Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. május

Címoldal
A Szentháromság kicsorduló szeretete
Elsőáldozók
Bérmálkozás
Diákok készítették a filagóriát
Élvezetes hangverseny
A New Ada Dance táncosainak újabb sikere
Tükröm, tükröm...
Mozgalmas tavasz
Leánykórusok
Községi elsősegélynyújtó verseny
Egy nap a mozgásért és egészségért
Új MIRK-korszak
Patyi Károly versei
Új  film-mozgalom
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Könnycseppek egy régi komp után
Zöld levél
Sakk
Öt éves a Jó pajtás liga
Tarka-barka
Impresszum

Egy nap a mozgásért és egészségért
Mégis megrendezésre kerül a VIII. Adai Tavaszi Sportnap

    Vitathatatlan a sport egészségmegőrző ereje. Az egészséges életvitel egyik fontos eleme a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás rendszeressége, amelynek ösztönzése céljából nagyszabású sportnap, illetve egészségnap került megszervezésre Adán május 7-én egészségre nevelő és szemléletformáló programokkal.
    Horvát Éva, a szervező adai Pilates – Relax Klub vezetője a következőket mondta a rendezvénnyel kapcsolatban:

    Az idei a nyolcadik sportnap volt, amit megszervezhettem. Minden évben egyre jobban kinövi magát ez a rendezvény, hiszen kezdetben még csak egy helyszínen zajlottak a programok, de ma már több helyszínre van szükség. Nemre és korra való tekintet nélkül lehet részt venni a rendezvényen.  Az Adai Tavaszi Sportnap mindenkori mottója: Tegyél egy lépést az egészségedért!, ugyanis a célom, hogy minél több korosztályt vonjak be, és kedveltessem meg  a testmozgást, amely az ember alapvető igénye és szükséglete is, ugyanis testmozgással felfrissülhetünk, és feltöltődhetünk, és érzelmi egyensúlyba kerülhetünk. A sportnap családi program is, hiszen mindenki megtalálhatja magának a legtesthezállóbb időtöltést. A sikeres első rendezvényt követte a második, majd a soron következők, és eddig megszakítás nélkül minden évben megrendezésre került. Egyre népszerűbb lett a testmozgás, és egyre többen képzik magukat oktatónak, valamint nő azok száma is, akik belátják, hogy a rendszeres sportolás az egész szervezetre és önmagában az emberre kedvező hatást gyakorol. Az elmúlt években a klubom születésnapjára időzítettem a sportnap megszervezését, amit annak ellenére, hogy nem egyszerű dolog összehozni, mégis minden évben pozitív visszajelzéssel igazoltak a résztvevők. Nagy kihívás, mivel mindig van akadály és küzdelem, hiszen a anyagi része a legérzékenyebb a szervezésnek. Az idén is nyújtottam be pályázatot az önkormányzathoz, de elutasították a kérelmem, vagyis a sportnapot. Érthetetlen számomra, hogy az évek alatt népszerűvé vált rendezvényt, amely a környékben egyedüli, miért nem karolják fel. Támogatás nélkül nem mertem belekezdeni a sportnap szervezésébe, hiszen nem kis munkáról van szó, és ha a községnek nem fontos egy olyan nagy méretű rendezvény, mint a sportnap, amelyet nem csak helyiek, de vidékiek, sőt külföldiek is látogatnak, más intézmények is csatlakoztak már éveken keresztül és programjaikkal kiegészítik ezt a megmozdulást, akkor úgy éreztem, nem vállalom. Ahogy múlt az idő, a mozgásra és tornára vágyók szinte követelték a tavaszi sportnapot, és nem tudtam bíztatni őket. Közeledett a dátum és elmúlt a klub születésnapja. Végül az adai Sportközpont belátta a rendezvény fontosságát és támogatást ígért. Megkezdtem a szervezést, és úgy gondolom, választékos a programmal rukkoltam elő a megkéső sportnapra. A klubom vendégei is folyamatosan bíztatnak, vegyem észre, mekkora erő van bennem, és tudjam, hogy bármikor használhatom, mert az az erő nem tűnik el csak úgy. Tudom, hogy ott van bennem mindig, ott lapul talán mélyen, talán meg is feledkeztem róla, de tudom, hogy képes vagyok megszervezni ezt a rendezvényt a nehézségek ellenére is, hogy másoknak jót tegyek, és hogy Adának egy újabb emlékezetes sportnapot nyújtsak.
    Volt zumba, crossfit, kangoo, tea bo, pilates, hit step aerobic és body forming. A tornaórák nagy választékán kívül, mint minden évben, idén is bevontam az általános iskolásokat. Az alsósok osztályonkénti csapatokban neveztek be ügyességi versenyekre, ezeken korosztályuk szerint mérkőzhettek meg. A versenyeket az adai Halász József női kézilabdaklub edzői és játékosai vezényelték le. A felsősök viszont szinte minden óratípust kipróbálhattak a sport szombatján. A Vöröskereszt Ada Községi Szervezetének egy csapata is bemutatkozott, emellett több érdekességgel is készültek. Az adai egészségház is megtartja ilyenkor szokásos egészségvásárát. A rendezvény ez alkalommal is a Cseh Károly Általános Iskola termeiben és sportpályáin zajlott le Maksó Éva igazgatónő jóvoltából. Tartalmas nap volt. A résztvevők a környező településekről is érkeztek, a vidéki oktatók is hozták magukkal lelkes csapatukat. Boldog vagyok, hogy nyolcadik éve nyithattam meg ezt a rendezvényt, annak ellenére, hogy anyagi támogatás hiányában lemondtam róla. Minden oktató konkurencia számomra, mégis úgy gondolom, és azt mondom, legyen sokféle mozgásforma, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőt, vagy ami tetszik neki, hiszen a mozgás élet, az élet mozgás. Fontos a mozgás, és mindegy mit, de mindenki mozogjon minél többet, és ezzel is tegyen egy lépést az egészségéért. Úgy érzem, ez a lényege az egésznek.
    Horvát Éva bízik céljában és tudatában annak, hogy milyen megpróbáltatásokkal kerülhet szembe, kitartásának és a környezete biztatásának eredményeként nyolcadszor hozta mozgásba Adát és környékét.

Lajkó Szilvia,
fotók: Karácsonyi Sándor

maj 2016.

Naslovna strana
Prva pričest
Konfirmacija
Dečiji festival folklora u Molu
Drveni krst na ađanskom Čotu III
Svetosavski dom u Molu
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA