Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Cmoldal
Egyttes ervel tbbet elrhetnk
Hol maradtak el a fekvrendrk?
A pnzgyek sszegzse
Hamarosan megsznnek a telefonlsi gondok
Gygyfrd tartomnyi tmogatssal
Szba kerlt a hdpts is
Messzi tjak szerelmese
Hrom tornaterem megjul
A trkfalui Helyi kzssgben trtnt
Kztri emlkmvek, szobrok, emlktblk
Ahol szeretik az anyanyelvket
Az lmny a legfontosabb
Polomik Helna
Ki is az a Mikuls?
Bbjok, varzslatos nnepek
Krisztushvk szerepe
Az alkoholizmus
Amatrszemle
Fiatalok rjk
Nelvi figyel
Rendrsgi hrek
Zld levl
Az sz dicssge
Harmadik az Eurpa-bajnoksgon
Sport
Mvszsarok
rnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

KRISZTUSHVK SZEREPE

    A fenti cmmel tartott eladst oktber 18-n este az adai Egszsghz termben Savelin Zoltn martonosi plbnos, a Keresztny rtelmisgi Kr adai csoportjnak szervezsben.
    Elljrban elmondhatjuk, hogy Savelin Zoltn Pterrvn szletett 1949. oktber 18-n. Teolgiai tanulmnyait a szabadkai Paulinumban kezdte s akovn fejezte be. 1975-ben szenteltk papp, s Bajmokon, majd Topolyn volt segdlelksz. 1979-ben kerlt Martonosra, s az ottani Szz Mria templom plbnosa. 2000-ben ezstmisjn a Jeruzslemi Szent Lzr Katonai s Ispotlyos Lovagrend tagjv avattk, a Lazarus szeretetszolglat egyhzi elnke.
    Eladsa elejn beszlt a II. vatikni zsinat (1962-65 kztt tartottk) fbb dntseirl, a belgrdi pspki szindus 1987-es llsfoglalsairl a krisztushvk egyhzi szerepvel kapcsolatban. A hvket az r szlskertjben dolgoz munksoknak nevezte. Eladsban kiemelte, milyen risi szerepe van a Szentlleknek abban, hogy Jzus Krisztus ltal az Atyhoz kzelebb kerljnk. Szembe kell nzni rtkeinkkel, ugyanakkor mindennapjaink nehzsgeivel is. Ma nagy szksg van a hvk bekapcsoldsra az egyhz tevkenysgbe, ugyanis vilgunk gyorsan vltja dolgait. A hvk ne zrkzzanak el az egyhztl, s ne vonakodjanak tnykedni benne.
    A nk szerepe is igen jelents e tren erre a 20 ve megtartott pspki szindus is rmutatott. Az imnak szintn nagy a jelentsge mondta Savelin Zoltn. Eladst bibliai idzetekkel s letkpekkel tette sznesebb, nmi humorral tarktva. Vgl mondott nhny szt az ltala szervezett egyhzi tmj sznjtkrl, amit tbbfel is igen szp sikerrel vittek sznre.

Blizs Gza

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA