Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. május

Címoldal
Választások 2012
Községi hírek, események
Pünkösd
Községi hírek
Tizenkét kérvényezőt segítenek
Tanácstag-választást tartottak
Választás 2012 - Ada község
Megszavazták az új helyi járulékot
Tavaszi éremeső a középiskolában
Papírrepülő
Beszámoló a Törökfalusi Helyi Közösség munkájáról a 2012-tes évben
Ha újra itt a nyár...
Szervezett látogatás a mezőgazdasági vásárra
Kisképek III. nemzetközi kiállítása
120 éve született Rákosi
Díjkiosztó után
Hírek
Művelődési hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XVII.
Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi jogaink Szerbiában - 5.
Önkéntes munkával - 2.
Országos bajnok az adai Potisje-Pletex
Az eltúnt idő nyomában
Elsőáldozók 2012.
Tarka oldal
Impresszum

Visszatekintő. - Ulijan Karlo:
Önkéntes munkával - 2.

    A moholi Zora gyár nagyobb mennyiségű főzelékfélét és konzervált ételt juttatott. Ágyakat, ágyneműt és evőeszközöket a zentai kaszárnyától és az adai Honvédelmi osztálytól kaptunk. A Petar Drapšin középiskola tanulói az iskola- és óvodaépületen végzett munkán keresztül védték meg a diplomamunkájukat villanyszerelésből, vízvezeték-szerelésből és a kőműves szakmából.
    Az adai Egészségház feladata volt az akciósok egészségügyi ellátása.
    A szükséges pénzeszközök egy részét az oktatási alapból, valamint a helyi közösségek céleszközeiből biztosították.
    A magánvállalkozók (kőművesek, festők és mázolók is részt vettek a munkában, bemalterozták a falakat, befestették a falakat, ajtókat és ablakokat.
    Az iskola és óvoda felépítésében a Valkai-sori polgárok, a Cseh Károly iskola tanítói, segédszemélyzete, a munkaszervezetek és a község ösztöndíjasai (egy-egy hetes munkával) a zentai November 11. kaszárnya katonái, a Cseh Károly Munkabrigád tagjai, az adai, moholi, törökfalusi és völgyparti fiatalok, az Ifjúsági Szövetség tagjai stb. vettek részt.
    Az építkezés szakszerű munkálatait Tajti István, közismert és megbecsült, magasan szakképzett nyugdíjas kőműves és ács irányította. Horvát József, a Cseh Károly Iskola gondnoka, a kőműves munkákat vezette és végezte, mig Szalma Pál (Pali bácsi) hajtotta végre az építkezéshez szükséges előkészületeket.
    Az akciósok részére az ízletes, finom reggelit, uzsonnát, ebédet és vacsorát a valkai sori Lajbah Jolán szakácsnő készítette és főzte.
    A Cseh Károly Munkabrigád Ulijan Karlo parancsnok vezetése alatt is működött, folyamatosan, több mint egy hónapig,. Őket a valkai sori kultúrotthonban (ifjúsági otthon) szállásolták el.
    Az elfogadott terv és program szerint, a brigád tagjai a következő feladatokat végezték el:
    az adai Munkásegyetem épületének lebontása, az adai Nagyúton lévő ún. Huszák-iskola épületének lebontása, az épületanyagoknak (tégla, faanyagok, gerendák, törmelék) elszállítása az építkezés vagy feldolgozás helyére, a téglák tisztítása, az építkezés helyén való előkészítése és felpakolása. az alapok ásása és betonozása, a homok és sóder feldobálása,  illetve lehányása, valamint más, szükséges feladatok elvégzése.


Az adai munkásegyetem bontása:  Ulijan Karlo, Milovan Popović,
Gyarmat József, Urbán György, Tamási Antun

    Egyes brigádtagok bizonyos feladatokat is kaptak, mint pl. Vojnák Ferenc – raktáros, az élelmiszerek beszerzése, Vesna Civrić - kultúra és szórakozás, Bónis Katalin (Sipos) - a higiénára való felügyelet, stb.
    Az akciósok napjai a következőképpen teltek: Felkelés 6 órakor, az ágyak elrendezése, mosakodás, reggeli torna, zászlófelvonás, reggeli és 7 órakor indulás az építkezés helyszínére, uzsonna, ebéd 14 óra körül, utána délutáni pihenő, rekreativ- és sport aktivitás, kultúrműsor, vacsora és takarodó.
    A sporttevékenységhez tartoztak a futball, sakk, céllövő- és pikádó-verseny, mig a kultúrműsor jelentette a faliújság készítését, táncok és bálok szervezését, zenehallgatást.
    Az akciósokat rendszeresen meglátogatták a társadalmi-politikai és községi küldöttségek és vezetők (Bognár Mihály – a Vajdasági Kommunista Szövetség adai bizottsága titkára, Boja József – az adai KKT elnöke, Sterbik Sándor – a Népfelszabadító Háború Harcosai Szövetsége adai szervezete elnöke, Todor Prekajski – az adai Szakszervezeti Szövetség elnöke, Török Nándor – a Szocialista Dolgozó Nép Szövetsége adai szervezete elnöke), a zentai November 11. kaszárnya részéről Ilija Plavšić parancsnok, a Vajdasági Ifjúsági Szövetség Tartományi Szervezete képviselői, ezenkívül a brigádtagok szülei, rokonai és barátai.
    A Cseh Károly Munkabrigád tagjai voltak fiatal fiúk és lányok, idősebb személyek, egyetemi, középiskolai és elemi iskolai végzettséggel, minden nemzet és nemzetiség részéről, egyetemisták, munkások, nyugdijasok, földművesek és tanulók.
    Mindannyian egyenrangúak voltunk, összetartóak, vidámak és a munkára készek.
    Senkit nem kellett a dologra hajtani, az előttünk álló feladatokat a legjobb tudásunk és tehetségünk szerint végeztük mindannyian.
    Az akció ideje alatt egyetlenegy, bármilyen tartalmú, kilengés, vagy incidens sem fordult elő, sőt komolyabban senki sem sérült meg.
    A munkabrigád kiemelkedő eredményt elért tagjai elismerésben és jutalomban részesültek az Ifjúsági Szövetség Községi Szervezete részéről, illetve a Községi Képviselő-testülete októberi dijat itélt nekik oda.
    A Valkai-sor-75 elnevezésű akció részvevői állandó, ingyenes belépőt kaptak a községben az ifjúság által szervezett minden rendezvényre és manifesztációra.
    Büszkék vagyunk arra, hogy ily módon felépítettük a falui iskolát és óvodát, amelyek a mai napig működnek.
    SZÉP ÉS FELEJTHETETLEN ÉLMÉNY VOLT – KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK!

    Megjegyzés:
    Tervünk az, hogy megszervezzük a Valkai-sor-75 akciósai találkáját. Kérjük, akinek a részvevőkről információja vagy fényképe van, juttassa azt el Simon Máriának (Varga), Vesna Civrićnek, vagy Ulijan Karlonak.

(folytatása következik)

maj 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Vesti iz opštine
Izglasan je novi samodoprinos
Vesti
Vesti iz policije
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Prva pričest 2012.
Šarena strana
Impresum


Design by VA