Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Cmoldal
Egyttes ervel tbbet elrhetnk
Hol maradtak el a fekvrendrk?
A pnzgyek sszegzse
Hamarosan megsznnek a telefonlsi gondok
Gygyfrd tartomnyi tmogatssal
Szba kerlt a hdpts is
Messzi tjak szerelmese
Hrom tornaterem megjul
A trkfalui Helyi kzssgben trtnt
Kztri emlkmvek, szobrok, emlktblk
Ahol szeretik az anyanyelvket
Az lmny a legfontosabb
Polomik Helna
Ki is az a Mikuls?
Bbjok, varzslatos nnepek
Krisztushvk szerepe
Az alkoholizmus
Amatrszemle
Fiatalok rjk
Nelvi figyel
Rendrsgi hrek
Zld levl
Az sz dicssge
Harmadik az Eurpa-bajnoksgon
Sport
Mvszsarok
rnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

Hamarosan megsznnek a telefonlsi gondok
  • Digitlis telefonkzpont s fldalatti telefonhlzat pl Adn - A moholiak s valkaisoriak jvre, a trkfaluiak s vlgypartiak pedig 2007-ben szmthatnak j, digitlis telefonszmokra

    A Telekom Srbija a kzelmltban megkezdte Adn a telefonhlzat bvtst s feljtst. Fldalatti telefonhlzat pl, s j, 3600 szmos digitlis telefonkzpontot helyeznek zembe az adai posta pletben. Vetro Karltl, a Telekom szabadkai krzetnek igazgatjtl megtudtuk, hogy megkezddtt a rgi hlzat feljtsa, a lgi kbelek nagy rszt lecserlik, s rzkbeleket fektetnek le a fldbe. A fldalatti hlzat ptse miatt a kzeljvben Adn 55-56 kilomter hosszan j nhny utct kirkolnak, emellett minden elfizet hzhoz behzzk a fldalatti telefonkbelt. Jv mjusig a 416 ikerszm-tulajdonos s az j elfizetk is digitlis telefonszmhoz jutnak, valamint optikai kbellel ktik ssze Adt s Moholt. A moholiak s valkaisoriak jvre, a trkfaluiak s vlgypartiak pedig 2007-ben szmthatnak j telefonszmokra. Ms forrsbl szrmaz rteslseink szerint a Telekom jvre 1800 szmos, j, digitlis telefonkzpont ptst tervezi Moholon. Ez elgsges lenne a rgi s j elfizetk telekommunikcis ignyeinek kielgtsre.
    Az igazgat elmondta, mr megrkezett az adai postra a Siemens mrkj digitlis telefonkzpont. Azonban elbb elvgzik az plet adaptcijt, majd csak utna, novemberben kezddhet meg a telefonkzpont beszerelse. A telefonkzpont s a fldalatti hlzat sikeres mszaki tvtelt kveten, december 20-ig az analg - 851-es s 852-es - telefonszmokat rkapcsoljk a digitlis kzpontra. Errl 15-20 nappal elbb rsban rtestik az elfizetket. Az ktelessgk a hzon bell megteremteni a telefoncsatlakozst. Azonban megtrtnhet, hogy klnbz okok miatt elhzdnak a munklatok, ez esetben csak a kvetkez vben kerl sor a bekapcsolsra. Az illetkesektl megtudtuk, hogy az analg telefonszmok szmjegyei nem vltoznak. Az ikerszmok tulajdonosai s az j telefonszmot ignylk mindenflekppen csak jv tavaszra jutnak j telefonszmhoz. Vetro Karlo megjegyezte, a munklatok temt nagyban befolysolja az idjrs, melynek kedveztlen alakulsa jelentsen htrltathatja a dolgozkat.
    Vetro Karlo kijelentette, hogy az analg szmok felcserlsn, valamint az ikerszmok felszmolsn kvl 1396 j digitlis telefonszmot tartanak fenn az ignylknek. Azok, akik mr tadtk a krvnyket a Telekomnl, biztosan telefonszmhoz jutnak. Teht megnyugodhatnak azok a helybeliek, akik az elmlt vekben ignyeltek j telefonszmot, s nemleges vlaszt kaptak a Telekomtl, azzal az indoklssal, hogy cg mszaki okok miatt nem teljestheti a krsket. jbli ignylst senkinek nem kell tadni, a rgi krvnyeiket szmon tartjk a vllalatnl. Amint befejezdnek a munklatok, s lehetv vlik a telefonvonalak s szmok kiosztsa, a Telekom munkatrsai rtestik az rdekelteket. A Telekom Srbija rjegyzke szerint jelenleg az j telefonszm a magnszemlyek szmra 5900, a jogi szemlyeknek pedig 11 800 dinrba kerl. Emellett, ha szksg van r, fedeznik kell a vonalkiptssel jr kltsgeket, ami 150 mterig megkzeltleg 4000 dinrba kerl. Adn ez esetek nagy tbbsgben a vonalkipts kltsgt ki kell fizetni, ezrt egy j telefonvonal magnszemlyeknek 10 200, jogi szemlyeknek pedig megkzeltleg 16 000 dinrba kerl. Az j telefonkzpontnak ksznheten ignyelhet ISDN-vonal is, amit kisvllalatoknak s tbbgenercis csaldoknak ajnlanak a Telekomnl. Az ISDN-vonal tulajdonosa egy idben telefonlhat s internetezhet (az internet 64 kb/s gyorsasggal mkdik) is, ami analg szm esetn kivitelezhetetlen mveletnek szmt. Az ISDN-vonal 17 700 dinrba kerl. A szakemberek lltsa szerint a digitlis telefonvonalaknak ksznheten jelentsen lecskken a trcszs s a kapcsols kztti id, valamint megsznik az impulzusok lass s bizonytalan elszmolsa. j telefonvonalat, szmot tovbbra is ignyelhetnek az rdekldk a 9813-as szmon, illetve a Telekom Srbija szerviznl. Bvebb felvilgostst a 024/650-000 telefonszmon lehet kapni. Ignylseiket az adai posta els emeletn is leadhatjk minden munkanapon 8 s 9 ra kztt.

csin

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA