Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

CSOK, NOK, DUÁLIS KÉPZÉS

    Mostanság szinte nem múlik el nap, hogy a magyar közmédiában, a nyomtatott sajtóban ne esne szó a csok-ról, a NOK-ról, vagy a duális képzésről. Az aktuális magyar hatalom (főképp igen jól képzett) fiatal politikusai, szakállamtitkárai hol erről, hol arról a fogalomról egész ódákat zengnek és mindezt újdonságnak, forradalmi újításnak, korszakalkotó fordulatnak állítják be. Lehet, náluk igen, de nálunk nem!
    Ilyenkor felemelem a fejem, szemeimmel a távolba révedek és felidézem a mi fiatalságunk – nem túlzás – hasonló, sőt még jobb, nagyobb eredményeit. Ezek társadalmi gyökerét, mozgató erejét azonban mára elsöpörte a történelem vihara és – itt Szerbiában (Jugoszláviában!) – fájdalom, jött helyette egy nagy semmi, sőt semmi a négyzeten...
    De nézzük csak sorjában. A csok – családi otthonteremtési kedvezmény, és a NOK– nemzeti otthonteremtési közösség, nagy sikerrel fut most Magyarországon. De nálunk, a Potisje Szerszámgépgyár és Öntödék fénykorában, volt egy lakásépítési alap, volt egy lakásépítési kölcsönt elosztó vagy odaítélő bizottság, amelyik a dolgozók kérvényei alakján osztotta el az egyéni, hosszúlejáratú lakásépítési kölcsönöket. Egy időben én is voltam egy ilyen bizottság tagja, majd elnöke. Mondanom sem kell, hogy milyen népszerű és kedvelt volt a lakásépítés ilyen módja. Fél Ada lakóházait ilyen kölcsönökből építették fel! Mi ez, ha nem a csok, vagy a NOK nemesebb változata?! Idézet egy korabeli dokumentumból:
    "Az önigazgatási érdekközösségek létrehozásával a lakásgazdálkodás­ban is megteremtettük annak feltételeit, hogy a lakáskérdéseket illetően minden lényeges kérdésben kifejezésre juthasson a dolgozók akarata, olyan kérdésekben is, mint amilyenek a lakásépítés társadalmi irányí­tása, tervezése, a társított eszközök nagysága, a lakáselosztás módja, a lakásszükséglet kielégítésének feltételei stb.
    ...A tartományunkban 1969-ben kezdtük építeni a szolidáris lakásokat: a dolgozók lakáskérdéseinek sikeres megoldása, illetve a lakáspolitika megváltoztatása érdekében is a tartományban szélesebb körű társadalmi akció indult, aminek eredményeként 1973-ban meghoztunk egy újabb lakásépítési programot. Ennek célja, hogy a kiskeresetű dolgozóknak is lakást biztosítsunk."
    Jelena Milojević A LAKÁSPOLITIKA MEGVALÓSÍTÁSA A VSZAT-BAN (1978)

    A duális képzés – a duális képzésben a tanulók szakmai, elméleti ismereteiket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig a gazdálkodó szervezeteknél zajlik, így versenyképes szaktudást szerezhetnek.
    Fridrik Tamás feljegyzéséből tudjuk, hogy Adán 1854-ben alapították vasárnapi ismétlő iskola néven (később ipari tanonciskola) az inasok elméleti oktatására szolgáló iskolát és a fiatalok hét közben a műhelyekben, gyárakban dolgoztak, vasárnap pedig az iskolában elméleti ismereteket szerezhettek.
    Fridrik Tamás BÁCS-BODROGH VÁRMEGYE FÖLDRAJZI, TÖRTÉNELMI ÉS STATISZTIKAI NÉPSZERŰ LEÍRÁSA (SZEGED, 1878)

    Egy másik feljegyzés 1947-ből: "A képzés hároméves volt, egy hónap nyári szünidővel. A gyakorlati munkát a tanulók a gyárakban végezték. Így fémiparosok az akkori Ge-Ge, Potisje, Iskra tanműhelyében dolgoztak... A szakmát legügyesebben elsajátító inasok harmadikos korukban már rendesen dolgozhattak a termelésben."
    AZ ADAI MŰSZAKI ISKOLA JBILEUMI ÉVKÖNYVE (2012)

    Mi más lenne ez, ha nem duális képzés?

Forrás Király János jegyzetei

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA