Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Összefogás – munkaakció

    Kibontakozóban a tavasz vidékünkön is, ami a lakosokat a közvetlen környezetük szépítésére buzdította. A határban is egyre jobban haladnak a munkálatok, a szorgoskodó munkagépek zajától hangos a lég. Végzik a tavaszi munkálatokat a földeken, hogy az egyhangú szürke, földszínű határ egyre zöldebbé váljék. A ringó búzatáblák, takarmányhere-parcellák, s a rikító sárga olajrepcések színesebbé teszik a tájat. Az idei tavaszi hónapokban, hogy az élet felénk is kissé élhetőbbé váljék, munkaakciók is voltak,
    Törökfalun március 30-án a határbéli utak karbantartására került sor. A helybeli földművesek munkagépeikkel jöttek össze, hogy az utakat járhatóbbá tegyék. Az önkormányzat biztosított üzemanyagot, valamint egy közös étkezésre is sor került. A fontosabb határi utak szántva, tárcsázva és fogasolva, azaz eligazítva lettek újból járhatókká. A téli hónapok során ezek a földes utak általában nagyon megrongálódnak, s ezért is fontos azokat tavasszal megjavítani, hogy a szárazabb hónapokban könnyebb lehessen a közlekedés. Pár nappal később Valkai soron is a helybeli földművesek az ottani határbéli útjaikat járták végig és hozták helyre a kritikus részeket, különösen ott, ahol járhatatlanok voltak a dűlők.
    Törökfalun az idén is folytatódik a hátsó gazdasági utak betonozása. Március 31-én az egyik már átadásra is került. A Boris Kidrič és a Kiss Bezdányi András utcák közötti útszakaszról van szó, mivel itt a településen a rendes bejárati utca egy keskeny szilárd burkolatú, személygépkocsival járható útszakaszból áll. A hátsó utcák pedig a gazdasági útszakaszok, ahol a munkagépekkel lehet közlekedni. Bilicki Zoltán, Ada község elnöke és Berze Tibor, a törökfalusi Helyi Közösség tanácselnöke ünnepélyesen elvágták a szalagot és átadták az utat a lakosok rendelkezésére. Az érintett lakosok összefogásaként egy szerény megvendégelésre is sor kerül a Százszorszép Művelődési Egyesület épületében. A további munkálatok is már folytatódnak, hisz van még útszakasz, ahol nincs még kemény útburkolat.

    Völgyparton április 2-án nagyszabású munkaakcióra került sor, amelyik akció fő szervezője a Revita civil szervezet volt. Ada község önkormányzata biztosította a zúzott követ valamint a megvendégelést a résztvevők számára. Adáról, Moholról, a helybeli lakosok összefogásával öt helyen is folytak a munkálatok. Elsősorban a Titó marsall és a Petőfi Sándor utca (a valamikori Július 7 részen) összekötését végezték, hogy az ottlakóknak is lehetőségük legyen szilárd útszakaszon közlekedni, s eljutni az aszfaltozott útig. A második szakasz a Titó marsall utca és a Petőfi Sándor utca közötti hátsó gazdasági útszakasz leszórása volt zúzott kővel. Ez a rész a település völgyparti részében található, amelyen munkagépekkel járnak az ott lakók. Két nagy lapos van az útszaka két végén, ahol mindig nehézkes volt a közlekedés. A harmadik és a negyedik hely a moholi Nagyúton volt, amelyik közül az egyik a tanyavilág felé vezető útszakasz kijavítása volt, valamint a település végén, a Gunaras felé vezető útrészen, ahol még van családi ház, s az útszakasz nagyon járhatatlan volt. Az ötödik akció során pedig a Szenttamási úton a tanyavilág felé vezető útszakasz lett kijavítva, valamint tovább folytatva a hiányzó részen, az utolsó tanyáig is szórtak le zúzott követ.  Az akció sikeres volt, aminek a helybeliek nagyon örülnek, de még a nem befejezett részekre, ahova nem jutott elegendő zúzott kő, várják a további fejleményeket. De már ez is megkezdődött, mivel a napokban érkezett anyag, amit majd csak szét kell szórni.
    Valkai soron is volt munkaakció a Titó marsall, a Dragin Vladimir és az Új utca közötti részeken. Itt már régebben lett leszórva zúzott kő, ezúttal a javításokra kaptak anyagot az önkormányzattól, amit önkéntes munkával szükség szerint szét is szórtak.
    A törökfalusi Önkéntes Tűzoltó Testület április 2-án fennállásának 65. évfordulóját ünnepelte meg. Az ünnepség a tűzoltó laktanya előtt kezdődött kulturális műsorral, ami ezután a Százszorszép ME épületében a tagok és a meghívott vendégek  részére folytatódott. Itt egyúttal okleveleket, elismervényeket és köszönő leveleket adtak át a jelenlévőknek. Az ünnepség fő támogatója az adai önkormányzat volt, akinek a helybeli tűzoltók igen hálásak és köszönetet is mondtak.
    Végül is egy egészen más eseményt is szeretnék a kedves olvasó figyelmébe ajánlani, ami ritkaság felénk, de ez a harmadik ilyen alkalom volt, hogy április 21-én konzuli fogadónap volt Törökfaluban. A Helyi Közösség épületében, Magyarország szabadkai főkonzulátusáról dr. Plank Zoltán konzul, három ügyvezető munkatársával 78 személytől vette át a kérelmeket a honpolgárságra. Az igénylők meghatározott időpontokban érkeztek és átadták kérelmeiket, melyeket az ügyvezetők átnéztek, majd ha minden rendben volt, átvettek. A sikeres konzuli fogadónap után az igénylők, az ügyintézők, de a konzul úr is elégedetten távoztak településünkről, annak reményében, hogy ha újból szükség adódik, szívesen eljönnek és elvégzik feladatukat.

Molnár József

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA