Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Пропадање куће Павла Угринова у Молу

    Почетком априла ове године позвао ме је мој сарадник Сима Сремчев,  општински инспектор за заштиту животне средине, да заједно  са стручњацима из суботичког Завода за заштиту споменика културе пођемо у обилазак јавних и приватних објеката који су од стране суботичког Завода за заштиту споменика културе евидентирани као значајна културна и историјска добра која ваља сачувати.


Данашњи изглед куће Павла Угринова (рођ. Василије Поповић)

    Први објекат који смо обишли у Молу била је приватна стамбена кућа у улици Маршала Тита број 14. Наиме,у овој кући се родио Павле Угринов 1926. године.Био је књижевник, драматург, редитељ и академик. Један је од оснивача Атељеа 212.  Умро је у Београду 2007.

    Сима Сремчев ме је упознао са податком да је кућа уживала заштиту Покрајинског завода за заштиту споменика културе као родна кућа Павла Угринова и да је као таква евидентирана у развојним урбанистичким плановима  Аде и Мола из 1973. и друге ревизије из 1982.  Заштита је скинута када је део  куће продат и срушен. Преостали део није одржаван и кућа се данас налази у врло лошем стању, прошле године су се урушили кров и плафон и она данас представља опасност за животну средину и суседне објекте. Грађевински инспектор је по пријави грађана изашао да утврди чињенично стање. Утврдивши га, наложио је власницима или да кућу поправе или да је сруше. Власници су се одлучили за ово друго.Међутим, на друштвеним мрежама су се поред слике оронуле куће почеле упућивати критике на рачун општинских власти. Како је дозвољено да кућа тако пропадне​? Заиста право питање.  Сима Сремчев је у име Општине ступио у контакт са братом Павла Угринова да се размотре могућности око откупљивања куће. Власник је пристао. Међутим, стручњаци из суботичког Завода за заштиту споменика културе су 6. априла дошли и утврдили да је кућа потпуно пропала и да би требало утрошити огромна средства за њену санацију и реконструкцију. После овога издато је решење за рушење куће. Тако пропада наше културно благо, тако је пропала и кућа Новака Радонића у Молу и много тога још.

    Шта каже Закон?
    Законом о културним добрима регулисана је заштита оваквих објеката од културно - историјске важности. Он обавезује власника да се брине о објекту, да га чува и одржава, али је дефинисано и то да се средства за заштиту културних добара обезбеђују из републичког, покрајин-ског или буџета локалне самоуправе.

    Ситуација је таква да се спасава што се спасти може, јер пропадањем објеката од културно-историјске важности нестаје и сећање, кида се веза са ликом и делом оних  људи који су били најбољи представници свог народа и који не заслужују да буду заборављени.
    Сима Сремчев је покренуо акцију очувања неколико објеката  од историјског и архитектонског значаја који се налазе у Молу. Њихово очување би било оправдано јер би били искоришћени за разне садржаје.
Један од таквих објеката је и Светосавски дом (Партизан)...

Наталија Гаврић Угарак

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA