Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Cmoldal
Egyttes ervel tbbet elrhetnk
Hol maradtak el a fekvrendrk?
A pnzgyek sszegzse
Hamarosan megsznnek a telefonlsi gondok
Gygyfrd tartomnyi tmogatssal
Szba kerlt a hdpts is
Messzi tjak szerelmese
Hrom tornaterem megjul
A trkfalui Helyi kzssgben trtnt
Kztri emlkmvek, szobrok, emlktblk
Ahol szeretik az anyanyelvket
Az lmny a legfontosabb
Polomik Helna
Ki is az a Mikuls?
Bbjok, varzslatos nnepek
Krisztushvk szerepe
Az alkoholizmus
Amatrszemle
Fiatalok rjk
Nelvi figyel
Rendrsgi hrek
Zld levl
Az sz dicssge
Harmadik az Eurpa-bajnoksgon
Sport
Mvszsarok
rnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

Szeretettel, trelemmel
Ahol szeretik az anyanyelvnket

    Az becsei Bratstvo ltalnos s Kzpiskolba, a klnleges bnsmdot ignyel gyerekek iskoljba igyekszem. tkzben azon gondolkodom, milyen is a tants ebben az iskolban. Voltak dikjaim, akiket tirnytottak ide, s emlkszem, amikor egyszer a buszmeglln sszetallkoztunk, nagyon megrltek nekem, s mikor azt krdeztem, milyen jegyeik vannak, szempillants alatt elvettk a fzeteiket, s sugrz arccal mutattk a matematika s a magyar fzetben dszelg tsket. Mindig is foglalkoztatott a krds, hogyan tudnak a gygypedaggusok hatni ezekre a gyerekekre, milyen mdszerrel dolgoznak.
    Sregi Krajcsik Angla magyartanrn rmmel fogad, s mris a tanriba invitl, hogy elbeszlgessnk az iskola munkjrl. Mindjrt kijelenti, nem gygypedaggus, a Magyar Tanszken tanult, de nagyon megszerette az itteni munkt. A kzpiskols gyerekeket tantja, de elstl nyolcadikig vannak tagozatok. Az alssokat kizrlag gygypedaggusok oktatjk, a flsben mr nem. A pszicholgus s az egszsghzban a pszichiter vlogatja ki a nyolcadik osztly befejeztvel a gyerekeket, s akik megfelelnek, akiknek az rtelmi szintjk magasabb, azok kerlhetnek ebbe a kzpiskolba. Elszr a nulladik ven tanulnak. Itt megfigyelik a tanrok, hogyan haladnak, s innen indulnak az 1. s a 2. osztlyba, ahol tanulhatnak: kertszetet, virgktszetet, lehetnek gplakatosok, fodrszok, cukrszok, hentesek.


Sregi Krajcsik Angla

    - Meslj, honnan jttek ide a dikok!
    - Pecesorrl, Trkbecsrl, Adrl, Moholrl, Zentrl. Sokan kzlk nehz szocilis krlmnyek kzl kerlnek ide. Ezt kell szem eltt tartani, hogy gyakran ezrt vlnak azz, amilyenek, meg a csaldban rejl problmk vezetik ket ide. Viselkedsi, mentlis zavar kevsb van jelen.
    - ltalban j tanulk itt a gyerekek.
    - Igen, habr a flfog kpessgk nem olyan, mint a norml iskolba jr gyerek, de megfelel, meghatrozott mdszerrel megfelel mdon kzelednk hozzjuk, el tudjuk rni, hogy tudnak helyesen beszlni, rni, kifejezni magukat, s majd fltalljk magukat a munkahelyen. El tudjuk rni azt, hogy gy viselkedjenek, mint egy msik flntt ember. Valjban ezek a gyerekek nagyon mereven el vannak vlasztva a tbbi gyerektl. Meg kellene prblnunk, hogy sszeszoktassuk ket, mgpedig gy, hogy a norml gyerekeket is tneveljk, megrtetjk velk, hogy ezekkel mi a gond, hogyan kell hozzjuk viszonyulni.
    Magyarrn ugyanazt tanuljk, mint a ms kzpiskolkban, csak egy sokszorta leegyszerstett tanterv szerint. Egyszer szavakkal magyarzom el a tananyagot. Minden osztlyban vannak szellemileg elmaradottabb tanulk, azoknak sz- s betcetliket ksztek, hogy megtanuljanak rni. Nekem nagyon nagy sikerlmny, amikor egy ilyen gyerek tudja, hogy a nevt nagy kezdbetvel rjuk. A tbbi dolgozik, vele kln foglalkozom. A magyar nyelv oktatsnak itt az a clja, hogy egy nap, amikor kikerl a vals letbe, le tudja rni helyesen a nevt, tudjon rni krvnyt, ha munkba akar llni.
    - Jzsef Attila v van, biztos, olvastatok rn a verseibl.
    - Igen. Ha csak flolvasnm nekik valamelyik verst, semmit se rtennek meg. Megprbljuk eljtszani. Drmapedaggira jrtam Tthfaluba, s az ott tanultakat most kamatoztatom. Szvmelenget lehet egy-egy vers, s a gyerekek kvnjk a kzelsgemet. Sok szeretetet tudnak nyjtani, s neknk ktelessgnk ugyanannyi szeretetet visszaadni. Olyan verseket vlogatok, amelyet el tudunk jtszani, le tudunk rajzolni, csoportmunkval meg tudunk oldani.
    - Tavaly fllptetek a Mustrmag kzssg jtkonysgi eladsn.
    - Igen, akkor lptnk fl elszr nagykznsg eltt. Klnben rendeznk nnepsget karcsonykor, hsvtkor. Nagyon szp vzr msort ksztettnk. Vannak szavalim, nekeseim, s jl rajzolim, ugyanis anyanyelvnkn kvl zent s kpzmvszetet is tantok. Csak az a baj, nincsenek knyveink. Fnymsolunk, rsvettre, tblra runk. Tavaly pldul szponzorokat kerestnk, s gy a Naftagasnak s a Beejtransnak ksznheten tanulinkat hromnapos kirndulsra vittk. Ezek a gyerekek 17 vesen elszr mozdultak ki krnyezetkbl! Pedig fontos, hogy lssanak, bartkozzanak. Nagyon szpen viselkedtek, semmi gond nem volt velk. lveztk a kirndulst. Voltak ott ltalnos iskolsok is, s azok sokkal rosszabbak voltak, mint a mi szellemi fogyatkos gyerekeink!
    Papp Mikls tanr r a kertszetet tantja. Szerinte az ltalnos iskolkbl sokkal tbb gyereket kellene ide irnytani.
    - Az ltalnos iskolkbl a gynge tanulknak mind ide kellene jrniuk, mert az iskolkban lelkileg srlnek, mert mindenki eltli, kikzsti ket. Itt viszont kevesebbet tanulnak, egynileg foglalkozunk velk, nbizalmuk lesz, nem buknak meg, hanem j osztlyzataik lesznek, szakmt tanulhatnak. Csak dicsrni tudom a tanulinkat, mert szorgalmasak, kzgyessgk van.
    Kucsera Istvn tanr r a gplakatosokat tantja, mgpedig a gpszeti alapismereteket, gyrtstechnolgit, az anyagismereteket.
    - Ezek a gyerekek hetente ktszer jnnek iskolba, hromszor meg gyakorlatra. Lnyeg az, hogy megtanuljanak dolgozni. Ezt szeretik is, jobban, mint tanulni. A srgyrba, a szjagyrba, a Fadipba, a Mik-be jrnak dolgozni. A mesterek meg vannak velk elgedve.
    Stanko Imre tornatanr is elgedett a tanulkkal. Versenyre is vitte ket, s szp eredmnyeket rtek el:
    - Tavaly a kztrsasgi asztalitenisz versenyen egy, az atltikn pedig hrom rmet szereztnk: aranyat, ezstt s bronzot - fejezi be a tanr r.
    A tanulk is itt vannak, csupa jt mondanak az iskolrl, tanraikrl: Martonosi Sndor elss, Adrl utazik, hentesnek tanul.


Martonosi Sndor

    - Nagyon j itt - mondja Sndor -, nem kzstenek ki, be tudom fejezni az iskolt. A tanrok sokat segtenek, trdnek velnk, arra trekednek, hogy itt az iskolban megtanuljuk a tananyagot. Tavaly n is szavaltam a jtkonysgi eladson. A legkedvesebb versem a Csaldi kr. Majd Trkfaluban, a vghdon szeretnk elhelyezkedni. Szeretek muzsiklni.
    Bicskei Franciska nulladik ven van, pecesori. Negyedikes korban jtt ebbe az iskolba. Kitn tanul. Kedvenc tantrgyai a rajz, a magyar s a zene.
    - n meg cukrsz leszek - dicsekszi -, gy sincs Pecesoron cukrsz.
    Az becsei Glfi Klaudia a legszebben rajzol az iskolban. Harmadikban jtt t ide.
    - Nem tudtam olvasni, s anyukm mondta, hogy jjjek t, majd nem bukok meg. Nyolcadikban sznkitn tanul lettem, gy kerltem a kzpiskolba. A legkedvesebb tantrgyam a magyar nyelv, meg a tanrnt is szeretem, mert olyan kedves, annyiszor elmagyarzza a leckt! Meg szeret minket! Fodrsznak tanulok.
    Maja Konjovi Zentrl utazik, llatgondoz lesz.
    - Szeretem az llatokat, s azrt vlasztottam ezt a szakot - mondja Maja.
    Ezek a gyerekek mr nem kalldnak el, mert szakmt tanulnak, itt dolgoz trelmes, szeret tanraiknak ksznheten, kik tudjk:
    Ember vigyzz, figyeld meg jl vilgod:
    ez volt a mlt, emez a vad jelen, -
    hordozd a szvedben. ld e rossz vilgot,
    s mindig tudd, hogy mit kell tenned
    rte, hogy ms legyen!

                            (Radnti Mikls)

Koncz (Psa) Erzsbet

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA