Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. február

Címoldal
Megoldódni látszanak az anyagi gondok
Emberek - képek - események
Ünnepség a középiskolában
Tisza
Magas rangú vendégek jártak Adán
Tartalmas lakossági fórum Adán
Még egy adai országos bajnok
Élmény a javából
Pásztorbál Moholon
Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2009. évi munkájáról
Megfenték késüket a böllérek!
Gondoljunk a jövőre!?
Kisműhelyből cégbirodalom
Farsangi mulatság
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
A moholi önsegítő csoport tevékenysége
Megkérdeztük
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Kávézzunk együtt
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Borászati sikerek Temerinben
Zöld levél
Játékból élt a játék
Horgászképzés
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Teológiai gondolatok
A gender-forradalom

    XVI. Benedek pápa az emberi természetet, a házasságot, a családot fenyegető, azok létét és létjogosultságát megkérdőjelező ideológiákkal szemben emelte fel hangját még 2008. december 22-én egyik évzáró beszédében: „Az egyháznak védelmeznie kell az embert az emberi természet lerombolásával szemben. Kötelessége, hogy az emberről mint férfiről és nőről  beszéljen, és megkövetelje  a teremtés eme rendjének tiszteletben tartását. Amit napjainkban a „gender” fogalmán sokfelé értenek, az lényegében az ember kiszakítását célozza a teremtés rendjéből. Az ember maga akarja megalkotni önmagát, és maga kívánja meghatározni saját lényét. Ezzel ellenszegül az igazságnak és a teremtő Léleknek”.
    Mit is rejt magában a „gender” kifejezés?
    Maga a szó angol eredetű, mely nem a biológiai, hanem a társadalmi nemet jelenti. A gender- ideológia szerint az ember nem férfinak és nőnek születik (még ha vannak is ilyen adottságai), hanem csupán a társadalom és a család elvárásai nevelik őt azzá. Az említett ideológia eljut a nemek és a család tagadásáig, hisz szerinte a nemek közötti egyenlőség elérésének feltétele a férfi és a női nem ,illetve  a házasság  és család   megszüntetése. Aki az ideológiától eltérő értéket vall, ellenségnek bizonyul  és a diszkrimináció-ellenesség nevében  súlyos támadásokban részesül.
    A gender-ideológia világszerte egyre terjedőbb mértékben jelentkezik. Megjelent a filmekben, tv sorozatokban, újságokban és folyóiratokban, behatolt sok intézménybe és a legmagasabb törvényhozó testületekbe is.
    1995-ben az ENSZ – az emberi egyenlőség elve alapján- – a gender-elmélet mellett kötelezte el magát, azaz a nemek (nők, férfiak, melegek, kétneműek) közötti egyenlőségért küzd. 1996-ban az Európai Unió is követte őt. 
    2008. szeptemberében az Európai Parlament döntést hozott, hogy a tankönyvekből, számítógépes játékokból, marketingből, plakátokról száműzni kell  a jellemzően férfi és női magatartásformák megjelenítését.
    Európa több országában olyan oktatási rendszert állítottak fel, mely a házasság létrejöttének feltételeként már nem említi a kétneműséget, a gyermekeket pedig már az óvodákban eltiltják a kimondottan lányos, illetve fiús játékoktól, hogy ez által „nemi identitásukat” kiegyensúlyozottá tegyék. Egyes oktatási intézményben megszüntették az apa és anya szavakat, mert azokat diszkriminatív jellegűnek tolmácsolják.
    Mivel a gender–eszménél az emberi nem, a családok, a gyermekek megrontása a tét, a keresztény embernek meg kell ragadnia minden lehetőséget, hogy tiltakozzon, szembeszálljon ezzel a folyamattal, ahogyan az egyház is világszerte tiltakozásokat szervez.

Morvai Matild

februar 2010.

Naslovna strana
Ljudi - slike - događaji
Akcija „Očistimo Srbiju“
Molski dobošar
Aktivnost sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA