Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. február

Címoldal
Megoldódni látszanak az anyagi gondok
Emberek - képek - események
Ünnepség a középiskolában
Tisza
Magas rangú vendégek jártak Adán
Tartalmas lakossági fórum Adán
Még egy adai országos bajnok
Élmény a javából
Pásztorbál Moholon
Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2009. évi munkájáról
Megfenték késüket a böllérek!
Gondoljunk a jövőre!?
Kisműhelyből cégbirodalom
Farsangi mulatság
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
A moholi önsegítő csoport tevékenysége
Megkérdeztük
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Kávézzunk együtt
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Borászati sikerek Temerinben
Zöld levél
Játékból élt a játék
Horgászképzés
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Még egy adai országos bajnok

    Örömömre szolgál, hogy ismét egy adai diák országos szintű sikeréről számolhatok be. Ő nem a sport, hanem a tudományok terén ért el kimagasló eredményt.
    Tóth Kata Adán él szüleivel és kisöccsével. Szülei, István és Gabriella az adai Műszaki Iskola tanárai, öccse pedig az adai általános iskola ötödik osztályába jár.
    Katával folytatott beszélgetésem során megtudtam, hogy első éves diák a zentai gimnázium társadalmi–nyelvi szakán. Emellett angol és német nyelvet tanul, valamint ötéves kora óta zongorázik, öt éve pedig fuvolán is játszik. Ezen kívül, tavaly óta szóló énekre jár és, hogy a szellemi és fizikai megterhelése egyensúlyban legyen, rendszeresen jár aerobic-órákra. 

    

    Mindemellett Kata egy országos földrajzi verseny győztese is. Ezt a versenyt az Oktatási Minisztérium és a Szerb Földrajzi Társaság szervezi meg minden évben a hetedikes, ill. a nyolcadikos általános iskolás tanulók számára és legfőképp e két osztály tananyagát öleli fel. A verseny községi, körzeti és köztársasági szintekből áll. Kata ezeket az akadályokat két évben is sikeresen vette, a hetedik osztályosok kategóriájában a köztársasági versenyen 3. helyezést, a nyolcadik osztályos kategóriában pedig 1. helyezést ért el. Csak érdekességként jegyezném meg, hogy Kata 2009-ben mind a földrajzból, mind pedig a német nyelvből szervezett versenyek országos döntőjére eljutott, de sajnos a két döntő egy napra, május 16-ára esett, így Katának választania kellett. A földrajz mellett döntött, lássuk be, nem is rosszul.
    A földrajz verseny döntőjét Zaječarban tartották 108 résztvevővel, ahova Katát a felkészítő tanára Matić Ilona tanárnő, férjével Matić Đorđe tanár úrral kísérte el. A versenyzők közül Kata volt az egyetlen magyar ajkú. Itt jegyezném meg, hogy le a kalappal a szervezők előtt, ugyanis Katának lefordították magyar nyelvre az összes írásbeli feladatot.
    Igaz ugyan, hogy a verseny legfőképp Szerbia földrajzi ismeretéről szólt, de ehhez ismernie kellett a környező országokat is és főleg az Európai Uniót, mert ahogy mondta, ezt nagyon forszírozzák az utóbbi években. A döntő elég nehéz volt, mert a  nématérképes résznélm Katának jelentős hátránnyal kellett megbirkóznia, ugyanis egy hölgy szerbül elmondta, hogy mit kell csinálni, magyarul meg nem tudott egyik bizottsági tag sem, így ő nem igazán értette a mondottakat. A nématérképes feladat abból állt, hogy adva volt Szerbia térképe, a hátulján pedig feltüntették, hogy milyen objektumokat kell rajta bejelölni, és nemcsak oda kellett írni az objektum megnevezését, hanem fel kellett tüntetni a megfelelő térképészeti jeleket is, pl. az alföldeket zölddel kellett jelölni, a folyókat kék írott betűvel, tehát szabályai vannak ennek is, és ezeket is figyelembe vették az értékelés során. Emellett voltak gazdasági, demográfiai feladatok, de főszerepet a természetföldrajzi elemek játszották. Fel kellett sorolni Szerbia hegyeit, a Timok vízgyűjtő területét stb., tehát ezeket kellett szinte fejből tudni.
    Tóthéknak e tekintetben a 2009. esztendő különösen sikeresnek bizonyult, ugyanis tavaly decemberben a Tartományi Végrehajtó Tanács a 2009-es évben köztársasági versenyeken elért eredményekért 30 diákot részesített elismerésben Vajdaság területéről és földrajzból Kata kapta meg ezt az elismerést.
    Úgy gondolom, hogy a fentiekhez nem lehet túl sok hozzáfűzni valóm, hiszen ezek az eredmények magukért beszélnek. Számomra csak annyi maradt, hogy további sok sikert kívánjak Katának, és biztos vagyok benne, hogy még hallani fogunk róla. A jövőben, még ha nem is valamelyik adai iskola hírnevét öregbíti, akkor is tudni fogjuk, hogy ő a mi Katánk.

Vastag Róbert

februar 2010.

Naslovna strana
Ljudi - slike - događaji
Akcija „Očistimo Srbiju“
Molski dobošar
Aktivnost sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA