Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. június

Címoldal
Szomorú ünnep
Községi hírek, események
Szép vers mára
Formális hiba komoly következményekkel
Várakozás…
A Közlekedés-biztonságról szóló törvény
Aki a legmagasabb fokra tette a mércét
Szakszervezeti tiltakozás
Indiánokra emlékezünk
A jó gépésznek mindenhez értenie kell
A nevelést tanulni kell
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Sikeresen versenyző tanulók
Tavasz a cseneji tanyákon
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
"Lenyúlt a magasból és felvett engem"
Az adai egyházközség története
Az adai zsidóságról
Zöld levél
Az én varázsteám
A cukorbetegség
Együtt az élő Tiszáért
Sajnálunk pusztuló természet
Az 5. Böködi-kupa
Az adai bérmálkozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Együtt az élő Tiszáért

    Hídvégi Üstös Pált nem kell különösképpen bemutatni olvasóinknak, hisz három évvel ezelőtt már írtunk róla. Akkor végigúszta a Tiszát, Adán is megállt egy röpke pihenőre, és díszoklevelet vett át az önkormányzat képviselőjétől. A múlt évben már végigfutotta a Tiszát, igaz csak egy irányba, eredetétől a torkolatáig

    Ez alkalommal másként közelítette meg a Tiszát: végigfutja a folyót oda-vissza alapon, Együtt az élő Tiszáért jelszóval. A 39-ik évében járó magyar extrém sportoló, túlélő specialista, aki életét a környezetvédelemre, a népek közötti barátság, megértés elmélyítésére tette fel, 2006 km. lefutását tűzte ki célul magának.
    Erre az embert próbáló útra május 1-jén indult Vásárosnaményból, és a Tisza folyásával egy irányba, a jobb oldalán futva, érinti a Tisza menti településeket. Négy országon fut keresztül, illetve érinti őket, ahogyan a Tisza is teszi: Magyarország, Ukrajna, Szlovákia és Szerbia. A folyó torkolatánál Slankamennál visszafordul és a bal oldalon (a mi nézetünkből a bánáti oldalon) fut visszafelé a kiinduló pontig, ugyanúgy érintve a folyó menti településeket.
    – Hídvégi Üstös Pálnak elve és eltökélt szándéka, hogy személyesen vigye minden településre, minden országba a természet megvédéséért való küzdelem üzenetét, ugyanakkor arra törekszik, hogy a Tisza mentén élő népek közötti kapcsolatokat még szorosabbra kösse minden tekintetben. Fő küldetése mégis a természet védelme, a béke hirdetése, az egymáshoz való közeledés megteremtése – hallottuk Takács Györgytől, Hídvégi kísérőjétől, egyben vajdasági útjának szervezőjétől. Elmondta még, hogy Hídvégi most sem különleges sportteljesítmény elérésére törekszik, hanem személyes kapcsolatok megteremtésére, melyen keresztül együtt kel küzdeni az élő Tiszáért.
    Hídvégi Üstös Pált a magyar kormány a Tisza Nagykövetévé kiáltotta ki, a névjegy-kártyáján pedig ez áll: hosszútávsportoló, a Tisza Nagykövete, az Egyetemes Békeszövetség Béke  Nagykövete. A Tisza körbefutásának védnöke a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztériuma, élén dr. Szekeres Imre miniszterrel.

    A neves sportoló két vajdasági maratón-futó kíséretében június 2-án, hétfőn futott be Adára. Elsőkként a Cseh Károly Á. I. Bara-parti részlegének tanulói Nagypál Tibor tornatanárral együtt várták, és csatlakoztak hozzá, ki kerékpáron, ki futva. Ők a város központjáig kísérték, ott a központi iskola tanulói Sípos Oszkár tornatanárral közösen vették át a „stafétát”, és kisérték le a szabadidőközpontba, ahol az önkormányzat nevében Manojlović Erzsébet várta és üdvözölte ezt a rendkívüli sportembert, és átadta neki a község szimbolikus ajándékát. Híd-végi rövid pihenőt tartott, majd ebéd után folytatta útját Mohol felé. A központban a Novak Radonić Á.I. diákjai és az igazgatónő fogadták, és a röpke találkozás után folytatta útját Péterréve felé.

V.J.

juni 2009.

Naslovna strana
Spasovdan - Krsna slava
Vesti iz policije
Pozdrav mojim bivšim pacijentima
Politička hronika
Impresum


Design by VA