Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. február

Címoldal
Megoldódni látszanak az anyagi gondok
Emberek - képek - események
Ünnepség a középiskolában
Tisza
Magas rangú vendégek jártak Adán
Tartalmas lakossági fórum Adán
Még egy adai országos bajnok
Élmény a javából
Pásztorbál Moholon
Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2009. évi munkájáról
Megfenték késüket a böllérek!
Gondoljunk a jövőre!?
Kisműhelyből cégbirodalom
Farsangi mulatság
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
A moholi önsegítő csoport tevékenysége
Megkérdeztük
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Kávézzunk együtt
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Borászati sikerek Temerinben
Zöld levél
Játékból élt a játék
Horgászképzés
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

AZ ADAI SZARVAS GÁBOR KÖNYVTÁR 2009. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

    Beszámolómat rendhagyó módon kezdem arra való tekintettel, hogy különös színházi est volt 2010. február 10-én Adán. Ugyanis ekkor mutatta be az Újvidéki Színház magyar társulata Molnár Ferenc: Az üvegcipő című három felvonásos vígjátékát, hatalmas sikerrel, amilyenre sem mi, szervezők, sem a szereplők nem számítottak. Részünkről mindent megtettünk az előadás sikere érdekében, de a szokásos izgalom csak kiütközött rajtunk: milyen lesz az érdeklődés, hogyan fogadja a közönség? Izgalmunkat már a zsúfolásig megtelt színházterem látványa szétfoszlatta, ami rég nem látott érdeklődésre utal. A darab végén felhangzott vastaps, remélem, a színészeket is megérintette, hisz kiváló alakításokat láthattunk. Mert minket, szervezőket nagyon megérintett. Az utóbbi idők egyik legnagyobb sikere volt ez az adai színháznak. Ennek a kivételes sikernek hangulatában próbálom elmondani múlt évi tevékenységünket, mert úgy tűnik, a folyamatos munka és a befektetés most hozta meg a gyümölcsét. Tudjuk, hogy a Szarvas Gábor Könyvtárnak a község kultúrájának ápolása és fejlesztése a feladata, így több tevékenységgel is foglalkozik. Egyik közülük a színházi tevékenység. A 2009-es évben már megindult a folyamatosság megteremtése, 8 alakommal szerepeltek hivatásos színtársulatok Újvidékről, Szabadkáról, Budapestről. Tudjuk azt is, hogy ezt nem a több pénz tette lehetővé, mert a gazdasági válság községünkre is rányomta a bélyegét, hanem a bizalom a közönség iránt és az igények kielégítése.


Barna Kolozsi Valéria

    Azt is tudjuk már régóta, hogy a kultúrára szánt összeg, a községi költségvetésben nem a kimagasló tételek között szerepel. A fent említett napon lehetett érezni, a munkánk mennyire egy közös összefogásból gyümölcsözik. Tőlünk indul a kezdeményezés, ehhez kapcsolódik a tartalom megteremtői a közönség befogadóképessége, a néző, a hallgató, az olvasó részvétele. 
    A 2009-es évben több ilyen sikeres összekapcsolódásról is szólhatunk. Programunkról, pénzügyeinkről már adtunk hangot többször, és a problémáinkról is, melyekre kerestük a megoldást. Úgy tűnik megérte. A vasárnap este is bizonyíthatja a munkánkat vagy annak részét. Kiemelném azt az erőfeszítést, amivel színházunkat 2007-ben felújítottuk. Azóta annak fenntartása egy másik lépcsőfok és a tartalmi feltöltése is állandó folyamat. A színházat más egyesületek és intézmények is használják a saját műsorukhoz, ilyenkor házigazda szerepünk van. Emellett más területen is történtek felújítások az előző években, de 2009-ben legkevésbé, mert a pályázati lehetőségek nagyban leszűkültek. Akarva, akaratlanul a pénznél kötünk ki, mert az teszi lehetővé az objektív feltételek megteremtését a működéshez, ami a művelődési tartalmak előfeltétele is.
    A 2009. évi pénzügyi keret szerény volt, igyekeztünk észszerűen gazdálkodni vele. Ami még nagyon fontos, az önkormányzat részéről a tervezett keret megvalósult, így pozitívan zártuk az évet, betartva a külön megtakarításról szóló tervet.
    Működésünk másik alapterülete a könyvtári tevékenység, ahol jelenleg folyamatban van az adatok elektronikus feldolgozása. Jelentősen bővült a könyvállományunk, csak nem a megfelelő nyelvi arányban az olvasókhoz viszonyítva. Ada lakosságának összetételéhez képest több magyar könyvre lenne szükség, mint amennyit biztosítani tudunk. Ami igazán nehezíti az olvasók számának megőrzését (a csökkenés így is fenyeget bennünket), az az internet világa. Könyvtárunk az internetezést is lehetővé teszi az érdeklődők számára, és az tapasztalható, hogy az olvasók számához viszonyítva az internetezők száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évben.  Egyébként 19 alkalommal szerepeltek tevékenységünk között előadói estek, irodalmi pályázatok, könyvbemutatók stb.
    Működési területünk másik része a képzőművészeti tevékenység. Ezt csakis az alkotókkal karöltve tudjuk prezentálni. A könyvtár kiállítótermében rendezzük meg a bemutatókat. 2009-ben 11 alkalommal volt kiállítás, ezeken gyermek- és felnőtt alkotások szerepeltek főleg itteni amatőr alkotók munkáiból, de más, neves alkotók munkáiból is mutattunk be néhányat. Tartományi képzőművészeti találkozót szerveztünk a gyermekek részére, helyszíni alkotással és versennyel, de a felnőtt alkotók kisképeinek nemzetközi kiállítását is bemutattuk. Év közben sikeresen működött a könyvtár képzőművészeti szakköre, tehetséggondozás és kreativitást fejlesztő céllal. Ennek gyümölcsét is később várhatjuk, ha sikerül az érdeklődést megtartani és az alkotás szépségére nevelni az újabb generációt.
    Zene is hallatszott intézményünkben, ugyanis egy épületben vagyunk a zeneiskolával, így bármilyen műsorunkhoz tervezhetünk zenei aláfestést. Jó az együttműködés, és előnyös a közelség. Hangversenyek is voltak gyerekek és felnőttek részére községbeli előadók részvételével. Közösen is szerveztünk hangversenyeket. Ezen a téren inkább kezdeményezés szintjén működünk, mert nálunk a feltétel a legkevésbé van adva a tartalom megteremtéséhez. A vendégszerepléseknek pedig nagyobb anyagi háttér szükséges.
    Együttműködésünk és támogatásunk kimagasló volt más intézményekkel, művelődési egyesületekkel és civil szervezetekkel.. Rendelkezésükre bocsátjuk helyiségeinket, eszközeinket, munkaerőnket és tapasztalatainkat. Talán itt zárnám az elején elhangzott „siker” témát. A mi sikerünk közös siker. Közösen jobb feltételeket tudunk teremteni, több és minőségesebb tartalmat biztosíthatunk a felhasználók számára, itt községünkben, de távolabb is. Mi is ezért vagyunk Adán, a Szarvas Gábor Könyvtár intézmény keretén belül, mint ahogy általában a kultúrát szolgáló intézmények és szervezetek, melyeknek az elsődleges célja és feladata, hogy építsék, gazdagítsák és megőrizzék a szellemi értékeket. Intézményünk részéről ezt mutatja az elmúlt 2009-es év sikereinek megvalósítása. 2010-es tervünk is ennek értelmében készült, hasonló tartalommal, az adott feltételekkel. Anyagi fedezetre is szükség van. Az előirányzott terv megvalósulásához fűzött reményünkkel zárnám jelentésem. Legyen a csodálatos siker gyakoribb, hogy a jövőben még többen oszthassuk meg!
    Köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában is hozzájárult munkánk sikeréhez!

Barna Kolozsi Valéria,
a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója

februar 2010.

Naslovna strana
Ljudi - slike - događaji
Akcija „Očistimo Srbiju“
Molski dobošar
Aktivnost sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA