Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Legyen a sajátunk a miénk!

    Sajnos, a halomnyi nap-nap után ránk zúduló társadalmi információáradat következtében, amellyel ilyen vagy olyan formában „elektronikusan”, illetve írásban bombáznak bennünket, oda jutunk, hogy ellenszerként kissé elfásult, immun viselkedést alakítunk ki magunkban, és már szinte alig-alig figyelünk fel rájuk.
    Akadnak azonban olyan dolgok is, amelyek felett nem szabad elsiklanunk, amikre nagyon is ügyelni kell, meg kell velük ismerkednünk, és el kell bennük járnunk – elsősorban a saját érdekünkben. Ez alkalommal egy fontos témát emelünk ki: ez a konverzió.
    A konverzió, mint jogi eljárás, az ingatlanokra vonatkozik, mégpedig az építkezési telkekre, illetve az azokhoz (és a házhoz) tartozó, netán azt kiegészítő földterületekre (kert, gyümölcsös).
    Az erre vonatkozó pontos információ részleteit Panić Tamara, az adai Közigazgatási Hivatal Vagyonjogi Osztálya vezetője juttatta tudtunkra.


Panić Tamara

    Elmondta, hogy községünkben is, mint ahogyan a többi községekben, igen sok esetben a lakóház a polgárok magántulajdona ugyan, viszont az építkezési telek, amelyen a ház fekszik (és a kertek) viszont nem, itt a háztulajdonosoknak csak ún. „használati joguk" (pravo korišćenja) van – ezek állami tulajdonúak, illetve tulajdonosuk a Szerb Köztársaság. Ez az állapot a nyolcvanas években állt be, s ezt az Országos Kataszteri Hivatal is így vezeti.
Az érvényben lévő, erre vonatkozó előírások értelmében, ezeken az ingatlanokon egyszerűsített eljárással, és az előző évekkel ellentétben (amikor is több ezer dinért kellet fizetni) most díjmentesen végrehajtható a konverzió, azaz az eddigi állami használati jog átíratható magán tulajdonjoggá.
    A polgároknak csak annyit kell tenniük, hogy megjelennek az adai Kataszeri hivatalban, kijelentik, hogy a házukhoz tartozó parcellán kérik a használati jog tulajdonjogra való átírását, beadják a kérelmet, és máris beindul a procedúra. Az ügy befejeztével a házzal együtt már a teljes hozzátartozó telek is magántulajdonukba fog kerülni. Ez az eljárás persze nem érinti azokat, akiknek már saját tulajdonukban van a placcuk.
    Feltehetően vannak, akik nem tudják bizonyosan a telkük státuszát. Ha kicsit is jártasak az interneten, azt leellenőrizhetik Kataszter honlapján (www.rgz.gov.rs), ám ha nem, megtudhatják a kataszteri hivatalban.
    Tekintettel arra, hogy határidő a konverzió elvégzésére ez idáig nincs, ugyanakkor ezt tanácsos egyszer s mindenkorra elrendezni, a jelenlegi kiváló alkalom a polgárok számára, hogy vagyonuk helyzetét jogilag stabilizálják. Ezáltal eleve elhárul majd minden későbbi, ehhez fűződő esedékes gond (eladás, öröklés, csere, stb.).
    Végezetül, kár azon elmélkednünk, ha már annak idején egy tollvonással állami tulajdonba tették, akkor most miért is nem csinálják vissza szintén egy tollvonással, inkább szánjuk rá a szükséges időt, és így elérjük, hogy a sajátunk a miénk lesz!

Lejegyezte: Bakos Zoltán

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA