Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. február

Címoldal
Megoldódni látszanak az anyagi gondok
Emberek - képek - események
Ünnepség a középiskolában
Tisza
Magas rangú vendégek jártak Adán
Tartalmas lakossági fórum Adán
Még egy adai országos bajnok
Élmény a javából
Pásztorbál Moholon
Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2009. évi munkájáról
Megfenték késüket a böllérek!
Gondoljunk a jövőre!?
Kisműhelyből cégbirodalom
Farsangi mulatság
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
A moholi önsegítő csoport tevékenysége
Megkérdeztük
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Kávézzunk együtt
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Borászati sikerek Temerinben
Zöld levél
Játékból élt a játék
Horgászképzés
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

TARTALMAS LAKOSSÁGI FÓRUM ADÁN

    Az adai városháza nagytermében január 29-én este illusztris közönség jött össze, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete által szervezett lakossági fórum keretében meghallgassa Pásztor Bálint és Varga László köztársasági parlamenti képviselőinket, akik a Mi lesz a bíróságaink sorsa az átszervezés után?, Milyen jogokat biztosít a nemzeti tanácsokról szóló törvény?, Mit várhatunk a Vajdaság Autonóm Tartomány új statútumának elfogadásától? és Miért nem szavazták meg a VMSZ parlamenti képviselői a köztársasági költségvetést? témákról tartottak beszámolót.


A lakossági fórum résztvevőinek egy része

    Ezek a témakörök akár egyenként is kitehették volna egy-egy vitaest anyagát, így összesűrítve azonban még komolyabb tartalmat és tájékoztatási lehetőséget biztosítottak, bár nem kétséges, hogy a jelenlévő közönség soraiban jól tájékozott hallgatók voltak, akik alaposan értesültek és tájékozottak a felsorolt kérdésekben. Mégis, az első kézből való élő tájékozódás varázsa és a személyes találkozó és véleménynyilvánítás, valamint a kérdezés lehetősége a VMSZ tagsággal együtt a városházi nagyterem padsoraiba ültette Ada vezető politikusait, közéleti személyiségeit is.
    Így a házigazdának számító Világos Tibor VMSZ-es alpolgármester, Gruber Ferenc községi tisztségviselő és Uliján Kornél helyi szervezeti elnök mellett a fórumon részt vett Tóth Tamás, demokrata párti adai köztársasági parlamenti képviselő, Tóbiás József, szintén demokrata párti adai tartományi képviselő, Bilicki Zoltán polgármester, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke (aki szintén adai születésű és itt is nevelkedett), valamint Sass Tamás a MPSZ alelnöke, dr. Hódi Sándor közéleti személyiség, író-pszichológus, a jelenlegi Magyar Nemzeti Tanács tagja, Balás Ferenc csókai alpolgármester és még sokan mások.

    Gruber Ferenc megnyitója után a felkínált témák között Világos Tibor, alpolgármester, a VMSZ helyi tisztségviselője mondott bevezető eligazítást, utána pedig Pásztor Bálint lépett a mikrofonhoz és részletesen előadta a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, a tartományi statútumot és a körzeti határok ügyének tudnivalóit, és a VMSZ által vélt hiányosságait. Elmondta, hogy ezekben a kérdésekben távolról sem azt értük el, amit terveztünk, vagy amit szerettünk volna, de a jelenlegi eredményeket is el kell fogadni, és a lehetőségek mentén haladni, vívni a további küzdelmet.
    Varga László részletesen elmagyarázta, hogy a Szerb Parlament magyar képviselői miért nem szavazták meg az ország 2010-es költségvetését, továbbá, hogy mi a helyzet Szerbia európai integrációjában, azaz az Európai Unióhoz való közeledés ügyében, a bíróságokról szóló törvénnyel kapcsolatban pedig részletesen kifejtette a VMSZ ellenvetéseit és azokat a lehetőségeket, amiket ebben a kialakult helyzetben tenni tud. 
    A résztvevők hozzászólásai során dr. Hódi Sándor hangsúlyozta, hogy a nehézségek közepette (mivel a többségi nemzet szerb) is létkérdés a sajátos nemzeti érdekeink megfogalmazása és kitartó követelése. Megkérdezte: nem kellene-e a jövőben még hangsúlyozottabban felvetni a vajdasági magyar autonómia kérdését? Ha itthon nem kapjuk meg azt az érdekérvényesítési lehetőséget, ami a vajdasági magyarságot megilleti, akkor ezt az Európai Unióban is szóvá kell tenni.

    Uliján Karlo nyomatékosan kimondta, hogy tragédia az, hogy a korábbi sikeres és eredményes időszak után ma az adai bíróságon egy bíró sincs, csak az iktatóban dolgozik egy személy és még két biztonsági embert foglalkoztatnak. Emlékeztetett, hogy az adai bíróság 1961-ben vált ki a zentai bíróságból. Akkor 3 bírója és 10 alkalmazottja volt, és id. dr. Gyüre István 20 évig irányította eredményesen. Utána mindig felfiatalították és öt bíróval plusz egy elnökkel mindeddig kellően végezte a feladatát.
    Ma ez semmivé vált, de ezt nem szabadna hagyni, hanem a koalíciónak, a tartományi és a köztársasági struktúrákban „taposnia kell” az ügyet. Szerinte az adai polgárok még fel sem fogták, hogy bíróságilag milyen nehéz helyzetbe kerültek.
    Világos Tibor – a bírósági ügy közérdekűsége kapcsán – megjegyezte, hogy minden eddigi bírósági alkalmazott és érintett személlyel tudatták, hogy ma itt a bíróság helyzetéről is szó lesz, mégsem jöttek el…
    A hozzászólásokban Bakos Sándor is részt vett, majd mintegy lezárva a vitát Tóth Tamás demokrata párti adai köztársasági képviselő válaszolt a Demokrata Párt vagy tisztségviselői számlájára felhozott megjegyzésekre, de azért képviselőtársaival több kérdésben is egyet értett. Hangsúlyozta, hogy az itt jelen lévő képviselőtársaival kölcsönösen ismerik egymás nézeteit és szeretné, ha gyakrabban járnának hozzánk, és ha egy kicsit több jóindulatot mutatnának a többi párt felé. Az adai bíróságot ért leépítés szerinte is riasztó, elgondolkodtató. Legvégül a körzethatárok kérdéséről szólva felvetett egy érdekes gondolatot: „mi nem ragaszkodunk egy szabadkai központú körzetesítéshez, és ha már egy új felállást kell megvitatni, akkor miért ne hozhatnánk létre egy új Tisza menti körzetet?”

Király János

februar 2010.

Naslovna strana
Ljudi - slike - događaji
Akcija „Očistimo Srbiju“
Molski dobošar
Aktivnost sindikata
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA