Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Cmoldal
Egyttes ervel tbbet elrhetnk
Hol maradtak el a fekvrendrk?
A pnzgyek sszegzse
Hamarosan megsznnek a telefonlsi gondok
Gygyfrd tartomnyi tmogatssal
Szba kerlt a hdpts is
Messzi tjak szerelmese
Hrom tornaterem megjul
A trkfalui Helyi kzssgben trtnt
Kztri emlkmvek, szobrok, emlktblk
Ahol szeretik az anyanyelvket
Az lmny a legfontosabb
Polomik Helna
Ki is az a Mikuls?
Bbjok, varzslatos nnepek
Krisztushvk szerepe
Az alkoholizmus
Amatrszemle
Fiatalok rjk
Nelvi figyel
Rendrsgi hrek
Zld levl
Az sz dicssge
Harmadik az Eurpa-bajnoksgon
Sport
Mvszsarok
rnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

Egszsgnk rdekben
Az alkoholizmus

    Szinte minden trsadalomban fogyasztanak alkoholt, melyet elssorban gabonaflk, gymlcsk vagy zldsgek leprlsval lltanak el. Az erjesztett ital alkoholtartalma desztillci rvn tovbb fokozhat, gy ksztik a tmny italokat, pldul a rumot vagy a plinkt. Az ily mdon ellltott ital fogyasztsa, hogyha az egynnek vagy a kzssgnek, vagy mindkettnek a krosodshoz vezet alkoholizmusnak nevezhet.
     Vralkoholszint
    Tudnunk kell (s sajnos a felmrsek alapjn sokan tapasztalatbl tudjk is), hogy mr kevs alkohol elfogyasztsa is vltozsokat okoz a viselkedsben.
0,03-0,05%-os vralkoholszintnl (30-50 mg alkohol 100 ml vrben) az ember pldul nagyobb nbizalommal br, mozgsos reakcii viszont lelassulnak. Ez a kt tnyez az, ami miatt rendkvl veszlyess vlik az alkoholfogyaszts utni autvezets, s ez az, amit oly sokan figyelmen kvl hagynak. 0,10%-os vralkoholszintnl hadarv vlik a beszd, megnehezl a kar s a lbmozgsok koordinlsa, egyesek agresszvv, msok csendess vlnak. Slyos tehetetlensggel jr a 0,20%-os vralkoholszint, a 0,40%-os rtk pedig akr hallos is lehet. A legtbben azonban csak vek mlva halnak bele
    Az absztinenstl az alkoholbetegig
    Az ENSZ Egszsggyi Vilgszervezete az alkoholfogyasztkat szocilis minta alapjn a kvetkez csoportokba sorolja: az absztinensek, akik soha nem fogyasztanak alkoholt; a szocilis ivk, akik elssorban trsasgban isznak, az ivs clja ilyenkor nem a rszegsg, br idnknt az is elfordul. A nagyivk rendszeresen s sokat isznak, gyakran lerszegednek. Kzjk tartoznak a "problma-ivk, akik ugyan nem rendszeresen, de nkontroll nlkl isznak, ha gy rzik, gondjaik vannak. Kzlk sokan vlnak idvel alkoholbetegg. Vgl az alkoholbetegek, akiknek tevkenysge, gondolata az alkohol megszerzse krl forog, kezelsk esetn elvonsi tnetek alakulnak ki, ami mindenkppen orvosi elltst ignyel.
    Kibl s hogyan lesz alkoholista?
    
Minden valsznsg szerint az alkoholizmus ers testi hajlamra pl lelki indttats nyomn alakul ki. Fgg teht az rkltt s a krnyezeti tnyezktl is. Bizonytott tny pldul, hogy az alkoholistk ltal rkbefogadott gyermekek is 3-4-szer gyakrabban lesznek alkoholistk, mint azok, akiknek szlei nem isznak. Az alkoholista szli mintt lt gyermek maga is knnyebben fog az otthon ltott "problmamegold" mdszerhez folyamodni, azaz a pohr utn nylni. Ha alkoholista van a csaldban, a tbbi csaldtag is akaratlanul a fggsg al rendeli az lett.
    Az etilalkohol csak nagyobb mennyisg elfogyasztsa utn szvdik fel a vkonyblbl a vrbe. Sejtmreg lvn a szervezet igyekszik minl gyorsabban eltvoltani. A lebontsakor keletkez kztes termk az acet-aldehid fejfjssal, hnyssal jr rosszulltet okoz. Mivel az zsiai npeknek mintegy felnl az acet-aldehidet tovbb bont enzim hinyzik, ket az ebbl fakad rosszullt rendszerint megvja az alkoholizmustl.
    Genetikai meghatrozottsgunkat bizonytja az a meglep eredmnyekkel zrul ksrlet is, ami felvetette az alkoholizmussal fenyegetett emberek szrsnek lehetsgt. vodsok krben kezdtk el vizsglni az alkohollebonts kpessgt. A gyorslebontk ugyanis jobban brjk az alkoholt, k azok, akik "asztal al tudjk inni" trsaikat, s szrevtlenl, int jelek nlkl meg tudjk inni azt a mennyisget, amitl egyszer csak alkoholistkk vlhatnak.
    Mr az vodsok kztt is lehetett tallni mintegy 20%-nyi olyan gyereket, akiknek a szervezete gyorsan bontja le az alkoholt. Csaldjukban rendszerint van is egy vagy tbb alkoholista. Egy msik vizsglat azt a megdbbent eredmny hozta, hogy a tindzserkorban vizsglt gyors alkohollebontk 15 v elteltvel 90%-ban lettek alkoholistk, a lass lebontknl azonban ez az arny csak 10% volt.

sszelltotta: Vastag Rbert
Forrs: www.HaziPatika.com

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA