Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Címoldal
Együttes erõvel többet elérhetünk
Hol maradtak el a fekvõrendõrök?
A pénzügyek összegzése
Hamarosan megszûnnek a telefonálási gondok
Gyógyfürdõ tartományi támogatással
Szóba került a hídépítés is
Messzi tájak szerelmese
Három tornaterem megújul
A törökfalui Helyi közösségben történt
Köztéri emlékmûvek, szobrok, emléktáblák
Ahol szeretik az anyanyelvüket
Az élmény a legfontosabb
Polomik Heléna
Ki is az a Mikulás?
Bûbájok, varázslatos ünnepek
Krisztushívõk szerepe
Az alkoholizmus
Amatõrszemle
Fiatalok írják
Nelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Zöld levél
Az õsz dicsõsége
Harmadik az Európa-bajnokságon
Sport
Mûvészsarok
Árnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

KRISZTUSHÍVÕK SZEREPE

    A fenti címmel tartott elõadást október 18-án este az adai Egészségház termében Savelin Zoltán martonosi plébános, a Keresztény Értelmiségi Kör adai csoportjának szervezésében.
    Elöljáróban elmondhatjuk, hogy Savelin Zoltán Péterrévén született 1949. október 18-án. Teológiai tanulmányait a szabadkai Paulinumban kezdte és Ðakovón fejezte be. 1975-ben szentelték pappá, és Bajmokon, majd Topolyán volt segédlelkész. 1979-ben került Martonosra, és az ottani Szûz Mária templom plébánosa. 2000-ben ezüstmiséjén a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend tagjává avatták, a Lazarus szeretetszolgálat egyházi elnöke.
    Elõadása elején beszélt a II. vatikáni zsinat (1962-65 között tartották) fõbb döntéseirõl, a belgrádi püspöki szinódus 1987-es állásfoglalásairól a krisztushívõk egyházi szerepével kapcsolatban. A hívõket az Úr szõlõskertjében dolgozó munkásoknak nevezte. Elõadásában kiemelte, milyen óriási szerepe van a Szentléleknek abban, hogy Jézus Krisztus által az Atyához közelebb kerüljünk. Szembe kell nézni értékeinkkel, ugyanakkor mindennapjaink nehézségeivel is. Ma nagy szükség van a hívõk bekapcsolódására az egyház tevékenységébe, ugyanis világunk gyorsan váltja „dolgait”. A hívõk ne zárkózzanak el az egyháztól, és ne vonakodjanak ténykedni benne.
    A nõk szerepe is igen jelentõs e téren – erre a 20 éve megtartott püspöki szinódus is rámutatott. Az imának szintén nagy a jelentõsége – mondta Savelin Zoltán. Elõadását bibliai idézetekkel és életképekkel tette színesebbé, némi humorral tarkítva. Végül mondott néhány szót az általa szervezett egyházi témájú színjátékról, amit többfelé is igen szép sikerrel vittek színre.

Bálizs Géza

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA