Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. január

Címoldal
Amikor az ünnepek véget érnek
Községi események
Szép vers
Községünk aktuális munkálatai
A község kitüntetettjei
Bíróságaink védelmében
Kiosztották a licenceket
Séta az egészségért
Isten veled, öntöde
2009, a magyar nyelv éve
Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje
Fehér táj
Ritkán látott torony
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Címeres nemeslevelek - IX.
Olvasói levél
Árnyas oldal
Tarka oldal
Karácsonyi-újévi kép-parádé
Politikai krónika
Impresszum

Nyelvi figyelő
Ónos eső vagy ólmos eső?

    Télen rádió- és tévéműsorok időjárás-jelentéseiben, a közutak állapotáról szóló újságcikkekben mind az ónos eső, mind az ólmos eső kifejezés elő szokott fordulni: A csütörtök reggelre leesett ónos eső miatt több baleset is történt. – Vigyázzanak, több helyen esik ónos eső az országban! – Az ónos eső kedvezett a szállópor csökkenésének. – Négy régióban van érvényben piros riasztás az ónos eső miatt. – Szinte az egész főváros területén esik az ónos eső, az utak csúszóssá váltak. – Az egész országban ólmos eső esett. – Sűrűn előfordul szemerkélő eső, köd, esetleg ólmos eső. – Az erős szél és az ólmos eső következtében összedőlt a vancouveri stadion sátorteteje.
    Vajon mi lehet az oka ennek a kettősségnek? Az nyilvánvalóan nem, hogy különböző jelenségekről van szó, ugyanis mindkét szókapcsolat túlhűlt vízcseppekből álló csapadékra utal, amely a talajra hullva azonnal megfagy, és ezáltal jégbevonat keletkezik. A párhuzamos megnevezést inkább két kémiai elemnek, fémnek a külső hasonlóságával lehet magyarázni. Az ón vagy cin (stannum) fehér, kissé kékes, nehéz, fényes és finom lemezekre nyújtható, az ólom (plumbum) kékes-fehér színű, nehéz, késsel vágható, könnyen olvadó. A köztük levő hasonlóság alapján régen a fekete ón ’ólom’ jelentésben fordult elő, a fehér ón pedig a cin megnevezése volt.
    Télen gyakran előfordul, hogy a felső és az alsó hideg levegőréteg közé nulla foknál nagyobb hőmérsékletű levegőréteg szorul. Ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos vagy ólmos eső tehát olyan folyékony halmazállapotú víz, amelynek 0 Celsiusnál kisebb a hőmérséklete. Ahhoz ugyanis, hogy a víz szilárd halmazállapotúvá alakuljon át, nem elég a fagypont alatti hőmérséklet, megfelelő körülményekre is szükség van. Az ónos vagy ólmos eső a földet éréskor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el. Ez igen gyorsan, robbanásszerűen lezajlik, olykor még szét sem terül a földön az eső, minden cseppje helyén kis dombocska keletkezik. Az efféle eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének a jele. A Kárpát-medence térsége kedvez az ónos eső kialakulásának. Ha a túlhűlt cseppek átmérője nem éri el a 0,5 mm-t, akkor ónos vagy ólmos szitálásról beszélünk.
    Az ónos vagy ólmos esőt a magyar nyelv egyik sajátos kifejezéseként már a legelső magyar nyelvű meteorológiai tankönyv (Berde Áronnak 1847-ben Kolozsvárott kiadott Légtüneménytana) is használja. Ón szavunk ősi eredetű, már egy 1138-ból származó írásos emlékben is előfordul. Az ólom főnév újabb keletű, 1490-ből van rá az első írásos adat. Az ón és az ólom jelentése teljesen csak a XIX. században különült el egymástól. Ettől kezdve jelöli az ólom az úgynevezett fekete ónt, az ón pedig az akkor még fehér ónnak nevezett fémet. Az angolban darás esőnek, a németben fagyott esőnek, a latin nyelvben túlhűtött esőnek nevezik a szóban forgó jelenséget. Az angolban a sleet darát, havas esőt, ónos v. ólmos esőt egyaránt jelenthet.

Dr. Molnár Csikós László

januar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Dodela javnih priznanja
Molski dobošar
Vesti
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA