Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Neka naše bude i naša svojina!

    Na žalost, usled velikog obima društvenih informacija kojima nas iz dana u dan u raznim oblicima bombarduju, bilo "elektronski" bilo pisano, skloni smo da se ponašamo ravnodušno ili imuno, te skoro i da jedva obraćamo pažnju na iste.
    Ali, s druge strane postoje neke stvari nad kojima ne treba olako proći, već na njih treba da obratimo pažnju, moramo se sa njima upoznati, čak i da postupamo po njima - posebno zbog sopstvenog interesa.
    Ovaj put, izdvajamo jedno važno pitanje: konverziju.
    Konverzija kao pravni postupak, odnosi se na imovinu i to na građevinske placeve, kao i na zemljišta koja pripadaju uz iste (i uz kuće), ili sa njime čine celinu (bašte, voćnjaci).
    Detalje o relevantnim i tačnim podacima saznali smo od Tamare Panić, šefice Odeljenja za imovinsko-pravne poslove Opštinske uprave opštine Ada.


Tamara Panić

    Ona je iznela, da je i u našoj opštini, kao i u drugim opštinama, u mnogim slučajevima kuća u vlasništvu privatnih lica, međutim, građevinski plac na kome se nalazi kuća (i bašte) - nije, već tu vlasnici kuće imaju samo "pravo korišćenja" – stoga ono čine državnu imovinu, tj. vlasnik tog zemljišta je Republika Srbija. Ova situacija datira iz osamdesetih godina, pa je tako upisano i kod Republičkog Geodetskog Zavoda (u katastru).
    Prema važećim propisima u ovoj oblasti, nasuprot ranijim godinama (kada je trebalo za to više hiljada dinara platiti), sada po pojednostavljenoj proceduri, konverzija može da se izvršiti bez naknade, odnosno dosadašnje pravo korišćenje državne imovine može se prepisati u sopstvenu privatnu svojinu.
    Građani sve što treba da urade je da odu do šaltera katastra u Adi, da izjave da žele da pretvore pravo korišćenja na zemljištu koje pripada uz kuću u svoju privatnu svojinu, te da predaju zahtev i procedura će biti pokrenuta. Po završetku ovog predmeta, zajedno sa kućom i ukupno zemljište koje pripada uz nju - biće njihovo privatno vlasništvo.
    Ovaj proces, naravno, ne odnosi se na one koji već svoje placeve imaju u svom privatnom posedu.
    Pretpostavlja se da ima i ljudi koji ne znaju zasigurno status svoje imovine. Stoga, ako ste pomalo upoznati sa internetom, to stanje možete proveriti na sajtu katastra (www.rgz.gov.rs), a ako ne, možete pitati na šalteru iste službe.
Iako za sada nema roka za podnošenje zahteva za konverziju, to pitanje jednom za svagda treba rešiti, pa je ovo odlična prilika da građani svoju imovinu legalno stabilizuju. Time se automatski otklanjanu neki budući eventualni problemi (prilikom prodaje, nasledstva, razmene, poklona itd.).
    Na kraju, ne vredi negodovati, da kako su u to vreme jednim potezom preneli imovinu u vlasništvo države, zašto sada povraćaj ne urade sličnim potezom, nego treba da odvojim malo vremena, pa ćemo postići da naše bude i naša svojina!

Zabeležio: Zoltan Bakoš

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA