Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. február

Címoldal
Megoldódni látszanak az anyagi gondok
Emberek - képek - események
Ünnepség a középiskolában
Tisza
Magas rangú vendégek jártak Adán
Tartalmas lakossági fórum Adán
Még egy adai országos bajnok
Élmény a javából
Pásztorbál Moholon
Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2009. évi munkájáról
Megfenték késüket a böllérek!
Gondoljunk a jövőre!?
Kisműhelyből cégbirodalom
Farsangi mulatság
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
A moholi önsegítő csoport tevékenysége
Megkérdeztük
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Kávézzunk együtt
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Borászati sikerek Temerinben
Zöld levél
Játékból élt a játék
Horgászképzés
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Környezetvédelem – a szeméttelep bezárása
MAGAS RANGÚ VENDÉGEK
JÁRTAK ADÁN
  • Január 25.-én Adára látogatott több magas rangú állami és tartományi tisztségviselő – mindannyian a környezetvédelmi reszort felelősei. Látogatásuk célja a környezetvédelem terén való további együttműködés, az adai hulladéktároló szanálásának, valamint a moholi illegális szeméttelep felszámolási munkálatainak megtekintése, mivel mindkét munka elvégzésére jelentős eszközöket hagyott jóvá a köztársaság illetékes minisztériuma.

    A vendégeket Bilicki Zoltán polgármester fogadta kabinetjében, név szerint: Miladin Avramovot, a Környezetvédelmi és Területtervezési Minisztérium államtitkárát, mr. Željka Jurakić-ot, a Környezetvédelmi Alap igazgatóját, dr. Slobodan Puzovićot, a Tartományi Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Titkárság titkárát, Milan Kinđićet, a Tisztítsuk meg Szerbiát akció igazgatóját.
    A polgármester rövid üdvözlő beszédében kiemelte, hogy 2009-ben a környezetvédelem terén jelentős és sikeres együttműködés jött létre az illetékes minisztériummal, titkársággal és alappal, melyek anyagi támogatásával sikerült megvalósítani azokat a projektumokat, amelyek az adai hulladéktároló további szanálását, valamint a moholi illegális hulladéklerakó felszámolását és eltakarítását illeti. Az első munkálatokra 5 millió dinárt, míg a moholi szeméttelep eltakarítására 1,5 millió dinárt nyert a község pályázaton.
    – A mai viszonyok közepette rendkívül fontos szerepet játszik a környezetvédelem, különös tekintettel arra, hogy Szerbia is elindult az Európába vezető úton, – emelte ki Miladin Avramov államtitkár. Az Európában való jelenlét egyik meghatározója a környezetvédelem minősége, ezért a helyi önkormányzatoknak nagy hangsúlyt kell fektetniük erre a témára, összhangban a magasabb állami szervekkel, hisz az ország is azon van, hogy ez az egyensúly állandóan meglegyen. 

    Mr. Željka Jurakić elégedettségét fejezte ki, hogy a múlt évben összesen 6,5 millió dinárral támogatja az állam az adai szemétlerakó szanálását, illetve eltakarítását. Elmondta, hogy jövetelük célja meggyőződni az eszközök ésszerű felhasználásáról és a munkálatok üteméről.
    – A Tartományi Környezetvédelmi Titkárság kellőképpen segíti ezt az akciót, ami szorosan összefügg a Tisztítsuk meg Szerbiát akcióval – hangsúlyozta dr. Slobodan Puzović, majd hozzátette, hogy Tartományi titkárság elsőbbséget ad a hulladéklerakók körül kialakítandó zöld övezeteknek, mert így komplett egy-egy lerakó bezárása.
    Milan Kinđić a Tisztítsuk meg Szerbiát akció igazgatója kiemelte ennek az akciónak a fontosságát, ami arra irányul, hogy Szerbiában minél kevesebb szeméttelep működjön. Hogy ez elérhető legyen, a polgárokat is arra kell szoktatni, hogy tartsák tisztán és rendben környezetüket, mert akkor jóval kevesebb eszközt kell kiválasztani a környezetvédelemre.

    Ezen a találkozáson, az önkormányzat részéről – a polgármesteren kívül – jelen volt még Világos Tibor alpolgármester, Tóth Tamás köztársasági, és Tóbiás József tartományi képviselők, Jovan Šević, a polgármester tanácsadója, Sima Sremčev környezetvédelmi felelős, Uliján Kornél, a kommunális ügyekkel megbízott községi tanácsnok, valamint Palatinus Zoltán, a Standard Közvállalat megbízott igazgatója. A vendégeket Sremčev úr részletesen tájékoztatta az eddig elvégzett munkákról, ami a szemétlerakók szanálását illetve megszüntetését illeti, és ezt fotókkal is igazolta, majd Palatinus Zoltán ismertette az adai szeméttelep bezárásának körülményeit.
    A megbeszélés után a vendégek a házigazdákkal együtt megtekintették az adai hulladéktárolót, majd ellátogattak a Standardnak a Dósa András úti telepére, ott a gépparkot nézték meg.

Új szemétlerakó kellene

    A teljesség és érthetőség végett, néhány mondat kívánkozik ide, ami a szeméttelep mai helyzetére és a lerakó adataira vonatkozik.
    Az adai kommunális szemétlerakó 1983-ban kezdett el üzemelni, a várostól északnyugatra, a Topolyai út kezdeténél, a valamikori Csutka téglagyár helyén. Teljes területe mintegy 10 ha, ahova több mint 6700 háztartás hulladékát rakják le. Befogadó képessége 280.000 m³, és évente közel 20.000 m³ szemetet tárolnak, ami buldózerekkel való tömörítés után körülbelül 10.000 m³-re zsugorodik. A szemétlerakót a Standard kommunális közvállalat kezeli.
    A szeméttelep bezárásának és rekultivációjának terveit még 2002-ben kidolgozták az akkori előírások alapján, azzal, hogy 2005-ben végleg be kell zárni a tárolót, erről községi határozat is született. Az akkori tervek szerint a Kikindán kialakítandó regionális hulladéktárolóba kellett volna szállítani a község szemetét, de az a mai napig még nem működik, azaz nem lett belőle semmi. A szemét, a hulladék pedig gyülemlett. Legújabban Óbecsével és Törökbecsével folynak a tárgyalások egy közös regionális szemétlerakó létesítése céljából, ami Törökbecse határában lenne, körülbelül 20-25 km-re a hídtól. A tárgyalások végkimenetele ismeretlen, de úgy értesültünk, hogy gyorsított ütemben haladnak a megbeszélések. Ma tehát a helyzet az, hogy továbbra is magunkra maradtunk így a szemétlerakási gondokat magunknak kell megoldani. Legalább is átmenetileg.
    Palatinus Zoltán, a Standard KK megbízott igazgatója elmondta, hogy az eddig elvégzett szanálási munkálatok során több mint 1 hektár teljesen be van zárva, termőfölddel van beborítva, növényzet ültetésére is alkalmas. Ide tervezik a szelektív hulladékgyűjtő objektumait építeni. A másik 3,5 ha szegment a földdel való beterítésre vár, ide már nem raknak hulladékot, míg a harmadik részen, ami 1,5 ha, továbbra is lehet szemetet tárolni. Ez a terület kb. 3-4 év hulladékát képes befogadni. Ez alatt az idő alatt pedig a három községnek közösen el kellene készíteni a regionális hulladéktárolót, hogy továbbra is zökkenőmentesen, és most már szelektíven tárolhassák a hulladékot.
    Az adai szeméttelep szanálására az állami szervek 5 millió dinárt hagytak jóvá, de a további munkálatokra még 5,5 millió dinárt kell biztosítani. Ehhez a községnek 2,5 millió dinárral kell hozzájárulnia, amit úgy oldanának meg, hogy az önkormányzat biztosít 1 millió dinárt, a fennmaradt 1,5 millió dinárt pedig a három helyi közösség részarányosan biztosítaná. Végül az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy még ebben az évben elkészül egy községi határozat, melynek értelmében a szemétkihordás díját közvetlenül a háztartásokkal fizettetik meg, ez azt jelenti, hogy ezt a szolgáltatási díjat az ún. „levegőadó” nem tartalmazza.

Vastag János

februar 2010.

Naslovna strana
Ljudi - slike - događaji
Akcija „Očistimo Srbiju“
Molski dobošar
Aktivnost sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA