Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

XIV. TAVASZI VADVIRÁG FESZTIVÁL
AZÉRT, HOGY EGYÜTT LEGYÜNK

    Az évek alatt hagyománnyá vált Tavaszi Vadvirág Fesztiválon a résztvevők meghódítják az adai közönséget, akik az utcai kavalkád és a gála produkcióit vastapssal jutalmazzák.
    A Tavaszi Vadvirág Fesztivál 14 évvel ezelőtt indult útjára és mindig is a családi légkör jellemezte. A házigazda adai Vadvirág Hagyományápoló Kör  minden évben olyan kiegészítő programokkal kedveskedik, amitől otthon érezhetik magukat a vendég táncegyüttesek, valamint a fesztivál látogatói. A színvonalról a fellépő együttesek gondoskodnak. Az április idusán lezajlott rendezvényről a szervező Vadvirág HK elnöke, Varga Lívia a következőket mondta:
    A fesztiválozók ilyenkor idevarázsolják a Kárpát-medence minden tájegységét. A fesztivál fő célja az, hogy együtt legyünk mindazokkal, akikkel közösen gondolkodunk, és akiket a néptánc és a népzene szeretete együtt tart. Egy közösség baráti szálai szövődnek erősebbé, mely ösztönzően példaértékű a tiszta emberi kapcsolatok ápolását tekintve, és amely az összetartozás szükséges egységeként létezik. A XIV. alkalomra debreceni, kelebiai, temerini és péterrévei néptánccsoportokat hívtunk meg. Az idei fesztivál szimbólumának a madarat választottuk és a Holdviola együttes dalszövegével: „Ma rád talál a boldogság, Tiszta felhőn szállj, madár, Bármi volt is, már ne bánd, Ne is gondolj rá!”, kiegészítve mottója lett ennek a rendezvénynek. Ez az üzenet áthatja a fesztiválozókat és minden közreműködőt, és a hétköznapi nyomasztó gondolatok háttérbe szorulnak, helyettük a jókedv és öröm érvényesül. Ez jellemzi a Tavaszi Vadvirág Fesztivált. Vannak táncegyüttesek, akik szinte hazajárnak hozzánk, akik majdnem minden fesztiválon részt vettek. Nagy barátságok szövődtek és szövődnek, amelyek kiteljesednek ezen a rendezvényen, hiszen közös a nyelvünk és a kultúránk. A népzene és néptánc összeköt minket.

    Az idén jubiláló Vadvirág Hagyományápoló Kör vezetői úgy döntöttek, hogy a Kör fennállásának 25 éves évfordulóját néhány rendhagyó eseménnyel teszik még színesebbé. Egyike volt ezeknek a márciusban meghirdetett "Itt születtem én, ezen a tájon" fotó-és rajzpályázat is, amelynek díjkiosztó ünnepségét a Tavaszi Vadvirág Fesztivál keretében tartották. A díjazottak:  fotósok gyermekkorosztályban – 1. Péter Alíz, 2. Nagypál Zsófia, 3. Apró Boglárka; felnőtt korosztály: 1. Király János, 2. Lajkó Szilvai, 3. Apró Andrea.  A rajzok alkotói közül, alsós korosztály: 1. Kabók Luca, 2. Kollár Petra, 3. Kabók Levente; felsősök: 1. Kaszás Anikó, 2. Apró Fruzsina, 3. Pámer Fábián. A pályamunkákat a Pesznyák Erika, Huszágh Zsuzsanna és Hunyicska Ákos összetételű zsűri értékelte. A beküldött pályamunkákból kiállítás nyílt, amelyet április végéig a Szarvas Gábor Könyvtárban lehet megtekinteni, májustól pedig a Vadvirág HK székházába költöztetik a tárlatot.
    A debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes már csütörtökön megérkezett adai vendéglátóihoz és ez alkalommal is a vadvirágos növendékek családjainál kaptak szállást.
    "Igyekszem minden alkalommal más csoportot hozni adai barátainkhoz, hogy szélesebb körű fiatalságnak tudjam megmutatni, a Délvidék nem Szegeddel zárul, hanem a határon túl is őriznek magyar néphagyományt, amit akkor tud valaki értékelni, ha átlépi a határt és személyesen tapasztalja meg azt" – mondta Törökné Csécs Lenke, a debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes művészeti vezetője. A debreceni csoportot a vendéglátók egy különleges újvidéki kirándulással lepték meg a fesztiváli hétvége péntekén, ők pedig egy nyomtató-szkenner-fénymásoló egyben készüléket ajándékoztak az idestova 15 éve baráti kapcsolatot ápoló Vadvirág HK-nek.
    A szombat zenés kavalkáddal indult április 16-án. A délelőtti órákban a Vadvirág Hagyományápoló Kör apraja és nagyja, debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptánc-együttes és a péterrévei dr. Kiss Imre Művelődési Kör Pintyőke gyermekcsoportja énekszóval sétált be az adai piacra, és meghívókat osztott szét, invitálva mindenkit az aznap esti ünnepi gálaműsorra. A piaci hívogatás közben a Juhász zenekar  muzsikája táncra bírta a táncosokat, a piacozók nagy örömére.

    A délelőtti hívogató felvonulás eredményes volt. Az esti gálán  a felvonulók mellett fellépett még a temerini Szirmai Károly MME Virgonc néptánccsoportja, a kelebiai Gál Ferenc Művelődési Egyesület Vackor táncegyüttes is,  illetve a péterrévei dr. Kiss Imre MK Bóbita néptánc-együttese is. A nagyszabású gálán a vendégek mellett fellépett a Vadvirág HK minden zenész, valamint táncos csoportja is. A fellépők több tájegységet bemutatva tették igazán színessé az esti műsort. A színházteremben összegyűlt közönség vastapssal üdvözölte a határtalan barátsággal ünneplő ifjú generációt. A fesztivál fáradhatatlan zenekara volt a szabadkai Juhász zenekar, akik a talpalávaló mellett a koradélután fergeteges gyermekkoncertet is tartottak a Vadvirág HK székházában. A gála után a fesztiválozók a Vadvirág HK székházában folytatták az estét ahol, a Kör szakácsnőinek ízletes vacsorája fokozta a táncházas hangulatot.
    A Vadvirág HK tekintélye olyan értéket képvisel, amelynek megkülönböztetés nélküli közvetlenségét, emberi tisztaságát szinte éhezi a békés gyökerekhez kívánkozó ember. Bizonyíték erre a tömeges nézősereg, aki őket választotta ezen a hétvégén.
    A fesztivál megvalósításában támogató segítséget nyújtott a Nemzeti Kulturális Alap, A Magyar Nemzeti Tanács, az adai T1 vállalat, az önkormányzat és kiemelten a szülői összefogás.

A Tavaszi Vadvirág Fesztivál fotópályázatának díjnyertes alkotásai
Gyermek kategória


I. helyezett: Péter Alíz
Mert jó egymásnak segíteni


II. helyezett: Nagypál Zsófia
Locsolkodás


III. helyezett: Apró Boglárka
Kézimunka

Felnőtt kategória


I. helyezett: Király János
Utcatánc - toborzó - Vadvirág


II. helyezett: Lajkó Szilvia
Kiskakas, add nekem a gyémánt félkrajcárod


III. helyezett: Apró Andrea
Magányos csónak

Szöveg és képek: Lajkó Szilvia

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA