Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. május

Címoldal
A Szentháromság kicsorduló szeretete
Elsőáldozók
Bérmálkozás
Diákok készítették a filagóriát
Élvezetes hangverseny
A New Ada Dance táncosainak újabb sikere
Tükröm, tükröm...
Mozgalmas tavasz
Leánykórusok
Községi elsősegélynyújtó verseny
Egy nap a mozgásért és egészségért
Új MIRK-korszak
Patyi Károly versei
Új  film-mozgalom
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Könnycseppek egy régi komp után
Zöld levél
Sakk
Öt éves a Jó pajtás liga
Tarka-barka
Impresszum

ÚJ MIRK-KORSZAK
Telečki Elvira lett az elnöke a Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállításnak


A moholi Aranykezek kiállítói a palesztinokkal Vrnjačka Banján

    Az elmúlt évben rendkívüli közgyűlés keretében adta át a Bada-házaspár hivatalosan a MIRK szervezésének stafétabotját a moholi Telečki Elvirának, aki az idei rendezvényt ötödmagával szervezte meg. Elvira a MIRK elnökeként új feladatáról és elképzeléseiről a következőképpen nyilatkozott:
    – Az idei MIRK megszervezését velem együtt öt elnökségi tag bonyolította le, és az utóbbi évek legtömegesebb rendezvénye volt, hiszen újabb csoportok is beneveztek, az ország déli részeiről és külföldről is voltak kiállítók, illetve olyan vajdasági helységekből is érkeztek, ahonnan eddig még nem volt részvevő. Tizenegy évig voltam segédszervezője a MIRK-nek, emellett a kézimunka a mindenem, így a Bada-házaspár úgy gondolta, megfelelek, és rám bízzák a további szervezést. A Multietnikus Hobbiklub elnökeként vettem át a stafétabotot tőlük. Nagy megtiszteltetés, elismerés, hatalmas felelősség ez, és célom, hogy a közeljövőben ezen a kiállításon hozzam össze Vajdaság 27 nemzetiségét, hiszen azzal büszkélkedünk, mennyi nemzetiség él a tartományban, mennyire mások vagyunk, tarkák, mégis megvagyunk egymás mellett. Persze, valószínűleg hosszas folyamat lesz, mégsem tágítok, és összehozom! Szeretném, ha multikulturális rendezvénnyé nőné ki magát ez a rendezvény, de megtartaná nemzetközi jellegét. Moholiként el kell dicsekednem, hogy a MIRK rajzpályázatán idén is a moholi Novak Radonić Általános Iskola diákjai vettek részt a legtömegesebben, így a zsűri nekik ítélte a legnagyobb számú résztvevő és legsikeresebb alkotásokért járó serleget. A rendezvény résztvevői Ada községből a moholi Aranykezek Kézimunka Egyesület, az általános iskola, valamint az iskoláskor előtti intézmény egy moholi csoportja voltak. Bízom abban, hogy a községi vezetőség is belátja a rám ruházott nem mindennapi felelősség értékét, nem, mint terhet, hanem, mint szükséges kulturális igényt, amely kiterjed egész Szerbia területére, hiszen az ember legfontosabb szükséglete a közösség, a kapcsolatok ember és ember között. A 46. MIRK aranykezes nívódíjasai: Ferenc Klára, Torjai Zita Katalin, Telečki Elvira, Jovanka Mišković, Tóbiás Veronka és Capár Lajos. Első díjas lett Oláh Marina, Raffai Julianna, Torjai Zita Katalin, Telečki Elvira, Sinka Irén. Második helyezett munkákkal dicsekedhet Nataša Milutinović, Raffai Julianna, Sinka Irén, Nagy Emma, Oláh Viktória. Harmadik helyezett díját Capár Lajos gyűjteménye érdemelte. A rajzpályázaton nívódíjat érdemeltek Orovec Valéria tanítónő diákjai, első díjban részesültek Halász Erika, Dragana Banović, Szőke Katalin, Tényi Tóth Erika és Tóth Piroska tanítónők növendékei, valamint második helyen végzett Muzslai Tünde és Boja Patyi Sarolta óvónők által felkészített gyermekek csoportja.
    A moholiak nemcsak a MIRK-en arattak sikert, de az Aranykezek Kézimunka Egyesület szemet gyönyörködtető munkái, illetve a Novak Radonić Művelődési Egyesület vajdasági táncai is felkeltették a figyelmet népi mesterségeknek április 7 és 10-e között a Vrnjačka Banja-i Zvezda kongresszusi központban tartott kiállításán (Sajam narodnog stvaralaštva prela i posela) is. Elvira most az Aranykezek KE elnökeként a következőket mondta:
    – Ez a kiállítás többrétű ugyan, de számbelileg kevesebben vettek rajta részt, mint a MIRK-en. A hangsúly a hagyományos örökségen van, amit szellemi és  gasztrokulturális értékek felvonultatásával, illetve a tájegységekre jellemző népzene és néptánc bemutatásával tettek hangsúlyosabbá a kiállító egyesületek. A távolság miatt mi nem vittünk ételt, viszont annál több kézimunkával készültünk, és persze jöttek a táncosok. Megismerkedtünk Osamah Alhindi palesztin nagykövettel, és szó esett bemutatkozó tárlatról, vagyis az Aranykezek KE hamarosan a palesztin nagykövetségen mutathatja be alkotásait. Emellett Szlovéniából is érkezett egy felkérés az egyesületünknek a 4. hímző fesztiválon való részvételre, amelyet Velenjében tartanak majd meg. Természetesen szívesen kapcsolunk be más községbeli kézimunkázókat is ebbe a programba, akik érdekeltek és jelzik csatlakozási szándékukat. Ismét egy fergeteges rendezvény részesei voltunk, és újabb ismeretségek birtokosai lettünk.
    Telečki Elvira az Aranykezek vezetőjeként és immár a MIRK elnökeként is elkötelezettje a kulturális szféra tevékenységeinek.

Lajkó Szilvia,
fotók: Aranykezek

maj 2016.

Naslovna strana
Prva pričest
Konfirmacija
Dečiji festival folklora u Molu
Drveni krst na ađanskom Čotu III
Svetosavski dom u Molu
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA