Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. június

Címoldal
Szomorú ünnep
Községi hírek, események
Szép vers mára
Formális hiba komoly következményekkel
Várakozás…
A Közlekedés-biztonságról szóló törvény
Aki a legmagasabb fokra tette a mércét
Szakszervezeti tiltakozás
Indiánokra emlékezünk
A jó gépésznek mindenhez értenie kell
A nevelést tanulni kell
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Sikeresen versenyző tanulók
Tavasz a cseneji tanyákon
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
"Lenyúlt a magasból és felvett engem"
Az adai egyházközség története
Az adai zsidóságról
Zöld levél
Az én varázsteám
A cukorbetegség
Együtt az élő Tiszáért
Sajnálunk pusztuló természet
Az 5. Böködi-kupa
Az adai bérmálkozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Várakozás…

    Rövid életünk telis-tele van várakozással. Várakozunk a szebbre, jobbra, a nagy dolgokra, de sok-sok kicsiny dolgokra is, hogy megvalósuljanak. Életünk tele van tűzdelve várakozással magasba tekingetve a távolból érkező valamire, ami megoldást hoz mindennapjainkban. Könnyebbé kényelmesebbé, vagy pedig értelmesebbé tenné múló életünket.
    Az elmúlt időszak ilyen várakozási események beteljesedésével zajlott a mi vidékünkön. Volt, ami jól jött, de volt, ami jobb, ha nem is történt volna meg.
    Az első ilyen várakozás beteljesülése, igaz, még csak negyede az ígéretnek, Törökfaluba érkezett a fiatalok részére, de nem csak nekik, hanem mindazoknak, akik szeretnék a testüket edzeni. Idestova egy éve kerültek a testedzéshez szükséges első szerek a sportpályán található öltöző épületébe, ahol eddig is pár lelkes fiatal saját kezűleg elkészített testedző szereken tornázott. Ez év május végén újabb felszerelés érkezett meg, melyet az adai önkormányzat 2008-ban pályázott meg az itteni fiatalok számára. A szerek elhelyezése végett az öltözőt kissé át kellett alakítani, ezt közös összefogással meg is oldottak, és már beindult a testedzési program mindazok számára, akiket érdekel a sportolás. A sportpálya lassan napról napra jobban és jobban benépesül sportolókkal a késő délutáni órákban, akik felhasználják az adott lehetőséget.


Völgyparti óvodás ballagók

    Mindenki várva várta a csapadékot mely az utolsó előtti pillanatban érkezett meg, de lehet, hogy jobb lett volna nagy felhajtás nélkül érkeznie. Május 22-én éjszaka érkezett meg a csapadék, amit megelőzött egy rendkívül erős szélvihar. Sok csapadék hullott akkor az égből, szükség volt ugyan rá, de a szél maga után hagyta a károkat. Völgyparton cserepeket fújt le a háztetőkről, tűzfalat ledöntött, villanykarókat kidöntött, és a nagy fákat rádöntötte a villanyhálózatra. Törökfalun és Valaki soron kissé kevesebb volt a szél által okozott kár, de itt is láthatóak voltak az eredmények. Az adai tűzoltóságnak és a zentai villanyszolgáltatónak jócskán volt munkájuk a helyreállításokkal a rákövetkező napokban.
    Bogyiszló a törökfalusi Helyi Közösség testvértelepülése. ahol május utolsó előtti hétvégéjén tartották a falu ünnepet. Ez alkalommal négytagú küldöttség látogatott el egy napra, az ünnepségre. A két település közötti kapcsolat régóta fennáll, még hogyha csak 2003 óta van hivatalosan aláírt okirat az együttműködésről. Mindig nagy örömet jelent mindkét fél számára a találkozás és az együttlé, miközben sok jó tapasztalat elhangzik, és mindig újabb kapcsolatok szövődnek. Az idén is így történt, habár csak kis időre tudtak részt venni az ünnepségen a küldöttek.


Bogyiszlói falunap

    Az adai tűzoltóság parancsnoka és két társa tűzvédelmi előadást és bemutatót tartott a törökfalusi Cseh Károly Általános Iskolában május 25-én. Az alsós diákok és iskolás előtti kicsik nagy érdeklődéssel nézték és hallgatták Kéki László parancsnok tűzvédelmi előadását. Megnézhették a rohamkocsit és felszerelését, valamint láthatták a különböző tölcsérek használatát. melyek különböző módokon lövellik a vízsugarat a meglévő tűzre.
    Még mindig a májusi hónapnál tartva pontosan 29-én a nyolcadikos diákok ballagtak a törökfalusi általános iskolából. Tizennégy diák távozott az iskolából, melyben eddig tanult és tett szert sok-sok tudásra. Az iskola tornatermében tartott ünnepségen az iskolatársak, tanárok, szülők és hozzátartozók jelenlétében volt e szép ballagás. A helyi közösség képviseletében Komlós Andor mondott pár szép gondolatot útravalóul, és egy-egy szerény ajándékot nyújtott át minden ballagónak. Még mindig a ballagásnál tartva, de már június hónapban, amikor az óvodások és a negyedikesekről van szó. Törökfaluban június 5-én a Pumukli Iskoláskor Előtti Intézmény 11 kicsinye ballagott egy roppant szép és érdekes műsor keretén belül. Hodik Márta óvónő felkészítésével az általános iskola tornatermében vásárt rendeztek. A szülők által elkészített tárgyakat gyermekeik árulták. A ballagáson vendégként az idei elsőosztályos tanulók is jelen voltak, fogadták új társaikat, ők tornazacskót kaptak batyuként, amit majd később felhasználhatnak az iskolában.
    Völgyparton június 11-én tartották meg az óvodások és az iskolások ballagását, ami az évzáró is volt. Visszaemlékezés az elmúlt néhány évre volt a fő mottója az óvodások ballagó műsorának. Selemba Gabriella óvónő öt kis gyermekét kísérte át a szüleik segítségével az iskola elsőosztályos tantermébe. Ott a diákok és tanítóik színes műsorral fogadták a kicsiket és a szüleiket. Az iskolások, míg az új elsősöket fogadták nagy szeretettel, egyúttal öt negyedikes iskolatársuktól,ű búcsúztak el, akik őszre már a törökfalusi iskolába fognak járni.
    A megvalósult dolgok, események, melyekre életünk során várakozunk, újbóli várakozással egy más esemény, cél felé irányítanak minket nap, mint nap. Valaminek örülünk, és van olyan is, aminek nem nagyon, de ahogy szokás mondani, benne van a pakliban.

Molnár József

juni 2009.

Naslovna strana
Spasovdan - Krsna slava
Vesti iz policije
Pozdrav mojim bivšim pacijentima
Politička hronika
Impresum


Design by VA