Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Cmoldal
Egyttes ervel tbbet elrhetnk
Hol maradtak el a fekvrendrk?
A pnzgyek sszegzse
Hamarosan megsznnek a telefonlsi gondok
Gygyfrd tartomnyi tmogatssal
Szba kerlt a hdpts is
Messzi tjak szerelmese
Hrom tornaterem megjul
A trkfalui Helyi kzssgben trtnt
Kztri emlkmvek, szobrok, emlktblk
Ahol szeretik az anyanyelvket
Az lmny a legfontosabb
Polomik Helna
Ki is az a Mikuls?
Bbjok, varzslatos nnepek
Krisztushvk szerepe
Az alkoholizmus
Amatrszemle
Fiatalok rjk
Nelvi figyel
Rendrsgi hrek
Zld levl
Az sz dicssge
Harmadik az Eurpa-bajnoksgon
Sport
Mvszsarok
rnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

Az lmny a legfontosabb
Beszlgets a Sink-djas Deissinger kossal

    Alaptjnak, Sink Ervinnek a vgrendelete szerint az jvidki Magyar Nyelv s Irodalom Tanszk minden vben Sink Ervin Irodalmi Djat adomnyoz egy-egy fiatal rnak, rtelmisginek az elmlt vben megjelent munkjrt, az irodalmi s a mveldsi letben fontosnak tekintett teljestmnyrt. A hromtag brlbizottsg, mgr. Utasi Csilla, mgr. Bence Erika s mgr. Ispnovics Csap Julianna dntse szerint az idei lismerst az oktber 21-n megtartott tanszknapi nnepsgen a vajdasgi magyar irodalom minimalista narrcijnak hagyomnyhoz ktd przai tevkenysgrt Deissinger kos, az adai Mszaki Iskola tanra vehette t. kos a Tanszk abszolvense, s egyike volt azoknak a fiataloknak, akiknek tletbl s kezdemnyezsre megszletett a manapsg oly sokszor emlegetett DNS folyirat. A huszont ves fi mr kzpiskols kora ta r kisebb nagyobb przai szvegeket. Munkibl egy vlogats jelent meg a zentai Zetna Kiad gondozsban A hromlvetsg dicsrete cm, Beke Ottval s Samu Jnos Vilmossal kzs przaantolgiban.

    - El kell mondanom, hogy szkeptikus vagyok valamennyire az rst, a przarst tekintve, - kezdte Deissinger kos - nagymrtk nbizalomhiny van bennem, s ktsgeim is vannak az irodalommal, mint kifejez formval kapcsolatosan. Taln ezzel magyarzhat a zsri s ms rtelmezk ltal adott meghatrozs, a minimalista prza. Meglepdtem, amikor megtudtam, hogy n vehetem t ezt az elismerst, nagyon rlk a djnak, s ksznettel tartozom Beszdes Istvnnak, a Zetna szerkesztjnek, aki a lehetsget adott arra, hogy az antolgiban szerepelhessek.
    - Az rsaiddal kapcsolatban tbbszr is emlegetik a mgikus realizmust, a minimalizmust, a spontaneitst, st azt is tartjk rlad, hogy jfajta mezvrosi anekdotzst teremtesz. Te hogyan vlekedsz ezekrl? Miknt jellemeznd az rsaidat?
    - Nem szeretnk semmit sem mondani a szvegeimrl. Az a j, akkor van taln irodalom, ha rtelmezik, vagy olvassk, teht ha van befogad. Sajt szvegeimrl nem szvesen beszlek, mindenki gy rtelmezheti, ahogy tetszik neki.
    - rsaid helyszneit is megnevezed. Emlted Adt, Moholt, Padt, Szajnt. Mirt ppen ezeket a teleplseket vlasztottad?
    - Nem tudom, taln azrt mert itt lek. n nem szntam nagy hangsly annak, hogy ebben a vilgban jtszdnak azok a trtnetek, amelyek a szvegekben tallhatk.
    - Klnleges hseid vannak. Mit mondanl rluk?
    - Nagyrszt fiktv szemlyek. gy gondolom, ha a trtnet szempontjbl mkd figurkrl van sz, amelyek az olvasknak lmnyt nyjthatnak, akkor j az a m is, s j az a szemly, akit mozgatok. Az, hogy l szemly-e vagy sem, szmomra teljesen mellkes.
    - Egy helytt azt olvastam rlad, hogy kell irnival fordulsz a szvegeid trgyhoz. Honnan ez az irnia, s mi ennek a clja?
    - Ilyen alaplls ember vagyok, hatalmas nirnia van bennem. Szerintem ez mkdik a szvegben, s tud pt formai jelleg lenni a szvegformls sorn, s a szvegen lv ironikus alaplls lmnyt nyjthat.
    - Przarknt mit gondolsz, merre tart ma a vajdasgi magyar irodalom?
    - A mltkorban a Magyar Sz egyik rovatban a knyvrl krdeztek, ott elmondtam azt, ami mellett most is kitartok Nemcsak a vajdasgi magyar irodalomrl, hanem egyltaln az irodalomrl kell beszlni, mert a mdiumok megvltoznak, s az irodalom lass formnak bizonyul az eszttikai lmny kifejezse szempontjbl, ezt magam is rzem, s ez a vajdasgi magyar irodalomra is jellemz.
    - Az adai Mszaki Iskolban tantasz. Tanrknt mit tapasztaltl, mennyire rzi magnak az itteni irodalmat a felnvekv ifjsg?
    - n azt hiszem, hogy gondolkodni tantom a dikjaimat, hiszen sok kzttk az igazn rtelmes s tehetsges fiatal, de nap mint nap tapasztalom, hogy nem olvasnak a tanulk, gy is mondhatnm, hogy egyltaln nem ezen a csatornn rtelmezik magukat. Szerintem az irodalomnak kellene jobban, egy kicsit agresszvabban keresni a befogadt, mert a gyerekek nem olvasnak, s a vajdasgi magyar irodalmat pedig vgkpp nem ismerik. Mindez annak ksznhet, hogy krlttnk megjelentek olyan informcis eszkzk, mint a televzi, a rdi, az internet, amelyek erszakosabban, s fontos hangslyozni, hogy gyorsabban kzvettenek mindenfajta jeleket, amelyekkel elhalmozzk a befogadt, gy neki egyszeren mr nincs ideje lelni, s olvasni.
    - Ha az olvas nem kzelt az irodalomhoz, miknt kzelthetne az irodalom az olvashoz?
    - Ha ma a keznkbe vesznk egy nyugat-eurpai knyvet, akkor lthatjuk, hogy annyira eszttikus, annyira szpen kivitelezett, hogy maga a knyv, mint trgy prbl kzelteni, mert fontos, hogy mr az olvass aktusa eltt legyen eszttikai lmnye a befogadnak. Teht valban a knyvnek is keresnie kell az olvast.
    - Most min dolgozol?
    - Nem tudom megfogalmazni, hogy mi az irodalom, ezrt azt sem tudom, hogy irodalmat mvelek-e vagy sem. Vannak a polcomon knyvek, de gy gondolom, hogy az irodalom nem a polcon tallhat, hanem mvelni kell. Termszetesen a szvegvilgok kztt mindig mozgok, s rajtuk keresztl folyamatosan rtelmezem is magam, s megkonstrulom magam, ha mondhatom ezt.
    - Mondjuk tz v mlva, szerinted, hol fogsz tartani, vagy hol szeretnl tartani?
    - Ht, ha vicceldhetnk, remlem, hogy tveszem az irodalmi Nobel-djat, s majd annak kapcsn beszlgethetnk itt - mondta Deissinger kos.

Krizsn Mnika

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA