Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

MÚLT SZÁZADI ADAI ARCKÉPEK

    Nemrégiben megoldódott egy nagy talány a kutatásaimban. Az egész úgy kezdődött, hogy a temetőben levő kőtábla középső névsorának csúcsán öregapám, Király Mátyás neve áll, az összesen 207 nevet tartalmazó emléktábla jobb alsó sarkában pedig a BESLIN felirat látható, ami valószínűleg a tábla készítőjének a neve. Gondoltam én. Aztán évek múlva hozzájutottam egy fényképhez, amit az adai Fotó Fazekas (Vámos Fazekas Terike néni) készített és az adai tűzoltóság zászlója látható rajta, a zászlóanya, Varga Margitkával. A díszes lobogót egy sisakos, fehér kesztyűs tűzoltó tartja, Varga Margit pedig egy díszes ruhakölteményben, fekete csipkés kesztyűben a zászló dísz-szalagját fogja. A szalagon szöveg: Margita Dr. Dimitrija Bešlića rodj. Varga.
    Nos, a temetői emléktábla aláírása igazából BEŠLIĆ, azaz dr. Bešlić Dimitrije, egykori adai szerb ügyvéd, aki feleségül vette a gyönyörű magyar Varga Margitot. Szerelmespár. Felesége kedvéért az ügyvéd felállíttatta az első világháborús adai hősi halottak emléktábláját, noha ők lényegében a szerbekkel ellentétes oldalon harcoltak. De köztük volt Margitka édesapja is és a szeretet ezúttal is diadalmaskodott minden faji ellentét felett! Így is kell!
    Újra évekbe telt, mire megtaláltam dr. Bešlić Dimitrije adai szerb ügyvéd arcképét. Ennek története a következő: felkérésre Fantó Imre egykori adai zsidó fotográfus emlékei után kutattam, amikor Kiss Tibor jóvoltából, az adai tűzoltó laktanyán megtaláltam egy Fantó által készített tűzoltós tablót (társasképet) 49 egykori adai tűzoltó kiváló arcképével 1930-ból. És tudják, mi történt? Köztük van az általam keresett dr. Dimitrije Bešlić portréja is! Meg sok adai híres, szerb-magyar-zsidó személy arcképe profi fotográfusi minőségben. Ezek egy részét mutatom most be olvasóinknak.

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA