Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. május

Címoldal
A Szentháromság kicsorduló szeretete
Elsőáldozók
Bérmálkozás
Diákok készítették a filagóriát
Élvezetes hangverseny
A New Ada Dance táncosainak újabb sikere
Tükröm, tükröm...
Mozgalmas tavasz
Leánykórusok
Községi elsősegélynyújtó verseny
Egy nap a mozgásért és egészségért
Új MIRK-korszak
Patyi Károly versei
Új  film-mozgalom
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Könnycseppek egy régi komp után
Zöld levél
Sakk
Öt éves a Jó pajtás liga
Tarka-barka
Impresszum

Mozgalmas tavasz

    Szent György és Szent Márk is jócskán megvicceltek bennünket az időjárással. Esőt, szelet és hideget hoztak, annyira, hogy még a nagykabátokat is elő kellett vennünk. Választásokra érkezett a zord hidegfront, s a búzaszentelő sem maradt ki belőle.
    Valkai soron Szent Márk napján búzaszentelésre került sor, nem a búzatáblánál, hanem az újonnan felújított és bebútorozott Ifjúsági Otthonban. A kalászosodásban lévő búzatáblákat egésznap áztatta az égből ömlő csapadék, miközben a szél kitartóan ringatta őket.
    Adáról plébános érkezett a szentmisét és búzaszentelési szertartást tartani az összegyűlt helybeli és vidéki hívek számára. A nagyterem tele volt résztvevőkkel, akik türelmesen végighallgatták a liturgiát. A helybeli szervezők által a határból előkészített búzakalászokat a plébános úr megszentelte, amit később a hívek magukkal vittek otthonaikba. 


Völgyparti elsőáldozók


Búzaszentelés Valkai soron


Magyarországi vendégek a völgyparti iskolában


Anyák napi műsor Valkai soron

    Aznap a kellemetlen időjárásban úgyszintén vendégek érkeztek Völgypartra az adai Cseh Károly Általános Iskola kihelyezett tagozatának épületébe. Magyarországról az ócsai Halász Károly Általános Iskola 7. osztály tanulói a Csillagösvény utazási iroda szervezésében a Határtalan pályázati program keretében jöttek. A helybeli diákok egy rövid műsorral fogadták a vendégeket, tánccal és közös játékkal, akik mindezt egy mutatós műsorral viszonozták. A látogatás alkalmával megtekintették a szélmalmot, és koszorút helyeztek el az Összetartozás kopjafánál. A viszontagságos időjárás ellenére, a vendégek és a vendéglátók is egy kellemes délutánt töltöttek el.
    Maradva Völgyparton, április 28-án a Čika Zmaj Jovan Cifra palota iskoláskor előtti intézmény kicsinyei anyák napi ünnepséget tartottak, amelyre meghívást kaptak a nagymamák és az édesanyák is. Bagány Andrea óvónő felkészítésével a kis ovisok szép műsorral örvendeztették meg a meghívott vendégeket, akik nagyon jól érezték magukat.
    Másnap délután 3 órai kezdettel pedig a falu apraja nagyja a település központjában jött össze, hogy a májusfát állítsanak. A nyugdíjas klub tagjai, az Aranyeső asszonykórus tagjai, és a településről még sokan mások szervezték meg a rendezvényt. A felnőttek feldíszítették a fát, amelyet a helyi közösség épülete előtt állítottak fel, a kicsi óvódások pedig körülállták és egy énekösszeállítást adtak elő a jelenlévőnknek. Ezután előkerült az üdítő és lángos is, amit az ügyes asszonyok készítettek el, hogy mindenkit megvendégeljenek, aki eljött a májusfa felállítására. Igaz, május elseje még odébb volt pár nappal, de az egybegyűltek számára örömet és ünnepet jelentett már ez alkalommal, is mivel jó volt együtt lenni s a közös célért tenni valamit. Az elmúlt években is állítottak májusfát, de ez alkalommal a mostani különleges volt. Azelőtt csak néhányan készítették el és állították fel a fát, de ez most mindenki közös fája lett, amelynek felállításában többen is reszt vettek, s még jó hangulat is kialakult körülötte. Jó volt látni a falu apraját, nagyját, hogy összefogott egy közös célért, amivel a települést hangulatosabbá tették.
    Még mindig Völgyparton marasztalom a kedves olvasót, mivel május elsején a kicsi templomban elsőáldozásra is sor került. Ft. Kormányos Zoltán plébános három kisfiút és két kislányt részesített az elsőáldozás szentségében, akik nyitott és örömteli szível álltak a templomban Jézus szeretetének befogadására. A kis menyasszonyok és vőlegények szüleik és vendégeik jelenlétében, az ünnepi díszbe öltözött templomukban ez alkalommal a központi szerepet töltötték be. Az ünnepi szentmise után, ugyebár folytatódott az ünneplés az elsőáldozók számára a saját családi, baráti körükben, ahogyan az már szokásos ilyen alkalommal.
    Egy kicsit odább ugrunk, egészen Valkai sorig, ahol május 20-án az Ifjúsági otthonban anyák napi műsort tartottak. Dávid Beáta hitoktató négy felsős hittanos diákkal egy kis ünnepi műsort készítettek a nagymamák és édesanyák számára. Nem csak anyák voltak az ünnepségen, hanem apukák is, s a nagyterem tele volt örömteli és tapsoló nézőkkel. A gyerekek verssel, énekekkel és vicces színjátékkal tették széppé ezt az ünnepi napot, amely az anyákról szólt.  


Elsőáldozók Törökfaluban


Májusfa Völgyparton

    Maradva tovább az egyházi ünnepéknél, Törökfalun május 22-én a Szent Gellért templomban is elsőáldozásra került sor. Ft. Kormányos Zoltán plébános tizenegy gyermeket részesített az Oltáriszentségben, közülük öt fiú és hat leány elsőáldozót. Az ünnepi szentmise után a családi ünnepléssel folytatódott az elsőáldozás.
    Végül egy rajzfilm történetéhez hasonló eseményt vetek most a papírra. A Vuk című rajzfilmről lenne szó, ami megtörtént minap Völgyparton is, a mi utcákban. Valamelyik titokzatos, sötét kései éjszakán, éjfél után, a falu kutyái nagyon csaholtak. Vahúr szerepében most is pórul járt a vadászkutya, aki szabadon volt, a többiek pedig láncon vannak, a gazdi portáján, ahonnan a kendermagos nagykakast vitte el a ravasz róka. Másnap volt nemulass: a gazda meglátta a hiányt, na meg a vérnyomokat,amelyek messzire vezettek. Nyomára bukkantak a tolvajnak, meg hát hajtóvadászatra is sor kerül. Mondhatnánk, hogy nem csak rajzfilmben láthatunk ilyen történetet, hanem a valóságban is részesei lehettünk, mégpedig a közvetlen közelünkben!

Molnár József

maj 2016.

Naslovna strana
Prva pričest
Konfirmacija
Dečiji festival folklora u Molu
Drveni krst na ađanskom Čotu III
Svetosavski dom u Molu
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA