Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. január

Címoldal
Amikor az ünnepek véget érnek
Községi események
Szép vers
Községünk aktuális munkálatai
A község kitüntetettjei
Bíróságaink védelmében
Kiosztották a licenceket
Séta az egészségért
Isten veled, öntöde
2009, a magyar nyelv éve
Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje
Fehér táj
Ritkán látott torony
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Címeres nemeslevelek - IX.
Olvasói levél
Árnyas oldal
Tarka oldal
Karácsonyi-újévi kép-parádé
Politikai krónika
Impresszum

Fehér táj

    A kilencvenes évek jutottak eszembe, konkrétan egy tévéműsor, amelyet a Belgrád egyes csatorna közvetített és pedig a „Metróra várva” (Čekajući na metro). Abban az időben, Belgrádban építették volna a metróvonalat, erről mi nem is nagyon tudtunk, nem is voltunk benne érdekeltek sem. De nem az a lényeg, hogy van-e vagy nincs, hanem a mai helyzetbe átvetíteni a „várakozást”, de mire is? Hát a hóra, a havas tájra, a fehér karácsonyra szeretném az olvasó figyelmét terelni. A sáros ősz után igazi téli tájra vágytunk, mely fehér és hideg, gondokkal teli, de mégis csodálatosan szép. Nem emberi kéz alkotta fondorlatosság, hanem a természet csodálatos műve. Meghiszem, a felnőttek, különösen pedig az idősek ennek nem örülnek, mert a hideg, a csúszós járda és a sok tüzelés csak gond. De gyerekeink örömére és mindazok számára, akik a szépet meg tudják látni és csodálni, az idei tél örömet hozott. Igaz, hogy csak karácsony előtt szállingózott a hó, befedte vidékünket, és ezt követően nagyon leesett a hőmérséklet, de kissé tetőzte a látványosságot a zúzmara. Csodálatosan szép táj tárul elénk, melyet csak megcsodálni lehetett és gyönyörködni benne, míg az ember nem érezte, hogy nagyon fázik. A hosszan tartó jócskán fagypont alatti napok eredménye, hogy a föld is kezdett megrepedezni. Ezt jómagam is észrevettem, de másoktól is hallottam róla, akik el voltak csodálkozva, hogy mi is ez. Hát igen, nem csak a nagy forróság repeszti meg a földet a talpunk alatt, hanem a kemény hideg is.


Bilicki Zoltán polgármester a törökfalusi polgárok között

    December az év utolsó hónapja, de az ünneplések sorozata is. Vallási és év végei ünnepségeket szerveznek világszerte a szeretet, az odafigyelés és az ajándékozás címen. Az ünnepségek sorozatát a törökfalusi Földműves-szövetkezet kezdte. December 5-én Szt. Miklós napján csomagot osztott a munkásai és tagjai gyermekeinek a szövetkezet épületében. Egy igazi Mikulás jött el a gyerekeknek szétosztani a csomagokat, aki verset is kért közben a megszeppent kicsiktől. Volt, aki bátran odaállt a furcsa öltözékű Mikulás elé, és mondott egy szép téli verset, de volt, aki megszeppent, és csak hallgatott.
    A Törökfalusi Helyi Közösség az idén is osztott télapócsomagot a gyerekeknek 1-től 10 éves korig. Kettőszázhuszonöt csomag szétosztására került sor Törökfalun, Völgyparton és Valkai soron a 2008-as év végi ünnepségeken. Törökfalun a kicsik részére december 19-én hozta a Télapó a csomagot az Ifjúsági otthon termében, ahol a helybeli ovisok és a Tini táncos lányok adták az alkalmi műsort. Valkai soron december 20-án az Ifjúsági otthonban a helybeli iskolás gyerekek és a Midnight tánccsoport nagyon szép karácsonyi programmal kedveskedtek a Télapó érkezését váró kicsiknek Völgyparton december 22-én az iskola épületében az ovisok és kisiskolások adták elő műsorukat a kicsiknek és szüleiknek, mint évzárót, de a Télapó megérkezését is várva. A törökfalusi kisiskolások úgyszintén december 22-én a délelőtti órákban ünnepelték meg a Télapó érkezését iskolájukban, és megérdemelt csomagjaikat is itt kapták meg.
    Az év végi rendezvénysorozaton, melyet Ada központjában szerveztek meg, december 29-én a télapócsomag-osztáson a völgyparti, a törökfalusi és a Valkai sori kisiskolások is részt vettek. Az önkormányzat által megszervezett emeletes autóbusszal utaztak be a télapóműsorra, ahol sok gyerek és szülő kísérte végig a szabadkai Gyermekszínház társulatának érdekes kis műsorát, valamint a sok télapó által szétosztott csomagokat szorongatták kicsi kezükben. Az élmény nagy volt mindenki számára, de különösen a gyerekeknek a csomagon kívül az, hogy emeletes autóbuszon utazhattak. Ezeket a szeretetcsomagokat a kis ovisok még karácsony előtt elkapták az óvó néniktől, most pedig az iskolások részesülhettek az ajándékozásba.
    Az adai Vöröskereszt is osztott tisztálkodási csomagokat idősebbek és rászorulók részére a helyi közösség irodájában, valamint helybe is elvitték a csomagot azoknak, akik nem bírtak eljönni érte. A csomagosztáson és az ünnepléseken kívül komoly dolgok és események is történtek, melyek a vidékünk fejlődését jelentették.


Szélesítés alatt a törökfalusi Petőfi Sándor utca

    Elsősorban szeretném kiemelni Bilicki Zoltán, Ada Község elnökének jelenlétét december 12-én a polgárok fogadó órájára jött el a helyi közösség irodájába már másodízben. Most Dragin Zoran a mezőgazdaság és helyi közösséggel megbízott tanácsadójával együtt várta a polgárokat. Igaz, hogy kevesen jöttek el, de az idő alatt is sok mindenről szó esett, ami fontos és elősegítené településeink fejlődését. Ugyanezen a napon, Törökfalun meg kezdték a Vojput munkásai a Petőfi Sándor utca útszakaszának kiszélesítését. A szabadtéri színpadtól kezdték meg a szélesítést és kb. 500 m-en meg is csinálták a temető felé vezető útrészen csak az esőzés és a nagy hideg érkezése megállította a további munkálatokat. Az útszélesítés és annak új burkolattal való áthúzást a Tartományi Nagyberuházások titkársága fedezi melyet a 2008-as pályázaton nyert meg az önkormányzat és a helyi közösség. Most jelenleg csak részben kiszélesítés van de, reméljük, hogy a tavasz beálltával a munkálatok folytatódni fognak.
    A Törökfalusi helyi közösség Tanácsa december 19-én a helyi közösség irodájában évzáró ülést szervezett melyre az önkormányzat küldöttsége is meg volt tisztelve. A vendégek között Bilicki Zoltán, Búcsú Attila, Tóbiás József, Kalmár Gábor és Csernák János voltak jelen. A tanácsülésen szó volt az elmúlt év fejleményeiről, valamint az elkövetkező esztendő terveiről és lehetőségeiről is községi és helyi közösségi szinten, melyek várhatóak lesznek. Szeretném megemlíteni, hogy az év végén a Törökfalusi Helyi Közösség két pályázatot nyert meg, valamint meg is valósította őket. Mindkét pályázat tartományi szintű volt, az egyik a nemzeti titkárságnál 100.000 dinár értékben  a másik pedig a sport és ifjúsági  titkárságnál 90.000 dináros értékben.
    A nemzeti kisebbségi titkárságnál útjelző és helységtáblák, formanyomtatványok és publikációk két nyelven való kidolgozására lett felhasználva a támogatási pénzösszeg. Ezzel is bővül településeinken, a két nyelven ismertetést közlő táblák száma valamint a lehetőség arra, hogy vidékünket megismertessük másokkal is. A sport és ifjúsági titkárság támogatásával három asztalitenisz felszereléssel lett megvásárolva, melyek közül kettő a törökfalusi Cseh Károly Általános Iskolában lesznek felállítva a tornateremben a harmadik, pedig Völgyparton a valamikori kocsma helységben Július 7-en. Mindezzel is hozzá szeretnénk járulni ahhoz, hogy fiataljaink az egészséges sportmozgásban tudjanak részt venni és ilyen módon is lehetőség, lenne a sportolásra.
    A törökfalusi óvodások és kisiskolások december 17-én autóbusszal kirándultak a szabadkai sportcsarnokba, ahol magyarországi Magyar Cirkusz és Varieté KHT várta őket. A műsor címe „Mi van a puttonyban” volt, aminek a gyerekeink örültek, mivel jó volt, de kis ajándékcsomagot is kaptak. Ezen a műsoron rengeteg gyerek vett részt egész Vajdaság területéről, amit a Magyar Nemzeti Tanács szervezett meg másodízben.
    Az elmúlt hónapnak árnyoldala is volt, sajnos de szerencsére emberi áldozat nélkül. A Valkai sori lakosok december 24-én hajnalban arra ébredtek, hogy nagy a sötétség. Nem volt villanyáram, még ha várva várták is. A fejést kézileg kellett megoldani gyertyák és lámpások mellett. A kora hajnali órákban 1 órakor egy személygépkocsi a fő utcán megmászta a villanykarót, és ki is törte, a vezetéket elszakította és áramszünet keletkezett. A helybeliek csak várták az áramot, mivel nem tudták az esetet, mert a helyszínelést elvégezte a rendőrség a mentők, elvitték a szerencsétlenségben megsebesülteket. A villanygazdaság zentai kirendeltsége csak délelőtt 11 óra után értesült az esetről, és csak ezután tudta kiküszöbölni a problémát. Igaz, hogy a helybelieknek ez nagy kellemetlenséget okozott, de hála Istennek nem volt emberi áldozat. Az élet ment tovább, a lakosok most már mosolyogva mesélik az otthoni történéseket az áramhiány miatt.
    Átlépve az idei esztendőbe mely hidegen és deresen kezdődött de nem eseménytelenül. Törökfalun és Völgyparton megnyitották ajtóikat az „idősek klubja” elnevezésű helyiségek melyeket a moholi idősek és nyugdíjasok otthona szervezése által újítottak és szereltek fel. Törökfalun Gődér Mónika, Völgyparton Horvát Erika irányításával működnek a klubhelyiségek munkanapokon délután 13-tól 17 óráig. Ők toborozzák és várják az idős személyeket a klubba, ahol kicsit szórakozhatnak, olvashatnak, tévét, nézhetnek, valamint elbeszélgethetnek egymás között. Eközben olcsón fogyaszthatnak üdítőt, teát, kávét és édes–sós rágcsálni valókat. Mindez még a kezdet kezdetén van, de mindenkit szeretettel várnak, és fogadnak tőlük jó ötleteket, hogy ezekben a szépen felújított termekben az ott töltött órák jók, kellemesek és hasznosak lehessenek. Az ajtó mindenki számára nyitva van, csak meg kell nyitni a kilincset, bemenni a terembe.
    A szerb nyelv használata vidékünkön nem intenzív, így hát gyermekeink, fiataljaink és a felnőttek sem tudnak helyesen szerbül. Ebből a valós tényből kiindulva lett kezdeményezve, hogy szerb különórák legyenek szervezve, ezzel is lehetőséget adni azoknak, akik fontosnak érzik ennek a nyelvnek a megtanulását. A kezdeményezés még október hónapban megindult, de sajnos nem sok sikerrel. Decemberben már sikerült szervezni egy találkozót, ennek az eredménye most januárban mutatkozik meg. Völgypartról hét fiatal minden szombaton a helyi közösség helybeli irodájában vesz részt az oktatáson, Törökfalun úgyszintén a helyi közösség épületében szombatonként 28 iskolás és felnőtt résztvevő tanul. De lehetőség lesz még az angol nyelv tanulására is, hisz van érdeklődés. Ezáltal a helyi közösség lehetőséget nyújt lakosai számára, hogy helyben nyelvet is tanulhatnak. Bajin Mrkšić Nataša, egykori törökfalusi születésű adai tanítónő tartja a szerb órákat a jelentkező diákoknak. Az ő feladatuk most már az, hogy meg is tanulják úgy, hogy a mindennapi életben helyesen használni tudják.
    Hát ennyi minden történt vidékünkön ezen a téli fagyos időszakban. Élmény volt, szép táj is, nem érintve a gázhiánnyal mivel felénk az nincs csak a kispalackokban. A disznóvágáshoz és háztartáshoz az a kevés még meg van de, ha nem is, akkor is feltalálnánk magunkat. Igaz, hogy sok-sok háztartást Európában, de Szerbiában idehaza is érint, ami nagyon nagy baj és gond de mi kis emberek mit is tehetünk ez ellen? Hát, csak reménykedünk és bízunk abban, hogy ez is megoldódik egyszer, vagy így vagy úgy, ahogy a nagyok akarják!

Molnár József

januar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Dodela javnih priznanja
Molski dobošar
Vesti
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA