Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. május

Címoldal
A Szentháromság kicsorduló szeretete
Elsőáldozók
Bérmálkozás
Diákok készítették a filagóriát
Élvezetes hangverseny
A New Ada Dance táncosainak újabb sikere
Tükröm, tükröm...
Mozgalmas tavasz
Leánykórusok
Községi elsősegélynyújtó verseny
Egy nap a mozgásért és egészségért
Új MIRK-korszak
Patyi Károly versei
Új  film-mozgalom
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Könnycseppek egy régi komp után
Zöld levél
Sakk
Öt éves a Jó pajtás liga
Tarka-barka
Impresszum

Községi elsősegélynyújtó verseny

    A Vöröskereszt Ada községi szervezete tevékenységei között kiemelkedő az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek megtanítása és terjesztése a humanitárius szemléletmódnak. Ennek céljával szervezték meg május 6-án is a községi elsősegélynyújtó versenyt, ahol öt általános iskolás csapat vett részt Adáról és Moholról. A 6 állomáson szituációs gyakorlati feladatok és elméleti tesztek vártak a hat fős csapatokra. A megmérettetésről Krizsán Vilmos, a szervezet titkára számolt be:
    A községi versenyre hét csapat készült fel és ebből öt csapat jelent meg teljes létszámban.  A hat munkapont egyikén az újraélesztés volt a feladat, három munkaponton sérüléseket kellett ellátni, egy megállón a vöröskereszt szervezettel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni, és egy ponton drog-totó kitöltése volt a feladat. Ez utóbbi abból állt, hogy az alkohollal és droggal kapcsolatos kérdésekre kellett választ adni. Ennek a tesztnek az eredménye igen érdekes és meglepő, hiszen a kábítószerrel kapcsolatos kérdésekre sokkal jobban tudtak válaszolni, mint az alkohollal kapcsolatban megfogalmazott fejtörőkre, ami azt tanúsítja, hogy az általános iskolában is jelen van a kábítószer, és tudjuk, hogy sajnos sokan ki is próbálják közülük. A verseny a maga rendjében zajlott le, elég bírát sikerült összeverbuválni, olyanokat is, akik először vállalták el ezt a feladatot, akik korábban nem vettek részt hasonló versenyeken, ami nagyon fontos, hiszen ezzel egy új generáció is csatlakozik az elsősegélynyújtáshoz. A verseny győztes csapata már megkezdhette felkészülését a tartományi versenyre, amelyet május 28-án tartanak meg Szabadkán, ahol Ada községet képviselik majd. A felkészülés része, hogy május 14-én részt vesznek a topolyai községi versenyen, ahol a topolyai csapatok mellett meghívott csapatként vesznek részt. Úgy döntöttünk, hogy ne csak az első helyezett vegyen részt a topolyai versenyen, hanem a második helyen végzett csapat néhány tagját is elvisszük, akik viszont nem versenyeznek, de végigkövethetik az eseményeket. A verseny egy részt azért jó, mert közelebb van a valósághoz, élesben kell ellátni a sérülteket, 10 perc a munkaidő, a csapaton belüli munka is kirajzolódik, mennyire tudnak egymásnak segíteni és időben reagálni a jelentéssel,  ami adott esetben nagyon fontos amikor a mentőket hívják, hogy el tudják mondani hol vannak, milyen sérülések vannak jelen, viszont addig amíg a segítség nem érkezik meg addig az első segítségnyújtást el tudják végezni. Ez az elsősegélynyújtás lényege. Az elsősegélynyújtás célja a segítség adása addig, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. A laikus elsősegély nyújtónak nem gyógyítania kell, hanem csökkentenie kell a baleset, vagy rosszullét következményeit, lehetőleg megelőzni a további állapotromlást.

    A győztes csapat a moholi Pacsirták csapata lett: Barát Szandra, Miksity Anett, Tóth Zsóka, Magó Zsanett, Gyarmat Dragan, és Mester Anasztázia. A második helyen az adai Menők formáció  végzett: Csordás Bettina, Huszár Hédi, Krizsán Szabrina, Szél Kata, Albek Éva és Horvát Endre. A második helyezett csapat részt vett az Adai Tavaszi Sportnapon egy bemutatóval, ahol szintén elkészített sérülések ellátását mutatták be.
    Minél több az elsősegélynyújtásra kiképzett és felkészült ember, annál nagyobb eséllyel előzhetjük meg a sérülésekkel összefüggő halálesetek bekövetkezését. Vészhelyzetben az életek kilencven százalékát a helyszínen jelenlevő emberek mentik meg – hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Vöröskereszt.

Lajkó Szilvia,
képek: Foto Dobai

maj 2016.

Naslovna strana
Prva pričest
Konfirmacija
Dečiji festival folklora u Molu
Drveni krst na ađanskom Čotu III
Svetosavski dom u Molu
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA