Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Cmoldal
Egyttes ervel tbbet elrhetnk
Hol maradtak el a fekvrendrk?
A pnzgyek sszegzse
Hamarosan megsznnek a telefonlsi gondok
Gygyfrd tartomnyi tmogatssal
Szba kerlt a hdpts is
Messzi tjak szerelmese
Hrom tornaterem megjul
A trkfalui Helyi kzssgben trtnt
Kztri emlkmvek, szobrok, emlktblk
Ahol szeretik az anyanyelvket
Az lmny a legfontosabb
Polomik Helna
Ki is az a Mikuls?
Bbjok, varzslatos nnepek
Krisztushvk szerepe
Az alkoholizmus
Amatrszemle
Fiatalok rjk
Nelvi figyel
Rendrsgi hrek
Zld levl
Az sz dicssge
Harmadik az Eurpa-bajnoksgon
Sport
Mvszsarok
rnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

Nyelvi figyel
Bazeni medenck

    A Szarvas Gbor Nyelvmvel Napok idei tudomnyos lsn rdekes, perg eszmecserre kerlt sor. Tbbek kztt a jelenlev Katona Edit tanrn, az jvidki magyar tanszk tanra felvetette azt a problmt, hogy az Adn lthat bazeni medenck tbla nem szerencss, mert a kt sz nem teljesen fedi egymst. Errl a Magyar Sz 2005. oktber 22-23-i szmban is rt.
    Nos, az adaiak flt nem bntja a felirat, s ennek szerintem tbb oka is van. Az egyik taln ppen az, hogy az adaiaknak alkalmuk volt nyomon kvetni, hogyan alakult ki a mra mr igen szp s szlesebb krben is ismertt s ltogatott vlt frdhely. Elbb ugyanis csak egy medenct hoztak ltre, s ekkor mg a frdeni megynk, a medencbe, nem a Tisza-partra kijelents szerintem tartalmilag teljesen helynval volt. A ksbbiek sorn azonban a msodik s a harmadik medenct is kiptettek, mikzben a termszeti krnyezetet is egyre szptettk. Sziklakert, tervszeren teleptett fk, szkkt, jtsztr s mg sok ms tartozik szervesen a ltestmnyhez, s ilyen rtelemben tnyleg kicsit szks a medenck megnevezs. Mit lehetne akkor helyette javasolni? A Szarvas Napokon felmerlt az uszoda de ez nmikpp szintn mst jelent, tlhangslyozza az szst, s nem tkrzi elgg a krnyezet szerept. Vagy ott van a strand sz is. Adn azonban egyrtelmen a Tisza-parti frdzsi lehetsgre gondolnak, ha arrl van sz, hogy menjnk a strandra. Csak zrjelben emltenm meg, hogy ez nincs mindenhol gy. Gyerekkoromban, ha otthon megkrdeztk, hogy kimehetnk a strandra?, szleink sosem gondoltk, hogy a Dunban szeretnnk megfrdeni, magtl rtetden valamelyik kiptett frdhelyre gondoltak. A strand szval mg taln az a problma, hogy magyar fl szmra nem nagyon szpen hangzik a mssalhangz-torlds miatt.
    Minden elvrsnak azonban nem lehet megfelelni. Ha gy rezzk, hogy az adai medenck-nek nevezett frdhely tartalmilag gazdagabb, mint amit a medenck megnevezs takar, el kne gondolkodni azon, hogy mdostsuk. Tartalmilag legjobban a strandfrd megnevezs a legmegfelelbb. A frd is szba jhetne, de az tl tg fogalom, a strand viszont nmagban Adn msra rtend. A strandfrd pontosan meghatrozza a ltestmnyt (termszeti krnyezetben ltestett szabadtri frd), hasznlata nem okozna flrertst, s nzetem szerint az Adai Strandfrd megnevezs mlt, impozns neve lehetne a medenck-nek.

Hdi va

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA