Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. február

Címoldal
Megoldódni látszanak az anyagi gondok
Emberek - képek - események
Ünnepség a középiskolában
Tisza
Magas rangú vendégek jártak Adán
Tartalmas lakossági fórum Adán
Még egy adai országos bajnok
Élmény a javából
Pásztorbál Moholon
Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2009. évi munkájáról
Megfenték késüket a böllérek!
Gondoljunk a jövőre!?
Kisműhelyből cégbirodalom
Farsangi mulatság
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
A moholi önsegítő csoport tevékenysége
Megkérdeztük
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Kávézzunk együtt
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Borászati sikerek Temerinben
Zöld levél
Játékból élt a játék
Horgászképzés
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Zaštita životne sredine
Akcija „Očistimo Srbiju“

    Dana 25. januara bili su u poseti u Adi Državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Miladin Avramov, direktorica Fonda za zaštitu životne sredine, mr. Željka Jurakić, Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine dr. Slobodan Puzović, i direktor akcije „Očistimo Srbiju“, Milan Kinđić. Goste je primio predsednik opštine, Zoltan Bilicki sa svojim saradnicima (Tibor Vilagoš, zamenik predsednika, Tamaš Tot, republički poslanik, Jožef Tobijaš, poklrajinski poslanik, Jovan Šević, savetnik predsednika, Sima Sremčev, inspektor za zaštitu životne sredine, Kornel Ulijan, član OS zadužen za komunalne polsove i Zoltam Palatinuš, V.D. direktora JKP Standard). Tema razgovora je bila sanacija odlagališta otpada u Adi, s obzirom na to da je naša opština dobila sredstva od nadležnog ministrastva u iznosu od 5 milijuna dinara, ako i 1,5 milijuna dinara od Fonda za zaštitu životne sredine  za uklanjanje i očišćenje divlje deponije u Molu.
    Posle razgovora kod predsednika, gosti su zajedno sa domaćinima obilazili deponiju otpada u Adi, gde su se uverili da su sredstva racionalno i namenski utrošena. Nakon obilaska deponiju posetili su mašinski park Standarda u ul. Doša Andraša.
    Ova poseta visokih funkcionera bila je dobra prilika da se pokrene pitanje nove deponije za odlaganje otpada, ali najpre da vidimo današnje stanje deponije u Adi. Znamo da je ista otvorena 1983 godine na mestu bivše ciglane na početku Topolskog puta. Površina je oko 10 ha, gde se godišnje odlaže oko 10.000 m3 sabijenog otpada iz preko 6700 domaćinstava. Zapremina deponije je 280.000 m3. U skladu sa tadašnjim zakonima 2002 godine izrađen je projekat sanacije i rekultivacije deponije po kojem se i danas izvode radove. Deponijom upravlja JKP „Standard“. Ista je opremljena u skladu sa propisima ogradom, čuvarnicom, buldožerom, obodnim kanalima za drenažu procedne vode. Oko deponije je posađen širok pojas zaštitnog zelenila.             
    Deponija je praktično popunjena i trebalo je da bude zatvorena 2005 godine, stim da po opštinskoj odluci trebalo bi prirtupiti regionalnoj deponiji u Kikindi, međutim ta deponija nikada nije profunkcionisala. Sada se vode pregovore sa opštinama Bečej i Novi Bečej o formiranju regionalnu deponiju na teritoriji Novi Bečej. Dok ne dođe do realizacije ove deponije, otpad i dalje se deponuje na komunalnoj deponiji u Adi, gde ima mesta za smeće za 3-4 godine na površini od oko 1,5 ha.
    Za dalje radove na sanaciji deponije opština konkuriše kod nadležnih organa za 5,5 miliona dinara, stim da treba da obezbedi sopstvenih sredstava od  2,5 miliona dinara. Planira se da ovaj iznos biće obezbeđen prema sledećem: 1 milion će obezbediti lokalna samouprava, a 1,5 miliona srazmerno tri mesne zajednice (osim Utrine).
    Na kraju, od odgovornih rukovodilaca Standarda saznali smo da još u toku ove godine SO će doneti odluku po kojoj troškove iznošenja smeća, naplaćuje se kao usluga od svakog domaćinstva direktno, što znači, da u buduće sredstva tzv. „vazdušarine“ ne kopristi se za ove namene.

V. J.

februar 2010.

Naslovna strana
Ljudi - slike - događaji
Akcija „Očistimo Srbiju“
Molski dobošar
Aktivnost sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA