Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. június

Címoldal
Szomorú ünnep
Községi hírek, események
Szép vers mára
Formális hiba komoly következményekkel
Várakozás…
A Közlekedés-biztonságról szóló törvény
Aki a legmagasabb fokra tette a mércét
Szakszervezeti tiltakozás
Indiánokra emlékezünk
A jó gépésznek mindenhez értenie kell
A nevelést tanulni kell
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Sikeresen versenyző tanulók
Tavasz a cseneji tanyákon
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
"Lenyúlt a magasból és felvett engem"
Az adai egyházközség története
Az adai zsidóságról
Zöld levél
Az én varázsteám
A cukorbetegség
Együtt az élő Tiszáért
Sajnálunk pusztuló természet
Az 5. Böködi-kupa
Az adai bérmálkozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

SZAKSZERVEZETI TILTAKOZÁS

    2009. április 29-én 11,59 órai kezdettel Belgrádban, a Nikola Pašić téren, az Internacionálé hangjai mellett, Szerbia Önálló Szakszervezetei Szövetsége szervezésében, szakszervezeti tiltakozás vette kezdetét, ahol az Ada községbeli szakszervezet aktivistái is jelen voltak. E napra különben általános sztrájkot is hirdettek, amikor is a tiltakozásról távol maradt szakszervezetek tagjai támogatásuk jeléül 12-13 óra között beszüntették a munkát. Eme aktivitások alapvető oka az a tény, hogy, sajnos, a krízis azok hátán csattan, akik egyre nehezebb anyagi és szociális helyzetbe jutnak, ezek pedig a foglalkoztatottak, a munkanélküliek, a fiatalok, a nyugdíjasok és általában Szerbia polgárainak a többsége.
    Az egész országból való, több mint 20 000 szakszervezeti aktivistát számláló gyülekezetnek Szerbia kormánya felé irányuló, alapvető követelései a következők:
    – olyan intézkedések meghozatala, amelyek csökkentik a krízis és a sikertelen magánosítások következményeit,
    – megőrizni a foglalkoztatottság jelenlegi szintjét és megakadályozni a dolgozók elbocsátását,
    – a gazdasági válság csökkentését szolgáló intézkedések irányuljanak a termelés újraélesztésére és a szürke-gazdálkodás visszaszorítására,
    – a méltó élethez szükséges fizetések és nyugdíjak biztosítása,
    – a kollektív szerződések betartása és a munkaügyi perek hatékony megoldása,
    – valódi szociális párbeszéd jöjjön létre, amelyben a szociális partnerek mindegyike vállalja a felelősség reá eső részét,
    – a gazdasági válság súlyát elsősorban a társadalom leggazdagabb rétegei viseljék, főképpen pedig azok, akik a magánosítás által gazdagodtak meg,
    – a lebonyolított magánosításokat hatékonyabban ellenőrizzék és bontsák fel azokat az adásvételi szerződéseket, amelyekre vonatkozó kötelezettségeiket a vevők nem teljesítik.
    A megtartott beszédek után az egybegyűltek tiltakozó sétára indultak Belgrád utcáin. Elégedetlenségüket elsősorban a Szerb Parlament, a Magánosítási Ügynökség és a Szerb Kormány épülete előtt fejezték ki, itt szakszervezeti követeléseket adtak át. Ha az illetékes szervek semmibe veszik ezeket, a tiltakozás radikalizálását helyezték kilátásba. A tiltakozás méltóságteljesen ért véget 14.30 órakor.
    Szerbia Önálló Szakszervezetei Szövetségének ezt a megmozdulását táviratban támogatta a Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció, valamint a szlovén, a magyar, a ciprusi, a görög, az olasz, a montenegrói, a macedón, a horvát és a spanyol szakszervezeti központ, Kelet-Európa regionális szakszervezeti hálózata és rendőrségünk független szakszervezete.
    A krízis és az ilyen helyzet községünkben is nagyon észlelhető, ezekben a napokban tanúi lehetünk a munkanélküliség nagyfokú növekedésének, a gazdaság szinte stagnál, jó néhány vállalatban leáll a termelés és a dolgozókat elbocsátják. Úgy véljük, a kormány által meghozott gazdasági krízis elleni intézkedések, inkább a költségvetés megőrzését, mintsem a gazdaság ösztönzését szolgálják. Fordítva kellene, hogy legyen, mert csak erős és stabil gazdaság jelent stabil költségvetést. Mivel a helyzet kritikus, dicséretes, hogy Ada Község Községi Tanácsa áprilisban állást foglalt és Ada Község Önálló Szakszervezeti Szövetségével karöltve, kezdeményezte Ada Község Szociális-gazdasági Tanácsának megalakítását, amely e nehéz helyzetben, a szociális partnerek szociális párbeszéde útján, a krízis hatásainak csökkentésén fog majd tevékenykedni községünkben.
    A tennivalókat sürgősen be kellene fejezni, mielőtt még a gazdasági világkrízis és a rosszul sikerült magánosítás hatásai, a feketén való dolgoztatás és a szürkegazdaság szét nem zúzzák a még megmaradt gazdaságot a községben.
    Emellett a megnőtt érdeklődés miatt értesítjük azokat az Ada község területén dolgozókat, akik eddig nem kapcsolódtak be a szakszervezetbe, de szeretnének betagosodni, illetve szükségét érzik, elsősorban a munka-jogi védelem céljából, ezt Ada község Önálló Szakszervezeti Szövetségének helyiségében, Adán, a Lenin utca 1. sz. alatt munkaidőben (7,00-14,00 óráig) megtehetik, munkaidő után pedig megbeszélés szerint. Itt értesítjük a jelenlegi és a jövőbeli tagjainkat, hogy az előállt szükségletek miatt a tagság munkajogi védelmét is ily módon végezzük majd. Minden ehhez kapcsolódó és más információért hívhatják a 851-086 telefonszámot (Ada Község Önálló Szakszervezeti Szövetsége).

Belančić Miroslav

juni 2009.

Naslovna strana
Spasovdan - Krsna slava
Vesti iz policije
Pozdrav mojim bivšim pacijentima
Politička hronika
Impresum


Design by VA