Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Cmoldal
Egyttes ervel tbbet elrhetnk
Hol maradtak el a fekvrendrk?
A pnzgyek sszegzse
Hamarosan megsznnek a telefonlsi gondok
Gygyfrd tartomnyi tmogatssal
Szba kerlt a hdpts is
Messzi tjak szerelmese
Hrom tornaterem megjul
A trkfalui Helyi kzssgben trtnt
Kztri emlkmvek, szobrok, emlktblk
Ahol szeretik az anyanyelvket
Az lmny a legfontosabb
Polomik Helna
Ki is az a Mikuls?
Bbjok, varzslatos nnepek
Krisztushvk szerepe
Az alkoholizmus
Amatrszemle
Fiatalok rjk
Nelvi figyel
Rendrsgi hrek
Zld levl
Az sz dicssge
Harmadik az Eurpa-bajnoksgon
Sport
Mvszsarok
rnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

AZ SZ DICSSGE

    Kertnk szi virgpompjnak legszebb dszei az szirzsa s a krizantm. Egyarnt a fszkesek csaldjba tartoznak, de nemcsak ez a kzs bennk, mindketten egy nagy birodalom szvbl, Kna kzps tartomnyainak si erdsgeibl szrmaznak.
    A kerti krizantmot mg kerti margitvirgnak hvjk is. A termesztse legalbb 2500 vvel ezeltt kezddtt, egy knai blcs Kr.e. az V. szzadban e virgot az sz dicssgeknt emlegeti.
    A krizantm Kna legnagyobbra becslt kerti virga. Knban minden npszer virgnak szimbolikus a jelentse, a krizantm az rk leten kvl az ernyessg s az elkelsg jelkpe. szi nylsa miatt a magnyossg s a nyugalom megtestestje. A kilencedik holdhnap, ami krlbell oktberre esik, a knai virgnaptr szerint a krizantm hnapja, ilyenkor orszgszerte a palotk, a templomok kertjben, a vrosi parkokban pompznak a szebbnl szebb fajtk.
    A krizantm Kelet-zsiban nemcsak a szemllds, gynyrkds trgya, a virgaival tet zestenek s dtitalokat, illatszereket, st a hres krizantmbort ksztik belle (a virgzsban lv nvny leveles hajtsait rizspppel sszekeverve erjesztettk).
    A kerti krizantm a 8. szzadban Japnba is tkerlt, ahol a japnok legnpszerbb nemzeti nvnye lett. A csszri cmerbe is bekerlt. Az els nvnyeket onnan hoztk elszr Eurpba, de az 1600-as vekben Hollandiba vitt fajtkra nem figyeltek fel a kertszek, gy csak a 100 vvel ksbb, Franciaorszgba, majd Angliba kerlt knai nvnyekkel indult el a krizantm eurpai hdt tjra.
    Npszer kerti s vgott virg, de cserepesknt is megllja a helyt. Az arra alkalmas kistermet s virg fajtkat rvidnappalos fnykezelssel az v brmely szakban tartsan virgz, szobanvnynek nevelik. A flrnykos, hvs lakst kedveli s gyeljnk r, hogy fldje mindig nedves maradjon. Az elhervadt virgokat rgtn vgjuk le. Az elvirgzott nvnyt kiltethetjk a kert napos szegletbe, j vzelvezets, semleges vagy kiss savany kmhats, humuszban gazdag talajba.
    A szabadban tovbb nevelve mr nem fogjuk a szobban megismert tmtt, kis virg bokrocskt kapni. Arra is figyeljnk, hogy a krizantmfajtk tbbsge nlunk nem teljesen tlll, a tveket sszel fel kell szedni, s fagymentes helyen teleltetni.

Sterbik Ildik

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA