Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Címoldal
Együttes erõvel többet elérhetünk
Hol maradtak el a fekvõrendõrök?
A pénzügyek összegzése
Hamarosan megszûnnek a telefonálási gondok
Gyógyfürdõ tartományi támogatással
Szóba került a hídépítés is
Messzi tájak szerelmese
Három tornaterem megújul
A törökfalui Helyi közösségben történt
Köztéri emlékmûvek, szobrok, emléktáblák
Ahol szeretik az anyanyelvüket
Az élmény a legfontosabb
Polomik Heléna
Ki is az a Mikulás?
Bûbájok, varázslatos ünnepek
Krisztushívõk szerepe
Az alkoholizmus
Amatõrszemle
Fiatalok írják
Nelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Zöld levél
Az õsz dicsõsége
Harmadik az Európa-bajnokságon
Sport
Mûvészsarok
Árnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

Hol maradtak el a fekvõrendõrök?
Még nem kaptak „eligazítást szolgálatteljesítésre”.

    Minden kétséget kizáróan Ada egyik legforgalmasabb, de lehet, hogy a legforgalmasabb útvonala a Macedónia városrész fõutcája, a Moša Pijade utca. Már a kezdet kezdetén, az l940-es évek végén, az 50-es évek elején az építéskor elõrevetítette ilyennemû tulajdonságát. 1950-ben ugyanis a mai Mûszaki Iskola területén és környékén megépítették a futballpályát, így hétvégeken az emberek százasával tették meg a távot a város többi részébõl a mérkõzésekre. A helyzet semmit sem változott, amikor 1953-ban a futballpályát áthelyezték az utca végére, oly formában hogy az utcát így teljesen lezárták, odaérve vagy jobbra vagy balra lehetett kanyarodni. A forgalom pedig még jobban megnõtt, mert idõközben beépültek a mellékutcák is, és a teljes forgalom a városba és visszafelé egyedül a fõutcán bonyolódott le.
    Mára a helyzet csak súlyosbodott. Az öt keresztutca teljes forgalma a fõutcára szorul, ehhez még hozzá kell adni az idõközben épült négy új utca forgalmát, mely direkt vagy indirekt módon ugyancsak a fõutcát terheli. Az utcán állandóan pezseg az élet. A Mûszaki Iskola néhányszáz diákja, a két napközi, illetve bölcsõde ugyancsak néhányszáz óvodása fordul meg rajta naponta. Mindemellett található itt 9 üzlethelyiség, bolt, 6 magáncég, ezek csak növelik a forgalmat. Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy egyedül ezen az úton lehet az ipari zónát is megközelíteni, és nem utolsósorban azt, hogy az Ada--Mohol közötti lokális út kiépítésével az átmenõ forgalom a többszörösére nõtt, egyértelmû képet kapunk a forgalom jelenlegi zsúfolt állapotáról. És mindez 800 méteres távon zajlik le! A gyalogosokon kívül a jármûvek minden típusával találkozunk az úton. Élénk a kerékpárforgalom, ami az út két oldalán kijelölt sávon bonyolódik le, de számos személygépkocsi, autóbusz, traktor és tehergépkocsi is jelen van. A vidékiek is nagy elõszeretettel használják ezt az utat, hisz rajta rövidebb is, egyszerûbb is a táv megtétele a két település között. És a sebesség? Errõl is sokat lehetne beszélni, vagy éppen errõl kellene többet szólni. Természetesen az elõírásoknak megfelelõen horizontális és vertikális jelekkel a sebesség is szabályozva van. A 60 km-es sebességet a Mûszaki Iskolánál és az utca végén lévõ bölcsödénél 30 km-re csökkentették, minden gyalogátjárót megjelöltek az úttesten. És most jön a kérdés: ki tartja mindezt tiszteletben? A választ is meg merem kockáztatni: senki! Ha valaki mégis tartja a 30 km-es sebességet, idegesítõ kürtölés közepette leelõzi az utána haladó jármû, vezetõje pedig félreérthetetlen jeleket mutogat a szabályosan közlekedõnek. Vannak türelmetlen, gyorshajtó vezetõk, nekik a harmincas csak vánszorgás. Tavasztól õszig csak fokozódik a forgalom az úton. Megjelennek a motorosok, akik aztán végképp nem harmincassal gurulnak végig a túlzsúfolt úton. Talán legjobban rájuk illik az a szellemes megjegyzés, amelyet már mottóként is használ egyik-másik, hogy: „nem száguldok gyorsan, alacsonyan repülök!”


A legutóbbi éjszakai karambol

    Ha a forgalom biztonságáról beszélünk, a parkolási illetve a megállási lehetõségeket is figyelembe kell venni. Ez meg aztán végképp nincs megoldva. Az utca kezdetén és végén még árkot sem lehet készíteni az útpadka és a járda között, annyira keskeny az utca. A középsõ szakaszon is ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy ott a házak beljebb húzódnak a járdától, ami azt a látszatot kelti, hogy szélesebb az utca, ám ez csalóka dolog. A gyalogjárda az utca mindkét oldalon egyenesen fut, tehát itt sem maradt hely az út széle és a járda között. Sokszor hátborzongató látni, amint az iskola diákjai, várva a buszt, tömegesen kiállnak az út mindkét oldalára, közöttük pedig száguldoznak a jármûvek nagyokat szirénázva rájuk.
    Az út menti megállás is nagy gondot okoz a gépjármûvezetõknek. Az elõbb felsorolt körülmények miatt a megállni kényszerülõk a legjobb esetben a kijelölt kerékpárúton állhatnak meg, mert lejjebb már nem húzódhatnak. Ilyenkor pedig a kerékpárosnak kell az út középpontja felé letérni, újra csak veszélyeztetve saját magának és a jármûvezetõknek a biztonságát.
    A megállás szempontjából egyik legkritikusabb pont a Mita Radujkov utca kijárata. A központ felöli sarkon egy üzlet mûködik, átellenben pedig a Földmérõ Intézet van. Mindkét helyet sokan látogatják, a gépkocsik általában a fõúton, a sarkon állnak meg, így elzárva a fõút áttekinthetõségét azok elõl, akik a M. Radujkov utcából jönnek ki. Ugyanez a helyzet a Rade Konèar utca sarkán lévõ pékség és bolt környékén is. Itt ugyan kialakítottak egy parkoló-megállót a mellékutcában, de az autók legnagyobb része az úttesten áll meg arra a néhány percre, amíg utasaik a bevásárlást végzik. Néhány perc alatt azonban nagyon sok minden történhet! Parkolót csupán a Mûszaki Iskola elõtt létesítettek, de mérete miatt nem is nevezhetõ annak. Csupán az úttal párhuzamosan helyezkedhet el néhány gépjármû, mert ha az útra merõlegesen helyezkedne el, szinte az egész járdát teljes szélességében elfoglalná.
    Láthatjuk tehát, hogy az 1970-es és 80-as évek gazdasági fejlõdése, a városrész bõvülése, az ipartelep létesítése, komoly problémák elé állította a Moša Pijade utcát. A forgalom megnövekedésével arányosan a balesetek száma is növekedett. Néhány halálos kimenetelû szerencsétlenség színhelye a Macedónia fõutcája, de sok volt a jelentõsebb anyagi kárral járó ütközés, nem beszélve a számos koccanásról, könnyebb kimenetelû balesetrõl. Magyarán mondva, ebben a rohanó, ideges világban mind nagyobb veszély leselkedik az úton a gyalogosra és a jármûvezetõkre egyaránt.
    Felfigyelve minderre a körülményre, az I Helyi Közösség tanácsa 2003. szeptember 4-én megtartott ülésén (a régi összetételben) megvitatta a forgalom biztonságát a Moša Pijade utcán, és mivel konkrét döntéshozatalra ebben az esetben illetéktelen, átirattal fordult az akkor Végrehajtó Bizottsághoz és az illetékes kommunális ügyosztályához, azzal a kérés-ajánlattal, a közlekedés biztonsága érdekében fekvõrendõröket helyezzenek el az úttesten, különösen a Mûszaki Iskola közelében, mert csak így lehet megakadályozni a jármûvek száguldozását. Mivel az átiratra semmi válasz nem érkezett, a választások után az új összetételû tanács is napirendre tûzte a fekvõrendõrök kérdését, amit a második rendes ülésén, 2004. október 25-én megvitatott, és ugyanolyan álláspontra helyezkedett, mint az elõzõ esetben. Ez alkalommal javaslatot tett, hogy a Mûszaki Iskolánál és a kanyarban, a bölcsõde közelében a Dósa András utca kezdeténél helyezzenek el fekvõrendõröket. Az indoklás egyértelmû: a kritikus 800 méteres szakaszon a jármûvek így kénytelenek lesznek tartani a 30 km-es sebességet. A rendõrségtõl kapott értesülések szerint az õ álláspontjuk is ugyanaz, mint a helyi közösségé. Átiratban kérték az illetékes szervektõl fekvõrendõrök elhelyezését a megjelölt helyeken, hisz ezzel a megoldással a rendõrség munkája is könnyebbé válna, a forgalom biztonsága pedig megnõne. Hasonló megoldások számos szomszédos településen már megszülettek (Kanizsa, Zenta, Becse stb.).
    Újra elmúlt egy év, de érdemleges választ még nem kapott a HK tanácsa, így a nagy nyilvánosság sincs tájékoztatva ennek a kérdésnek a kimenetelérõl. Valami azt sugallja, hogy pénzkérdésrõl van szó, ami bizonyos határig talán elfogadható is, hisz ezt saját erõnkbõl kellene megvalósítani. Ebben az esetben külsõ segítségre nem számíthatunk, pénz pedig nincs. Vagy türelmetlenek vagyunk? De már két év elmúlt azóta, hogy elõször tett javaslatot az I HK tanácsa, de azóta semmi konkrét, egyértelmû és biztató intézkedés nem történt. Az idõ pedig sürget, ezen kívül rohamosan múlik is. Tenni kellene valamit!

Vastag J.

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA