Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. június

Címoldal
Szomorú ünnep
Községi hírek, események
Szép vers mára
Formális hiba komoly következményekkel
Várakozás…
A Közlekedés-biztonságról szóló törvény
Aki a legmagasabb fokra tette a mércét
Szakszervezeti tiltakozás
Indiánokra emlékezünk
A jó gépésznek mindenhez értenie kell
A nevelést tanulni kell
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Sikeresen versenyző tanulók
Tavasz a cseneji tanyákon
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
"Lenyúlt a magasból és felvett engem"
Az adai egyházközség története
Az adai zsidóságról
Zöld levél
Az én varázsteám
A cukorbetegség
Együtt az élő Tiszáért
Sajnálunk pusztuló természet
Az 5. Böködi-kupa
Az adai bérmálkozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁGRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY - I.

    Végre valahára! Nagy nehezen több éves (értelmetlen) gondolkodás után (egyesek szerint a törvénytervezet egyik változata már a Đinđić-kormány idejében elkészült) megszületett a várva várt törvény, amely egységesítette az eddig két törvénybe foglalt előírásokat.
    Sajnos sok ember életébe és testi épségébe, a polgároknak pedig több millió eurójába került ez a több éves hezitálás, amely megelőzte a közlekedés biztonságról szóló törvény meghozatalát. Csak a tavalyi év statisztikái szerint, Szerbia útjain több, mint nyolcszázan veszítették értelmetlenül életüket, ugyanakkor több, mint húsz ezren szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket. A közúti forgalom szedte áldozatait, legyenek ismert személyiségek, mint Milenko Zablaćanski színész, aki szabályosan közlekedett alig 40 km/h sebességgel, és frontálisan ütközött a 90-100 km/h sebességgel szembe haladó és éppen szabálytalanul előző gépkocsival, Dragan Jočić volt belügyminiszter, akinek a sofőrje 200 km/h körüli sebességgel száguldozott az autópályán, vagy válogatott vízilabdásunk, Danilo Ikodinović, aki Yamaha motorkerékpárján 170 km/h sebességgel száguldva ütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsival, veszélyeztetve ezzel mások életét és testi épségét is (hála Istennek a két utóbbi nem veszítette életét, de egyik mozgásképtelen lett, a másiknak meg majdnem oda lett a keze).
    Az új törvény, amelyet 2009. május 29-én fogadott el a Szerb Képviselőház, de csak a hatályba lépése után hat hónappal, azaz ez év december 11-étől alkalmaznak, már megfelel az EU-s előírásoknak. Nagyon sok újdonságot, nálunk eddig még nem látott megoldást, tartalmaz és drákói, sok esetben kizárólag börtönbüntetést ír elő.
    A továbbiakban megpróbálom, a teljesség igénye nélkül, összefoglalni a legérdekesebb szakaszokat és a hozzájuk tartozó büntetéseket.
    Ami a törvény első olvasására feltűnik, hogy a törvényhozó különös tekintettel volt a gyermekekre. Már a 26. szakaszban előírja, hogy amikor a gyermekeket szállító autóbusz olyan úton áll meg, hogy a gyermekek le és fel szálljanak, amelynek egy-egy forgalmi sávja van, minden más jármű köteles megállni, tehát a szembe jövő is, nem csak az autóbusz után haladó, ellenkező esetben a vétkes járművezető 6.000 dinár összegtől 20.000 dinár összegig terjedő pénzbírsággal büntethető, és a pénzbírság mellé még 2 büntető pont is jár. A büntető pontok is újdonságnak számítanak, ezért ezekre még később külön kitérek.
    Amiről már sok szó esett, és amit már az EU tagállamaiban régen bevezettek, az a mobil telefonok vezetés közbeni használatának tilalma. Ezért a szabálysértésért 5.000 dináros pénzbírság jár. Természetesen ez a tilalom nem áll fenn, amennyiben olyan készüléken folyik a csevegés, amely lehetővé teszi, hogy mindkét kéz szabadon maradjon. Ugyanez a szakasz megtiltja az audió és videó készülékeknek oly módon való használatát, hogy a sofőr ne hallja a közlekedés más résztvevőinek hangjelzéseit (ebben valószínűleg a sofőrök fiatalabb populációja lesz érintve). Ez a könnyebb szabálysértések kategóriájába tartozik, és „csak” 3.000 dinárral büntetik.
    15.000 dinártól 30.000 dinárig terjedő pénzbírsággal, vagy 30 napig terjedő börtönbüntetéssel és 6 büntető ponttal sújtható az, akinek a gépjárművében olyan berendezés van használatban, amely lehetővé teszi a sofőr számára, hogy idejekorán észlelje a sebességmérő radárt, vagy akadályozza annak és más ellenőrző készüléknek a hatékonyságát, ill. 6.000 dinártól 20.000 dináros büntetés és 3 büntetőpont, amennyiben ilyen készüléket találnak a járműben és az nincs használatban. Azok a cégek, amelyek viszont ilyen berendezéseket forgalmaznak vagy reklámoznak, minimum 300.000, maximum pedig 2.500.000 dinárral járulhatnak hozzá büntetés címén az államháztartáshoz.
    A forgalomban részt vevő személy-, és teher gépkocsikban kötelező a biztonsági övek használata, amennyiben van ilyen, vagy megvan a helye (ezt az utóbbit valószínűleg azért írták bele, mert a szemfülesebbjei kivették volna az öveket, hogy ne kelljen használni). Ez eddig is így volt, az újdonság az, hogy ezentúl a hátsó ülésen lévőknek is kötelező az öv használata. Ennek elmulasztását a törvényhozó 5.000 dinár összegű pénzbírsággal „díjazza”.
    Újdonságnak számít a fényvisszaverő mellény is, amely a forgalomban részt vevő autók felszerelésének egyik darabja, ill. amelyet a vezetőnek használni kell, pl. kerékcsere alkalmával. A kiróható pénzbírság ennek elmulasztása esetén 3.000 dinár.
    Mint már említettem a törvényhozók nagy hangsúly fektettek a kiskorúak, ill. a gyermekek védelmére, ezért igen magas büntetést, szám szerint 15.000 dinártól 30.000 dinárig terjedő pénzbírság, vagy 30 napig terjedő börtönbüntetés és 6 büntetőpont, jár annak, aki megengedi, hogy az első ülésen 12 évnél fiatalabb gyermek üljön, még akkor is, ha egy felnőtt tartja az ölében. Ha a sofőr tartja a gyermeket az ölében vezetés közben, mindezt még megtetézik, egy minimum 3 hónapig tartó gépjárművezetéstől való eltiltással. Ez alól kivétel a három évnél fiatalabb gyermek, akit az első ülésen ugyan, de biztonságos gyermekülésben, háttal a menetiránynak helyeznek el. Ez esetben viszont ki kell kapcsolni a légzsákot, ha van ilyen az autóban. Itt említeném meg, hogy az új törvény kötelezővé teszi a gyermekülés használatát a gyermek három éves koráig. Ha az előzőekben említett korú gyermeket nem a miniszter által előírt biztonságos gyermekülésben szállítják, ill. az első ülésen alkohol vagy kábítószer hatása alatt álló, ill. más okból kifolyólag magatehetetlen személy ül, a pénzbírság mértéke 5.000,00 dinár.
    Az új jogszabály bevezette az ún. „erőszakos vezetés” fogalmát, amire már igen nagy szükség volt, nap mint nap látván néhány honfitársunk felelőtlen és szemtelenül erőszakos viselkedését az utakon. A törvény meghatározása szerint erőszakos vezetésen a járművezető olyan cselekedetét értjük, amely súlyos ellentétben van a közlekedésbiztonság szabályaival, és amely közben a vezető nem figyel a közlekedésben részt vevő többi személy testi épségére. Igaz, hogy elég tágan fogalmazott a törvényhozó, de szerintem a cikk elején említett példák bármelyike megfelelne ennek a meghatározásnak. Emellett két konkrét esetet is előírtak, mégpedig erőszakos vezetésnek számít még az is, amikor a járművezető többször egymás után átmegy a piroson és az esetek között kevesebb, mint 10 perc telik el, ill. amikor a járművezető egy járműoszlopot előz úgy, hogy közben átmegy a telt vonalon.
    Mindezt a kiróható büntetések miatt taglaltam ilyen részletesen, ugyanis ha egy járművezető a fent leírtak szerint közlekedik, és nem okoz balesetet, akkor 30 naptól 60 napig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre ítélendő, emellett 15 büntetőpont és legalább járművezetéstől való 9 hónapig tartó eltiltást kaphat. Ettől valamivel szigorúbb büntetés jár, ha a cselekedeteivel balesetet is okoz.

(folytatjuk)

Vastag Róbert

juni 2009.

Naslovna strana
Spasovdan - Krsna slava
Vesti iz policije
Pozdrav mojim bivšim pacijentima
Politička hronika
Impresum


Design by VA