Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Új film-mozgalom

    A magyar kormány 2011 nyarán hívta életre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (rövidített nevén MaNDA) mint önálló közgyűjteményt, és páratlan magyar filmgyűjteménnyel rendelkezik. A digitális filmfelújításnak köszönve 1915-től 2010-ig készített magyar filmtörténeti és sikerfilmek a határon túli régiókban is megtekinthetővé válnak.
    A MaNDA – Magyar Filmek Klubjai a Vajdaságban elnevezésű hálózathoz csatlakozott a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület és az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, így a MaNDA kínálatának közel 1200 játék, dokumentum és animációs filmek tárházából kerül sor vetítésre a mozizás élményének varázsával.
    A Csobolyó Filmklub és a Vadvirág Filmklub célja a klasszikus és kortárs magyar filmalkotások népszerűsítése minden korosztály körében közösségformáló programként. Az örök klasszikusok és új kortárs filmes sikerek kínálatából a legnagyobb magyar rendezők lenyűgöző gyöngyszemei, a leghíresebb színészek nagyszerű alakításai szemezgethetők. A Filmklubok programjai ingyenesek. A Csobolyó Filmklub a Közösségi Házban, a Vadvirág Filmklub pedig a Kör székházában működik, és mindkét helyszínen szeretettel várják a magyar filmkultúra iránt érdeklődőket.
    Moholon már meg is tartották az első vetítéseket. Hintsch György: A veréb is madár (1968), illetve András Ferenc: Veri az ördög a feleségét (1977) filmekkel indítottak.
    Adán a Vadvirág Filmklub április 30-án vetíti Sára Sándor: Tüske a köröm alatt (1987) című magyar filmdrámáját a Vadvirág HK székházában 20,00 órai kezdettel.
    A filmről: A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és (adócsaló) libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. A vezető funkcionárius lánya beleszeret Hódosiba. Apja, hogy korrumpálja, tudta nélkül a libatenyésztési buli részesévé teszi Hódosit is. Szereplők: Cserhalmi György, Ráckevei Anna, Reviczky Gábor, Szegedi Erika, Kenderesi Tibor, Koncz Gábor, Tyll Attila, Szirtes Ádám, Éless Béla, Bánffy György
    E filmklubok nagyszerű lehetőséget kínálnak a magyar filmek rendszeres megtekinthetőségét tekintve is. Szeretnénk, ha a község intézményei, egyesületei és civil szervezetei is csatlakoznának a mozgalomhoz és ellátogatnának a vetítésekre lehetőséget adva a közösségi kapcsolatok helyreállítására és közös élményekre eme program kereteiben is.
    A filmklubok koordinátora, Lajkó Szilvia

    Új film-mozgalom: MÁJUS
    CSOBOLYÓ FILMKLUB: 11. szerda – Mihályfi Imre: Sellő a pecsétgyűrűn ( 1967), magyar játékfilm
    Leírás: Borsy Kálmán az angol titkosszolgálatnak dolgozó dr. Sávos irányításával harcol a német megszállók ellen. Schlicken, Gestapo-tiszt rájön, hogy Borsy ölte meg azt az embert, aki a letartóztatandók névsorát állította össze a németek számára. Szereplők: Latinovits Zoltán, Szabó Tünde, Várkonyi Zoltán, Kálmán György, Mensáros László, Major Tamás, Pécsi Sándor, Tordai Teri, Halász Judit, Gobbi Hilda, Somogyvári Rudolf

    25. szerda – Radványi Géza: Egy asszony visszanéz ( 1941), magyar filmdráma
    Leírás: A színésznő Ágnes karácsony napján jelenti be férjének és kislányának, hogy sármos kollégájáért, Miklósért elhagyja őket. A válás után a pár Franciaországba majd Hollywoodba költözik. De külföldön csak Ágnesnek van sikere, ezért a pár hazaköltözik. Itthon Ágnest férje halálhíre és csinos süldő lánya, Judit fogadja, aki beleszeret mostohaapjába... Szereplők: Tasnády-Fekete Mária, Jávor Pál, Somlay Arthúr, Zsilley Margit, Csortos Gyula, Keresztessy Mária, Pártos Erzsi

    VADVIRÁG FILMKLUB:
    29. vasárnap Sólyom András: Szegény Dzsoni és Árnika (1983), magyar mesefilm
    Leírás: Szegény Dzsoni a világ legszabadabb embereként vándorol a világban. A legszabadabb és a legszegényebb, mert nem tartozik senkihez és nincs semmije. Csodálatos tájakon vándorol, mígnem egy öreg kunyhóhoz érkezik. Itt él egy látszatra egyszerű nénike, aki azonban nem más, mint a Százarcú Boszorkány. Szereplők: Puskás Tamás, Nyertes Zsuzsa, Bujtor István, Balázsovics Lajos, Törőcsik Mari
    A vetítések időpontját az egyesületek székházában, szórólapokon illetve a Vadvirág HK és a  moholi Közösségi Ház facebook-oldalán tesszük közzé.

Lajkó Szilvia

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA