Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. május

Címoldal
A Szentháromság kicsorduló szeretete
Elsőáldozók
Bérmálkozás
Diákok készítették a filagóriát
Élvezetes hangverseny
A New Ada Dance táncosainak újabb sikere
Tükröm, tükröm...
Mozgalmas tavasz
Leánykórusok
Községi elsősegélynyújtó verseny
Egy nap a mozgásért és egészségért
Új MIRK-korszak
Patyi Károly versei
Új  film-mozgalom
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Könnycseppek egy régi komp után
Zöld levél
Sakk
Öt éves a Jó pajtás liga
Tarka-barka
Impresszum

HÍREK

Ismét helyi járulék Adán
A II. Helyi Közösségben a választók 61 százaléka támogatta a kezdeményezést

    Az adai II. Helyi Közösségben meghosszabbították helyi hozzájárulás programját 2017. januárjától 2020. december végéig, miután a szavazók 61,12 százaléka támogatta a kezdeményezést az áprilisi 24. és 28. között tartott népszavazáson. A referendumon a 6387 választó közül 3408-an szavaztak, vagyis a voksolók 53,36 százaléka járult az urnákhoz. A 3339 érvényes szavazólap alapján 2083 szavazó (61,12 százalék) támogatta a helyi járulék programjának meghosszabbítását, 1256-an (36,85 százalék) ellenezték.


Megalakult az új tanács

    Az Első Helyi Közösség tanácsának döntése alapján felújították a Nenad Dudvarski utcában található játszótéren a hintákat és padokat. A gyerekek nagy örömére egy fa kisházat és egy csúszdát is felállítottak. Május 9-én megalakult az új összetételű tanács, elnökének Sáfrány Ágnest, helyettesének pedig Gyetvai Pétert választották. A folytonosság biztosítva van, ugyanis az előző összetételű tanácsból 9 tagot választottak újra.


Hírek az adai Műszaki Iskola életéből

    Május 13-15. között 27. alkalommal tartották meg a szerbiai földmérő és építészeti iskolák országos versenyét, ezen iskolánk tanulói is részt vettek. Kőrösi Ágota matematikából a mezőny legjobbjának bizonyult, Koós Roland a számítógépek építészeti alkalmazásának (AutoCad) területén a nyolcadik helyen végzett. Takács Attila statikából, Radić Anita pedig ábrázoló geometriából mérettetett meg, és mindketten a középmezőnyben végeztek.
Gratulálunk a versenyzőknek és tanáraiknak!

    A szarvasi Székely Mihály Szakképző-iskola és Kollégium a Határtalanul projektum részeként május 9-e és 13-a között vendégül látta az adai Műszaki Iskola diákjait. A szarvasi–adai együttműködés központi témája ezúttal a környezetvédelem volt, ugyanis a diákok az együtt töltött néhány nap alatt szelektív hulladékgyűjtőket készítettek.
    Az adai diákok Szarvason kerékpártúrán vettek részt, meglátogatták a Szarvas melletti duzzasztót, megtekintették a KOMÉP szelektív hulladékgyűjtőt, megnézték az Evangélikus Ótemplomot, ellátogattak a helyi múzeumba, történelmi emlék utat jártak be, sétahajókáztak, és az arborétumot is megnézték, minde-mellett alkalmuk volt kenyérlángost sütni, sőt az uszodában is eltölthettek néhány órát.
    A közös munka során a diákok megismerték egymást, és néhányan barátságot is kötöttek.

    Az adai Szarvas Gábor Könyvtárban a Nyelvművelő Egyesület szervezésében május 19-én megrendezték az elsősök játékos nyelvi vetélkedőjét. Az idén is, mint minden évben tíz első osztályos diák mérettetett meg, és igyekezett megválaszolni a játékvezető, dr. Molnár Csikós László kérdéseit. A vetélkedő legjobbja Burza Ralf (I-3) lett, második helyen végzett Bartuc Éva (I-5), a harmadik helyet pedig Kelemen Norbert (I-1) szerezte meg.

Gecse Attila


Éremeső a Vadvirágnak

    A tavaszi népzenei és néptánc fesztiválokon a Vadvirág HK minden induló csoportja dobogón végzett
    A 31. alkalommal megtartott Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedőn április 23-án, amelyet  ezúttal is az Újvidéki Rádió és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezett meg, a Vadvirág Hagyományápoló Kör minden induló csoportja kiemelkedő elismerésben részesült:
    1. A kisegyüttesek kategóriájában
    alsós korcsoport
    – Bíborka furulyacsoport – felkészítő Varga Lillaezüst oklevél
felsős korcsoport
    – Bodros tamburazenekar  – felkészítő Zombori Péterkiemelt arany minősítés
    vegyes korcsoport
    – Bojtocska furulya csoport – felkészítő Varga Imolaezüst oklevél
    2. énekcsoportok kategóriájában
    felsősök
    – Bársonyvirág leánykórus – felkészítő Varga Emeseezüst oklevél
    3. énekszólisták és kettősök
    B korcsoport
    – Apró Boglárka – felkészítő Varga Imolaarany oklevél
    C korcsoport

    – Klima Döníz – felkészítők Varga Emese és Varga Imola – ezüst oklevél


Bodros tamburazenekar (fotó Vadvirág)


Táncbemutató a templombúcsúnk napján a nyári színpadon (K. J.)


XX. Kőketánc

    Május 21-22-én  lezajlott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett XX. Kőketánc énekes népi játék és néptánc vetélkedő Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.
    A bírálóbizottság tagjai: Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke, néptánc-pedagógus, koreográfus, Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, Strack Orsolya néptánc-pedagógus, koreográfus, Örökös Aranygyöngyös Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere és Brasnyó Antal népzenész. A zsűri értékelése alapján A Vadvirág HK Füzike táncsoportja és Csillagvirág néptánc-csoportja is arany minősítést érdemelt – koreográfus Resócki Rolland, művészeti vezető  Varga Imola és Varga Lilla.


Csillagvirág


Füzike

Lajkó Szilvia (fotók Vadvirág)


Értesítés

    Értesítjük az adókötelezetteket, hogy a jogszabályok szerint, 2016. július 4-éig lehetőségük van kérelmezni a fennálló adóhátralékuk törlesztésének elhalasztását részletekben történő befizetésre, a kamat feltételes eltörlésével mellett. Ha az adókötelezett a részleteket, valamint a folyó kötelezettségeket időben befizeti, a tartozásának kamatát a törvénnyel összhangban leírják.
    A kérelem formanyomtatványon terjeszthető be az Adai Községi Közigazgatási Hivatal Helyi Adó-adminisztrációs Osztályához, Felszabadulás tér 1. házszám, 40-es iroda, telefon: (024) 852-106, mellék: 140.


Az Aranykapu sikerei
a Szólj síp, szólj népzenei versenyen

    Az Újvidéki Rádió M-stúdiójában tartották április 23-án a Szólj síp, szólj népzenei vetélkedőt, amelyet a Rádió-televízió, a VRV és a  vajdasági Magyar Pedagógusok egyesülete  szervezett. Ezen a 31. vetélkedőn Adáról az Aranykapu Művelődési Egyesület is  képviseltette  magát a Vajdaság más helységeiből érkezett kórusok, énekszólisták, duók, zenekarok között, mégpedig igen szép és kiemelkedő sikerekkel.  Az ott elért eredményekről Sóti Ernő, az egyesület elnöke adott tájékoztatást.
    Kiemelt aranyérmet szerzett a Pántlika kórus Bácskai dalokkal (felkészítőjük: Lepár Krisztina). Aranyérmet a szólisták kategóriájában Lepár Emese 7. osztályos tanuló nyert Somogyi dalokkal.  Ezüstéremben részesült a kettősök kategóriájában: Jepurski Dorina és Lajkó Edina (Galga-menti dalokkal, felkészítőjük  Lepár Krisztina), Fodor Boglárka és Lehócki Kata (bácskai dalokkal, felkészítőjük szintén Lepár Krisztina), valamint Varnyú Réka és  Hadik Anikó (felkészítőjük Sóti Zsuzsanna). A zenekarok kategóriájában az Aranykapu Cifrázó citerazenekara Halápi Gábor felkészítésében úgyszintén ezüstérmes lett dél-alföldi dalokkal, azaz népi muzsikával).
    Az Aranykapu több éve részt vesz e  népzenei versenyen, és minden évben kiváló eredményeket ér el. Gratulálunk a művelődési egyesületnek e sikerekhez.

Bálizs Géza


Magyar költők és a biblia

    A városháza nagytermében május 4-én 16,30 órai kezdettel tartotta tavaszi utolsó előadását a fenti sorozatban dr. Reisinger János ismert budapesti irodalomtörténész;  ez alkalommal Pilinszky János  költőről és költészetéről beszélt, különösen azon verseiről, amelyek valamilyen módon a Bibliához kapcsolódnak. Hangsúlyozta, hogy Pilinszky nemcsak költeményeket, hanem színműveket is írt. Pilinszky János tanulmányai elvégzése után kezdett el költeményeket írni, az Újhold című folyóirat irodalmárainak köréhez tartozott. Később főleg katolikus lapokba írt. A Vigília című vallási jellegű lapban megjelent versei a háborús évek keltette félelmet, magányérzetet, az emberi szenvedés súlyos  élményeit fejezték  ki.  Mesekölteményei Aranymadár címmel 1958-ban jelentek meg. Verseiben és színműveiben következesen halad a „komor mennyország alól” az emberi lét eseményeibe való belenyugvás felé. E versekben az elfogadás és szeretet melegebb színei rajzolódnak ki. Halad az ember útján, aki küzd a humánus jelenlét érvényesítéséért. A költő egyszer az írta: a nagy művészet sose unalom előtti, hanem unalmon túli volt, és csupán azt meghaladva ér el, juthat el egyáltalán abba a szabadságba, aminek megsejtése és megidézése a mindenkori remekművek privilégiuma volt – és maradt. Tudom, hogy nincs tökéletesség a földön.  Elfogadni bizonyos értelemben a tökéletlent, ami mindennek ellenére a tökéletesség felé visz – ez a maximum!
    Pilinszky többnyire rövidebb verseket írt.  Néhány versében emlegeti a mennyországot, ellentétbe állítva a pokollal. Egyik színműve, az Urbi et orbi – a testi szenvedésről címet viseli, ez Vatikán államban játszódik, és két pápát szólaltat meg: a fehér pápát (aki leköszönő félben van) és a fekete pápát (aki az előbbi utódja lesz). Pilinszky verseinek kifejezésmódja kissé eltér a hagyományostól, amit a korábbi költőknél tapasztalhattunk, de ő is idézett a Biblia egy-egy jelenetéből – tudtuk meg dr. Reisinger Jánostól, aki előadásában részletesebben is elemezett néhány költeményt, ugyanakkor életbeli példákat is beleszőtt mondanivalójába!

Bálizs Géza


Községi hírek

    Halad a Moholi iskola felújítása. A moholi Novak Radonić Általános Iskola épületén jelenleg a külső falak vízszigetelése zajlik, illetve a szigeteléshez nélkülözhetetlen előkészítő munkálatok vannak folyamatban.

    A Vajdasági Szuperliga záró fordulója Adán. Az adai Sportcsarnokban a 2001-ben, illetve attól később született fiúknak rendezték meg a Vajdasági Szuper Liga záró fordulóját. A szombati megmérettetésen a ligában szereplő mind a 10 csapat részt vett.
    Első lett a Vojvodina csapata, másodikak lettek az adaiak, a házigazda klub elnöke, a harmadik helyen a Zombor csapata végzett. A rendezvény fő szervezője a Vajdasági Kézilabda Szövetség volt.

    Az adai csapat első lett a körzeti közlekedési versenyen. A Tisza-szentmiklóson rendezett Ki mit tud a közlekedésről? nevet viselő körzeti közlekedési versenyen Ada község tanulóinak csapata szerezte meg az első helyezést. Ezúton is gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak!

    Szennyvízhálózati munkálatok. A rossz idő ellenére is haladnak a munkálatok a másodlagos szennyvízhálózat kiépítésén. Jelenleg a háztartások bekötése zajlik. Ebben a fázisban mintegy 100 háztartás rácsatlakozása történik meg, a Savo Kovačević, a Partizán tér, a Petőfi Sándor és a JNH utcában.

Bálizs Géza


FELHÍVÁS VÉRADÁSRA

    A Vöröskereszt Ada községi szervezete a zentai Vérátömlesztő állomással együttműködve folyamatos véradási akciókkal teszi lehetővé a vért adók számára, hogy éljenek a véradás, mint társadalmi felelősségvállalás egyik legfontosabb formájával.
    „Az első idei véradási akciók eredményei alapján azt látjuk, hogy nagy gondok vannak – közölte Krizsán Vilmos, a szervezet titkára – hiszen sokkal kevesebb a véradók száma Adán, de Moholon is, sőt, még a középiskolában is kevesebb tanuló adott vért tavasszal, mint a korábbi években. Külön felhívást szeretnénk intézni a lakosság felé, hogy mindazok, akik egészségesek, akik vért tudnak adni, azok jelenjenek meg a következő véradásokon egyrészt azért, mert segíteni kell embertársainkon, másrészt mert a véradás egészséges is, ugyanis azzal hogy, valaki vért ad, felújítja saját vérét, regenerálódik a szervezete. Az orvosok szerint a véradás fiatalít. A felhívást közzé tesszük az intézmények és munkaszervezetek számára is, külön-külön megkérjük a munkaszervezetek vezetőit, igazgatóit, hogy legalább azokon a napokon engedjék el beosztottjaikat, amikor a véradás van, hiszen ez mindannyiunk számára nagyon fontos. A mozgalom akkor sikeres, ha a társadalom minden tagja megérti, hogy beteg emberek mindennapos igényéről van szó, egy olyan gyógyszerről, amely csak akkor van, ha valaki ad. Ez az adakozásnak egy formája, ahol a véradó is kap cserébe valamit. Az önkéntes, térítésmentes véradásra alkalmas ember cserébe kapja a bizonylatot, hogy valószínűleg egészséges. De ennél nagyobb ajándék, hogy életet ment. Felhívjuk a munkaadók figyelmét is a következő véradási akciók időpontjaira, hogy készülhessenek, és el tudják engedni a véradókat, illetve, ha előre bejelentik, akkor soron kívül fogadjuk őket.
    Ada – június 18-án 7,00–11,00 óráig az I. Helyi Közösség épületében
    Törökfalu – július 6-án 10,00–11,00 óráig az Egészségházban
    Mohol – július 21-én 7,00–10,00 a nyugdíjas klub épületében.
    A véradás önzetlen segítségnyújtás másoknak, olyan gesztus, amely mindenképpen megbecsülést érdemel!”

Lajkó Szilvia


AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ ÉS FOGAK HETE

    Idén május 15-21-ig tartott Adán és Vajdaságszerte Az egészséges száj és fogak hete - tudtuk meg dr. Lengyel Kaszás Mártától, az adai Egészségház fogorvosától, aki évről-évre gondot visel az akció sikeréről. Ennek érdekében már hosszú éveken át eredményes akciókat folytat az egészséges fogak érdekében, különösen az óvodások és a kisdiákok körében, de a felnőttek sem kivételek. A felvilágosító munka során a terhesgondozó kismamáit is felkeresték, majd az óvodás csoportokkal tartottak játékos, ismeretterjesztő előadásokat,
bemutatókat.

maj 2016.

Naslovna strana
Prva pričest
Konfirmacija
Dečiji festival folklora u Molu
Drveni krst na ađanskom Čotu III
Svetosavski dom u Molu
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA