Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. november

Címoldal
Együttes erõvel többet elérhetünk
Hol maradtak el a fekvõrendõrök?
A pénzügyek összegzése
Hamarosan megszûnnek a telefonálási gondok
Gyógyfürdõ tartományi támogatással
Szóba került a hídépítés is
Messzi tájak szerelmese
Három tornaterem megújul
A törökfalui Helyi közösségben történt
Köztéri emlékmûvek, szobrok, emléktáblák
Ahol szeretik az anyanyelvüket
Az élmény a legfontosabb
Polomik Heléna
Ki is az a Mikulás?
Bûbájok, varázslatos ünnepek
Krisztushívõk szerepe
Az alkoholizmus
Amatõrszemle
Fiatalok írják
Nelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Zöld levél
Az õsz dicsõsége
Harmadik az Európa-bajnokságon
Sport
Mûvészsarok
Árnyas oldal
Tarka oldal
Akikért a harang szól
Impresszum

Hamarosan megszûnnek a telefonálási gondok
  • Digitális telefonközpont és földalatti telefonhálózat épül Adán - A moholiak és valkaisoriak jövõre, a törökfaluiak és völgypartiak pedig 2007-ben számíthatnak új, digitális telefonszámokra

    A Telekom Srbija a közelmúltban megkezdte Adán a telefonhálózat bõvítését és felújítását. Földalatti telefonhálózat épül, és új, 3600 számos digitális telefonközpontot helyeznek üzembe az adai posta épületében. Vetro Karlótól, a Telekom szabadkai körzetének igazgatójától megtudtuk, hogy megkezdõdött a régi hálózat felújítása, a légi kábelek nagy részét lecserélik, és rézkábeleket fektetnek le a földbe. A földalatti hálózat építése miatt a közeljövõben Adán 55-56 kilométer hosszan jó néhány utcát kiárkolnak, emellett minden elõfizetõ házához behúzzák a földalatti telefonkábelt. Jövõ májusig a 416 ikerszám-tulajdonos és az új elõfizetõk is digitális telefonszámhoz jutnak, valamint optikai kábellel kötik össze Adát és Moholt. A moholiak és valkaisoriak jövõre, a törökfaluiak és völgypartiak pedig 2007-ben számíthatnak új telefonszámokra. Más forrásból származó értesüléseink szerint a Telekom jövõre 1800 számos, új, digitális telefonközpont építését tervezi Moholon. Ez elégséges lenne a régi és új elõfizetõk telekommunikációs igényeinek kielégítésére.
    Az igazgató elmondta, már megérkezett az adai postára a Siemens márkájú digitális telefonközpont. Azonban elõbb elvégzik az épület adaptációját, majd csak utána, novemberben kezdõdhet meg a telefonközpont beszerelése. A telefonközpont és a földalatti hálózat sikeres mûszaki átvételét követõen, december 20-ig az analóg - 851-es és 852-es - telefonszámokat rákapcsolják a digitális központra. Errõl 15-20 nappal elõbb írásban értesítik az elõfizetõket. Az õ kötelességük a házon belül megteremteni a telefoncsatlakozást. Azonban megtörténhet, hogy különbözõ okok miatt elhúzódnak a munkálatok, ez esetben csak a következõ évben kerül sor a bekapcsolásra. Az illetékesektõl megtudtuk, hogy az analóg telefonszámok számjegyei nem változnak. Az ikerszámok tulajdonosai és az új telefonszámot igénylõk mindenféleképpen csak jövõ tavaszra jutnak új telefonszámhoz. Vetro Karlo megjegyezte, a munkálatok ütemét nagyban befolyásolja az idõjárás, melynek kedvezõtlen alakulása jelentõsen hátráltathatja a dolgozókat.
    Vetro Karlo kijelentette, hogy az analóg számok felcserélésén, valamint az ikerszámok felszámolásán kívül 1396 új digitális telefonszámot tartanak fenn az igénylõknek. Azok, akik már átadták a kérvényüket a Telekomnál, biztosan telefonszámhoz jutnak. Tehát megnyugodhatnak azok a helybeliek, akik az elmúlt években igényeltek új telefonszámot, és nemleges választ kaptak a Telekomtól, azzal az indoklással, hogy cég mûszaki okok miatt nem teljesítheti a kérésüket. Újbóli igénylést senkinek nem kell átadni, a régi kérvényeiket számon tartják a vállalatnál. Amint befejezõdnek a munkálatok, és lehetõvé válik a telefonvonalak és számok kiosztása, a Telekom munkatársai értesítik az érdekelteket. A Telekom Srbija árjegyzéke szerint jelenleg az új telefonszám a magánszemélyek számára 5900, a jogi személyeknek pedig 11 800 dinárba kerül. Emellett, ha szükség van rá, fedezniük kell a vonalkiépítéssel járó költségeket, ami 150 méterig megközelítõleg 4000 dinárba kerül. Adán ez esetek nagy többségében a vonalkiépítés költségét ki kell fizetni, ezért egy új telefonvonal magánszemélyeknek 10 200, jogi személyeknek pedig megközelítõleg 16 000 dinárba kerül. Az új telefonközpontnak köszönhetõen igényelhetõ ISDN-vonal is, amit kisvállalatoknak és többgenerációs családoknak ajánlanak a Telekomnál. Az ISDN-vonal tulajdonosa egy idõben telefonálhat és internetezhet (az internet 64 kb/s gyorsasággal mûködik) is, ami analóg szám esetén kivitelezhetetlen mûveletnek számít. Az ISDN-vonal 17 700 dinárba kerül. A szakemberek állítása szerint a digitális telefonvonalaknak köszönhetõen jelentõsen lecsökken a tárcsázás és a kapcsolás közötti idõ, valamint megszûnik az impulzusok lassú és bizonytalan elszámolása. Új telefonvonalat, számot továbbra is igényelhetnek az érdeklõdõk a 9813-as számon, illetve a Telekom Srbija szervizénél. Bõvebb felvilágosítást a 024/650-000 telefonszámon lehet kapni. Igényléseiket az adai posta elsõ emeletén is leadhatják minden munkanapon 8 és 9 óra között.

csin

novembar 2005.

Naslovna strana
Zajedničkim snagama više možemo postići
Uskoro bolje telefonske veze
Molski licideri
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA