Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. január

Címoldal
Amikor az ünnepek véget érnek
Községi események
Szép vers
Községünk aktuális munkálatai
A község kitüntetettjei
Bíróságaink védelmében
Kiosztották a licenceket
Séta az egészségért
Isten veled, öntöde
2009, a magyar nyelv éve
Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje
Fehér táj
Ritkán látott torony
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Címeres nemeslevelek - IX.
Olvasói levél
Árnyas oldal
Tarka oldal
Karácsonyi-újévi kép-parádé
Politikai krónika
Impresszum

HÍREK

Egészségügyi – nevelő előadások 2009-ben:

    Minden hónap első hétfőjén 17 órai kezdettel az adai egészségház nagytermében

    1. február 2-án     A stressz, mint kockázati tényező a betegségek kialakulásában
    2. március 2-án        A hererákról és bőrrákról bővebben
    3. április 6-án           A gyerekek helyes táplálkozása
    4. május 4-én           A szájhigiéniáról
    5. június 1-én           A dohányzás káros hatása
    6. szeptember 7-én   A szélütés
    7. október 5-én        Csontritkulás, időskori izületi problémák
    8. november 2-án     A cukorbetegség szemészeti komplikációi
    9. december 7-én      Légúti megbetegedések megelőzése 
            


Segítségnyújtás a mezőgazdasági termelőknek

    Az Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetsége január közepétől irodát nyitott Adán és Moholon. Az irodák működésének célja, hogy községünk termelői minél jobban informálva legyenek az igényelhető támogatásokról, valamint a minisztérium legújabb határozatairól és rendeleteiről. Ezenkívül segítséget nyújtanak a különböző dokumentumok beszerzésénél és kitöltésénél, mint pl. a gazdaság bejegyzése, illetve újrajegyzése, a támogatásokat igénylő űrlapok kitöltése stb.
    A Szövetség 2004-ben alakult Palicson. Munkájuk szükségességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2007-ben már Szabadkán, Topolyán, Magyarkanizsán, Kishegyesen és Temerinben is igénybe vették szolgáltatásaikat.
    Az idei évtől pedig az adai, moholi, törökfalui, Valkai sori és völgyparti termelőknek igyekeznek segíteni a Szövetség falugazdászai.
    Felhívjuk az érdekelt gazdák figyelmét, hogy keressék fel a Szövetség falugazdászait a bővebb tájékoztatás érdekében!

    Elérhetőségeik: Szabó Marietta, Ada, Lenin utca 1. (DE-TI-RE irodája), tel.: 854-855, Ódri Tamás, Mohol, Csobolyó épülete Minden munkanap 8-13 óra között

Magyar Koalíció


Karácsonyi kiállítások

    1. December 13-án nyílt meg az Aranykezek Kézimunka Egyesület hagyományos karácsonyi kiállítása. Ez harmadik alkalom, hogy megcsodálhattuk az egyesület kézimunkáinak ünnepi hangulatú összeállítását.
    A kiállítást Telečki Elvira, az egyesület elnöke nyitotta, valamint Orovec Skrinyár Cecília óvónő és Orovec Valéria tanítónő növendékei zenés műsorszámaikkal tették ünnepélyessé a hangulatot.
    Telečki Elvira elmondta, hogy nagyon elégedettek a kiállítást látogatók számával, és külön kiemelte, hogy nagy sikere van a kiállítással egybekötött vásárnak, valamint a rendezvényt záró tombolának is.  „Nagy számban látogatnak el hozzánk a gyerekek az iskolából, óvodából nevelőik kíséretében, de meg kell említenem, hogy nemcsak a katolikus ünnepre készülődő látogatók száma jelentős, hanem más vallású érdeklődők is szívesen térnek be a moholi Művelődési Otthon épületébe megtekinteni munkáinkat! Segítségükért ezúttal is köszönet illeti a Moholi Helyi Közösséget, a péterrévei Rollin pékséget, az adai Kooi kötödét és persze Zsótér Mihályt, a mi Télapónkat! – hangsúlyozta Telecčki Elvira – „Máris a következő kihívásra készülünk, ami a nőnapi és egyben a húsvéti kiállításunkat, valamint az áprilisban Csókán  megrendezésre kerülő MIRK-et jelenti.”
    A kiállítás december 20-án zárult és sikere ezúttal sem elhanyagolható!

    2. A moholi Idősek Napközije is helyt adott a hagyománnyá vált karácsonyi kiállításnak december 18-tól 22-ig. A megnyitón itt is Orovec Valéria és növendékei tették ünnepélyessé a hangulatot az odalátogatók örömére.
    Az Idősek Otthonának lakói is vendégei voltak a Nyugdíjas-egyesület tagjainak, de ez alkalommal nem csatlakoztak munkáikkal a kiállítás tartalmához.

    A kiállítás most is a hagyományos csomagosztással zárult, hiszen a kiállítók megosztják munkáikat a rászoruló idős személyekkel. Szemet gyönyörködtető alkotásaik a magukért beszélnek a mellékelt képen!

Lajkó Szilvia


Folytatódik a kiképzés

    December 27-én évzárót tartottak a moholi ÖTT tagjai,amelynek keretén belül a Télapó csomaggal ajándékozta meg a pionírokat, a felnőttek pedig aláírhatták bejelentkezésüket a január elején kezdődő altiszti tanfolyamra.
    A november 8-án tartott tűzoltóbálon a házigazdák vendégei voltak a muzslyai és a (magyarországi) füzesgyarmati ÖTT képviselői, és kihasználva az ünnepi alkalmat Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá velük.
    Világos Attila, az ÖTT elnöke a következővel indította beszélgetésünket:”Mottóm: Új erővel az új évben! A kialakulóban levő kapcsolatok ápolása,  a tanfolyamokon nagy létszámban való részvétel valamint az ÖTT tagjai számának  bővülése ad erőt a folytatásra anyagi körülményeinktől függetlenül. Büszke vagyok a csapatra,mert a közös munka,a bíztatás, a tenni akarás  alakította mára olyan összetartóvá, amilyennel csak dicsekedni lehet! A községi költségvetés keveset szán ugyan a tűzvédelemre, vagyis a tűzoltókhoz való viszonyulás nem nyer kellő odafigyelést több szempontból sem, mégsem hagyom elveszni, mivel közös érdekünk az ÖTT felébredése. Aki hasonlóan gondolta, velem tartott, és mellettem áll ma is. Vállalok mindent, ami ezzel kapcsolatos! A füzesgyarmatiak máris látogatásra invitáltak minket, megkezdődnek az altiszti tanfolyam órái, valamint február folyamán újra tűzvédelmi előadásokat tartunk az általános iskolában. Szívesen fogadjuk be azokat akik kedvet kapnak, és szeretnének az ÖTT tagjai lenni! Boldog új évet kívánok a moholi ÖTT nevében!”
    A KKT december 29-én tartott ülésén díszoklevélben részesítette a moholi ÖTT-t a következő indokkal: „Az egyesület fennállása és működése során tagságát szorgalmas, önfeláldozó, humánus érzületű emberek alkották, akik felelősséget vállaltak a közösségükért.” Az elismerést Telečki Elvira, a testület titkára vette át Csonka Árontól.

Lajkó Szilvia


ELNÖKVÁLTÁS

    A Községi Tűzoltó Szövetség 2008. november 7-én megtartott rendkívüli közgyűlésén – az elnökség előzetes állásfoglalása és az Ellenőrző bizottság jelentése alapján – leváltották a Szövetség eddigi elnökét Szollár Zoltánt, azzal az indokkal, hogy passzívan viszonyult a Szövetség munkájához, nem vette figyelembe az Alapszabályban előlátott kötelezettségeket és nem viszonyult kellő komolysággal a funkciójához. A közgyűlés helyette Mikus Ervint, az adai ÖTT tagját választotta meg elnöknek. (Mikus Ervin 1965-ben született, Moholon él és a profi-tűzoltók kötelékében dolgozik).
    Megválasztása alkalmából az új elnök kijelentette, hogy fejleszteni kívánja a tűzoltóságot, komoly tevékenységet vár el minden elnökségi tagtól, ÖTT tagtól, de saját magától is, mert komolyan fogja fel a funkcióval járó feladatok megoldását. 
    December 8-án Mikus Ervin elknökletével megtartotta ülését a KTSz Műszaki Szaktanácsa, amelyen a megtárgyalt témák mellett Kéki László személyében megválasztották az új tanácselnököt (főparancsnokot).

Bálizs Géza

REMEKBESZABOTT KARÁCSONYI GÁLAMŰSOR

    A Brass Dance Band fúvós-és mazsorett egyesület december 20.-án egy remekbeszabott karácsonyi gálaműsort adott az adai színházteremben, amely ezúttal megtelt közönséggel. Bevezetőként Losonc-indulót hallhatott a közönség a fúvószenekar és a mazsorett csoport előadásában, majd Bilicki Zoltán polgármester üdvözölte a közönséget, kívánva mindenkinek kellemes ünnepeket és újévet.
    A folytatásban továbbra is a fúvószenekar játszott a mazsorettek közreműködésével. Ezt a szórakoztató estét még tartalmasabbá tették a meghívott vendég együttesek. Elsőként az Aranykapu Kopogtató tánccsoportja somogyi táncokat mutatott be, majd következtek a Vadvirág HK Pipacs táncosai, akik egy pergő ritmusú néptánc-összeállítással szórakoztatták a közönséget. Utánuk a New Ada Dance táncklub táncosai mutatták be pazar kivitelezésben sikerszámaikat, hisz megjárták az Európa –és Világbajnokságot is. Következett a Musica Humana kamarakórus Birkás János vezetésével. Műsorukban népdal-feldolgozást, karácsonyi szerzeményeket, néger spirituálékat adtak elő a tőlük megszokott magas színvonalon.
    Az est záró részében újra a fúvósok és a mazsorettek mutatták be műsorukat. Róluk illik elmondani, hogy a zenekar 38 tagot számlál, hogy átlag életkoruk 18 év, hogy 2008-ban több külföldi vendégszereplésük is volt Magyarországon, Franciaországban, hogy 2009-ben már meghívásuk van Salzburgba, Bécsbe egy-egy nemzetközi fúvószenekar fesztiválra és persze Magyarországra.
    A hangversenyükön a zenekar Könyves Csilla vezetésével több ismert szerzeményt adott elő, a legvégén pedig a Musica Humana kórussal közösen néhány operett– és musical részletet, indulót hallhatott a közönség. Végezetül leszögezhetjük, hogy a Brass Dance Band ötödik karácsonyi műsora nívós és látványos volt, igazi közönségszórakoztató.

Bálizs Géza

MOZGALMAS ÉVVÉGE A MOHOLI IDŐSEK OTTHONÁBAN

    Intézményünkben az idén sem maradtak el az évbúcsúztató előkészületek. A jelenleg kb. 210 bennlakó, ki-ki a maga módján vett részt a munkálatokban. Munkaterápiás nővéreink segítségével eljutottak a Zrenjaninban tartandó fenyődíszítő versenyre, és ott előkelő helyezést értek el. Nap-mint nap szorgalmasan dolgoztak azon, hogy minél hangulatosabbá tegyék az otthont. Természetesen nem maradt el a súlyos mozgásképtelen, ágyhoz kötött betegeink számára a minden évben tartandó karácsonyi szent-gyónás és mise, amit Szauer Miklós és Baráth Gábor plébánosok szolgáltattak. Ezt ezúttal is megköszönjük. December 27-én megérkezett fiákerján a Télapó, aki mindenki számára elhozta a várva-várt ajándékot. Néhány nappal később az Otthon dolgozóinak gyermekeit örvendeztette meg a Télapó.
    Megható látványt nyújtott az idős emberek szemében az a csillogás, ami felidézte a sok-sok régi – a családjukkal eltöltött - karácsonyok emlékeit.


A törökfalusi kisiskolások fellépése az idősek otthonában

    Ezúttal is szeretnénk köszönetet mondani a törökfalusi iskola diákjainak, akik jelenlétükkel ünnepélyesebbé tették ezt a nem mindennapi eseményt, valamint azoknak a polgároknak is, akik pénzadományaikkal hozzájárultak az ünnepség megvalósításához.

Dr. Kelemen Csilla

SIKERES ÉVET ZÁRT A NYELVMŰVELŐ EGYESÜLET

    A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület 2008. december 18-án a könyvtár olvasótermében tartotta évi közgyűlését.
    A zenés bevezető után dr. Hódi Éva elnök beszámolt az egyesület 2008. évi tevékenységéről, amely sokrétűnek és sikeresnek könyvelhető el a hallottak alapján. Mivel a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok megszervezése a legjelentősebb esemény volt, így erről bővebben beszélt az elnök. A pénzügyi jelentésből – amelyet Ágoston Ibolya ismertetett – kitűnik hogy pozitív évet zárt az egyesület. Az is elhangzott, hogy tavaly több támogató segítette az egyesület tevékenységét.
    Az idei évi tervből kiemelhetjük az író-olvasó találkozót, könyvbemutatót, versmondó-versenyt (áprilisra tervezik), játékos nyelvi vetélkedőt, nyári táborozáson való részvételt, Nyelvművelő Napok megszervezését stb. A 2009. évi pénzügyi tervről is szó volt, valamint más aktuális, nyelvműveléssel kapcsolatos témákról, és néhány érdekes javaslatot hallottunk a tagság köreiből.

Bálizs Géza

TARTOMÁNYI SEGÍTSÉG

    Az adai Első Helyi Közösség 2008-ban sikerrel pályázott a Tartományi Kisebbségügyi és Közigazgatási Titkárságnál a tanácstag-választáshoz szükséges kétnyelvű anyagok elkészítés és nyomtatása, valamint kétnyelvű cégtáblák kitűzése költségeinek fedezésére. Az említett titkárság 150.000 dinárt hagyott jóvá a pályázatban szereplő célokra, amiért ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

Az adai Első Helyi Közösség Tanácsa


KÖSZÖNETMONDÁS

    A moholi Karate Klub ezúton mond köszönetet a 2008. évi támogatóknak: SMTR Mužlai Mol, E&A Mužlai Mol, BERKO Mol, Moholi HK, T-1 Ada, AGROMETAL Mol, SOFKA Ada, a polgármesternek, Bilicki Zoltánnak, valamint a Cseh Károly Általános Iskola igazgatójának.
    Ezen kívül köszönet a médiáknak: Magyar Szó, Körkép, Dnevnik, és a közvetlen együttműködőknek: Buckó Hajnalkának, a Senić, az Annus és a Skita családnak.


HALLOTTA-E?


A Madárfészek olimpiai stadion tervezője a szabadkai születésű Berec Béla

januar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Dodela javnih priznanja
Molski dobošar
Vesti
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA