Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. június

Címoldal
Szomorú ünnep
Községi hírek, események
Szép vers mára
Formális hiba komoly következményekkel
Várakozás…
A Közlekedés-biztonságról szóló törvény
Aki a legmagasabb fokra tette a mércét
Szakszervezeti tiltakozás
Indiánokra emlékezünk
A jó gépésznek mindenhez értenie kell
A nevelést tanulni kell
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Sikeresen versenyző tanulók
Tavasz a cseneji tanyákon
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
"Lenyúlt a magasból és felvett engem"
Az adai egyházközség története
Az adai zsidóságról
Zöld levél
Az én varázsteám
A cukorbetegség
Együtt az élő Tiszáért
Sajnálunk pusztuló természet
Az 5. Böködi-kupa
Az adai bérmálkozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Tavasz a cseneji tanyákon

    Hogy mi köze van Adának a cseneji tanyákhoz? – kiderül az alábbi tudósításból.
    Az újvidéki székhelyű Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Központ, a PCSESZA (Pčesa) Kultúrtörténeti Társasággal karöltve, az idén már 23. alkalommal szervezte meg a tartományi gyermek-és ifjúsági képzőművészeti alkotások kiállítását Tavasz a cseneji tanyákon gyűjtőcím alatt. Ennek a vajdasági jellegű megmozdulásnak a célja, hogy bemutassa a vajdasági ember életét, megőrizze és ápolja környezetének kultúráját, történelmi hagyományait. Minden évben pályázatot írnak ki, más-más témára, melyen az iskolák, óvodák, képzőművészeti szakkörök vehetnek részt. A témák rendkívül változatosak, de minden esetben a vajdasági emberhez kötődik. Az 1986-tól kezdődően  napjainkig számos érdekes témakört jelöltek ki, melyeket a gyermekek saját meglátásaikkal, érzelemvilágukkal dolgoztak fel és meglátásaikat alkotásokon keresztül mutatták be. Ilyenek voltak: a tanyák élete, a vajdasági vadászat, a vajdasági lakodalmak, parasztházak, falusi iskolák és templomok, vásárok, kertészet, hogy csak néhányat soroljak fel.
    Ebben az évben a vajdasági néptánc témáról kellet alkotásokat készíteni. Erre a pályázatra 87 intézményből (iskola, óvoda, napközi, képzőművészeti szakcsoportok) összesen 2450 alkotás érkezett vajdaság 23 településéről, az újvidéki központba, ahol egy négytagú zsűri elvégezte a válogatást és kihirdette a legjobb alkotásokat. A téma sikeres feldolgozása miatt ezúttal négy első, ugyanannyi második és harmadik díjat osztott ki, valamint négy dicsérő oklevelet és két különdíjat.
    Az adaiakat a Szarvas Gábor Könyvtár képzőművészeti csoportja képviselte ezen a megmérettetésen Vrábel Rozália és Barna Kolozsi Valéria képzőművészeti oktatók vezetésével, és mondhatjuk, sikerrel. A nyolc beküldött rajz közül ugyanis az erős terjedelmes mezőnyben egyik adai kislány, a harmadikos Vastag Nikolett munkáját II. díjjal jutalmazta a zsűri, és a vele járó oklevelet is megkapta. (Nikolett már másodszor kapott ilyen magas rangú elismerést. Az elsőt 2007-ben az említett Központ által meghirdetett 36. országos és nemzetközi gyermekrajz-pályázaton érdemelte ki).
    A  Tavasz a  cseneji tanyákon képzőművészeti pályázatot a Központ minden év elején írja ki, azzal, hogy az értékelésre és a kiállításra június elején kerül sor. A kiállítást minden évben más-más helységben kerül megrendezésre. A kiállítás anyagát úgyszintén a Központ zsűrije válogatja össze. Ezúttal Adán rendezték meg a kiállítást június 6.-án amikor a díjazottaknak kiosztották az elismerő okleveleket is. A kiállításon 160 munkát láthatott a közönség, közöttük a díjnyertes  mellett még négy adai kis képzőművész munkáit is.
    A Tavasz a cseneji tanyákon kiállítás kísérő rendezvényeként a házigazda madárijesztő-készítő versenyt is szervez. Ezúttal Adán is sor került erre az érdekes és a gyerekek szempontjából izgalmas versenyre. A központi parkban nyolc csapat (egy-egy csapat 3-4 versenyzőből áll) mutatta be elképzelt fantáziájának életre keltését. Volt ott műanyag, textil és más hulladék felhasználásával készült madárijesztő. Az adai csapat is részt vett a vetélkedőn, régi lábbeliket, tornacipőket stb. használt fel a bábú elkészítésére. Az ötlet annyira eredetiként hatott a zsűrire, no meg a közönségre is, hogy ezt a bábút nyilvánítottak a legjobbnak, a legsikeresebbnek. Noha ezt külön nem díjazták, így is sikernek könyvelhető el ez az eredmény.

Vastag J.

juni 2009.

Naslovna strana
Spasovdan - Krsna slava
Vesti iz policije
Pozdrav mojim bivšim pacijentima
Politička hronika
Impresum


Design by VA