges összeget pályázat útján kívánják beszerezni.
    - Sok munka vár még ránk, hogy a szükségleteknek megfelelően átalakítsuk az épületet – fogalmazott köszöntőjében Rózsa Ildikó, a zeneiskola igazgatónője - de a befektetett munka sokszorosan megtérül a minőségesebb oktatás, a kulturális élet előrehaladása és a költségek csökkenése révén. A moholi tagozatnak jövője van – tette hozzá az igazgatónő.
    - Eddig rendezetlen volt a moholi tagozat sorsa, ezért az igazgatónő kérésére az önkormányzat megvásárolta az ingatlant, amely zeneiskolaként szolgálhat a moholi gyerekek számára – nyilatkozta Bilicki Zoltán polgármester. – Az épület szabadtéri és beltéri színpaddal, valamint megfelelő infrastruktúrával rendelkezik ahhoz, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tudjanak művelődni, ezzel is segítve a község kulturális előrehaladását.
    Az ünnepségre a zeneiskola növendékei készültek műsorral.

(pzs)

A Szociális-gazdasági Tanács alakuló ülése

    2012. május 04-én, Ada község elnöki kabinetjében tartották az Ada Község Szociális-gazdasági Tanácsának alakuló ülését.

    Az ülésen megerősítették a tanács 9 tagjának négy évre szóló mandátumát, akiket egyenlő arányban a 3 szociális partner delegált. A tanácsot alkotják: – a Községi Tanács részéről: Bilicki Zoltán, Ada község elnöke; Világos Tibor, Ada község elnökhelyettese és Sóti Ernő, a Községi Tanács tagja; – a Szerbiai Munkáltatók Uniója-Vajdaság  részéről: Vass Szilveszter, a Vállalkozók Általános Egyesületének elnöke; Pintér Ilona, az adai Mlinprodukt igazgatónője; Slavko Kos, a  Sipex kft., Ada tulajdonosa és igazgatója; – Ada Község Önálló Szakszervezetei Szövetsége részéről: Miroslav Belančić, Józó Gábor és Karácsonyi József.
    A tanács elnöklőjének az első évben egyhangúlag Miroslav Belančićot,  az Ada Község Önálló Szakszervezetei Szövetségének biztosát választották, titkárának pedig az elkövetkező 5 éves megbízatási időszakra Jankovits Rolandot nevezték ki, egyidejűleg meghatalmazták, hogy az illetékes Minisztériumnál beterjessze az  Ada Község Szociális-gazdasági Tanácsának bejegyzési kérelmét.
    A tanács az ülésen a munkájáról szóló ügyrendet is elfogadta.
    A jelenlévő szociális partnerek kifejezték kívánságukat és reményüket, hogy a testület aktívan működjön az elkövetkező időszakban és ezáltal közvetlenül hozzájáruljon a szociális párbeszéd kibontakozásához és a község teljes körű fejlődéséhez.


Felszerelés átadása az iskolákban

    Hétfőn, 2012. április 30-án Ada község elnöke, Bilicki Zoltán, Tóth Tamás köztársasági parlamenti képviselő, Tóbiás József tartományi parlamenti képviselő, Adamović Marko a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság munkatársa, valamint Körtvélyesi Tícián ünnepélyesen átadták a „Cseh Károly” és a Novak Radonić Általános Iskoláknak az új tornaszőnyegeket, labdákat és a műszaki felszerelést (laptopot, projektort és vetítővásznat).
    A ma átadott tornaszőnyegeket a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság adományozta községünknek, a tartomány területén működő óvodák és iskolák felszerelésére irányuló akció keretén belül.


Öt „gomba” került az adai Tisza-partra

    Ada község elnöke, Bilicki Zoltán a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Közvállalat képviselőivel április 27-én öt, fából készült kültéri bútort, úgynevezett „gombát” helyezett ki az adai  Tiszapartra. A padot, asztalt és nádból készült napernyőt tartalmazó konstrukciókból kettő került a Kemping területére, három pedig a strandra, még vonzóbbá téve az egyébként is rendezettségéről híres adai folyópartot az oda látogató, pihenni vágyó helybéli és vidéki vendégek számára.


Faasztalok, fapadok, nádból készült napernyők a strandon (Fotó Király)

    Ez az akció a Vajdaság Vizei VKV „Víz az életért” projektumának keretén belül valósult meg, és a közvállalat, valamint az adai önkormányzat sikeres együttműködését bizonyítja.
    Emellett Ada község Önkormányzata és a Községi Idegenforgalmi Szervezet pályázott a Tartományi Gazdasági Titkárságnál, a turizmus fejlesztése érdekében községünkben.  A projektum tárgya a strand és annak területi elrendezése, mely magába foglalta az asztalok, padok, szemetesek, és a szintén ma átadásra került  játszótér kialakítását  is. A Tartományi Titkárság 300.000 dinárral járult hozzá e projekt megvalósításához.


Közmunka a rokkantaknak

    Ada község 2012-ben a Gazdasági és területfejlesztési minisztériummal, a Nemzeti munkaközvetítő hivatallal együttműködve közmunkát biztosított a rokkant személyek részére, melynek egyben célja a professzionális rehabilitáció és a munkahely teremtése. Községünkben ezúttal 29 ilyen személy kapott munkát, közülük 7 személy mint felügyelő, 22 pedig rokkant. A közmunkák össz értéke 6,5 millió dinár. Ezek a személyek a moholi Idősek otthonában, az ADICA üdültető közvállalatban és a Duga civil szervezetnél kaptak munkát.
    A szerződések átadására 2012 április 20-án került sor a fürdőben Tomislav Stantić, a tartományi kormányfő helyettese, továbbá Tóbiás József, tartományi képviselő, Šemović Sofija, a munkaközvetítő vezetőjének részvételével. A szerződéseket Bilicki Zoltán városelnök adta át az érdekelteknek.

VJ.

maj 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz opštine
Izglasan je novi samodoprinos
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Prva pričest 2012.
Šarena strana
Impresum


Design by VA