Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

A zene ünnepe tavaszelőn
Iskolanap és tamburafesztivál az adai zeneiskolában

    Több mint száz növendék közreműködött az 55 évvel ezelőtt alapított adai Bartók Béla Alsófokú Zeneoktatási és Nevelési Iskola március 30-i ünnepi hangversenyén, amelyre az iskola napja alkalmából került sor.
    Az intézmény zeneoktatásának visszatekintő időszakaiban olyan nagyszerű egyéniségek álltak a zeneiskola élére, akiknek kitartó munkája nélkül nem indulhatott volna el a legújabb kori fejezet, amelyre ma büszkék tanárok és növendékek. A város környékének 177 fiatalja, de mellettük felnőttek is látogatják a zeneiskolát, hogy a 8 tanszak valamelyikén tanulhassanak. A zeneiskola tanárai nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók zenei képességének és személyiségének formálására, akik fellépéseikkel, és a megmérettetéseken kiemelkedő helyezésekkel országszerte is öregbítik az adai zeneoktatás hírnevét. A város művelődési életében is elismert helyet kivívó zenede évfordulójáról Bács Annamária igazgatónő nyilatkozott:

    – Ötvenöt év alatt sokat változott az iskola. A kezdetek lehetőségéből és eredményeiből építkezve a zenélés intézményében tanáraink jó szakmai felkészültséggel és lelkiismeretes munkával hozzájárulnak a város ifjúsága zenei műveltségének gazdagításához. A növendék- és tanári hangversenyeink igen látogatottak és eljuttatják az értékes zenét olyan emberekhez is, akik egyébként ritkán mennek el komolyzenei hangversenyekre. A március 30-i jubileumi koncerten tanulóink háromnegyede fellépett. Minden tanárunk egy-egy diákja, illetve minden csoport, amely az iskolában működik, mint az énekkarok és kamarazenekarok. Teltházas koncert volt. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár levelet küldött az iskolának erre az alkalomra, amelyben felköszöntötte intézményünket. Szívesen idéznék a leveléből: „Sok-sok gyakorlás, törekvés, kitartás kell ahhoz, hogy a gyerekek ki tudják bontakoztatni a bennük rejlő tehetséget. A Bartók Béla Zeneiskola mindig élen járt ezen az úton. A felkészítő tanárok odaadással, szeretettel, a művészet és a tanítás iránti elhivatottsággal végzik ezt a csodálatos munkát, amely során a zeneszeretet mellett megtanítják a növendékeket az igazi értékek felismerésére és tiszteletére.” Egyszóval biztat minket arra, hogy továbbra is ilyen sokszínűen oktassuk a gyerekeket, felkaroljuk a tehetségeket és támogassuk őket lehetőségeik szerint, és minél jobb képzésben részesítsük őket. Minden gyerekből ki lehet hozni zeneileg valamit. Büszke vagyok a zeneiskola csapatára, tanárainkra és a gyerekeinkre egytől egyig. Örömmel tölt el, hogy évente több növendékünk választja a zenei pályát, és sikeres felvételi vizsgát tesz középfokú zenei intézményekbe.


Bognár Odett

    Ada gazdag zenei életének jellegzetes részét jelenti a tamburazenekarok jelenléte, melyekben ma már nem csak apáról fiúra öröklődik a hangszer mesteri megszólaltatásának titka, hanem a zeneiskola is részt vesz a tamburások képzésében, és megmérettetéseken is sikereket arat. Az idén az adai Bartók Béla Alsófokú Zeneoktatási és Nevelési Iskola  kapta azt a lehetőséget, hogy megszervezze a XIII. vajdasági tamburafesztivált. Az április 6-i rendezvényről Bács Annamária a követezőket monda:
    – 13 éve indult útjára ez a fesztivál, és minden évben más község zeneiskolája ad otthont ennek a rendezvénynek. Januárban tudtuk meg, hogy idén mi leszünk a szerencsés kiválasztottak. Mira Temunović indította ezt a rendezvénysorozatot, ő tájékoztatott minket, és már akkor lázas készülődésbe fogtunk, hogy minden meglegyen, mindent elkészítsünk a fesztivál napjáig. A zeneiskola kollektívája közös erővel, egy csapatként szervezte meg a nem mindennapi eseményt, sőt, Világos Renáta, iskolánk tanárnője tervezte meg az adai fesztivál emblémáját, illetve a diplomákat. Erre nagyon büszkék vagyunk! A Szarvas Gábor Könyvtár kölcsönadta a színháztermet a rendezvény idejére, így ott zajlott a verseny és a záró ünnepség is. A fesztiválon körülbelül 200 felkészítő tanárt, diákot és kísérőiket láttunk vendégül, akik Vajdaság több településéről – Szabadka, Melence, Verbász, Pancsevo, Zombor, Nagykikinda, Ruma, Óbecse, Kúla és természetesen Ada – érkeztek a megmérettetésre általános és középiskolások osztályonkénti szólisták kategóriájában, illetve a kamaraegyüttesek és zenekarok kategóriájában. A negyvennyolc szólistát a Mira Temunović (Szabadka), Đura Parčetić (Zombor) és Čupić Annamária (Ada) összetételű zsűri pontozta, a hét együttest pedig Vojislav Temunović (Szabadka), Dušica Ševo (Óbecse) és Čupić Annamária (Ada) értékelte. A fesztivál minden résztvevője ért el helyezést, az eseményt záró ünnepi koncerten viszont azok a diákok léptek fel, akik saját korosztályukban a kategória legjobb pontozását érdemelték ki. Ezen a hangversenyen egy-egy diplomával megneveztük a fesztivál négy kategóriájának laureátus versenyzőit, ők pedig az általános iskolások közül a szabadkai Lucija Ivković Ivandekić, a középiskolások kategóriájában a zombori Marko Mastilović, a kamaraegyüttesek közül a Szabadkai tambura-kvartett emelkedett ki, a zenekarok között pedig a szabadkai zeneiskola gyermek tamburazenekara tűnt ki. A mi diákjaik közül az ötödik osztályos Bognár Odett első helyen végzett, a hatodikos Lehocki Lúcia pedig második díjat érdemelt ki. A fesztivált sikeresnek mondhatom. Vendégeink elégedettek voltak, és jól érezték magukat. A pozitív visszajelzéssel szervezésünket ismerték el, ami elégedettséggel tölt el mindannyiunkat. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, az adai önkormányzat, az adai Második Helyi Közösség, illetve a DDOR biztosító.

Lajkó Szilvia (Fotók: Zeneiskola)

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA