Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. április

Címoldal
A bizalom igazolódni fog?
Színes világom ezernyi kis csodája
VANCSESZ közgyűlés és tanácskozás
Legyen a sajátunk a miénk!
Április – aperire
Összefogás – munkaakció
Megtisztult a moholi Nagyút
CSOK, NOK, duális képzés
Tarsóka néptáncegyüttes
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
A zene ünnepe tavaszelőn
Új film-mozgalom
Nyugdíjas Fórum Moholon
A víz világnapján
Zöldike-hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

VANCSESZ KÖZGYŰLÉS ÉS TANÁCSKOZÁS
A gyermekvállalás és -nevelés segítése - Támogatott többgyermekes családmodell

    A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) április 9-én tartotta meg Adán közgyűlését és tanácskozását, amelyen  megjelent dr. Ana Gavrilović a belgrádi egyetem professzora, a szerb tudományos akadémia népesedési bizottságának tagja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, Csikós László államtitkár, Patyi Lajos tartományi képviselő, Világos Tibor, a VMSZ ada községi szervezetének elnöke, Gyurcsik Klára és Róbert Szabadkáról, akik az alkotó szellemű nevelés propagálói és más vendégek.


Krizsán Vilmos magasrangú vendégeinek magyaráz

    Gyermekvállalás és nevelés segítése hazánkban – ez volt a központi témája a tanácskozásnak, amelyet Krizsán Vilmos a VANCSESZ elnöke nyitott meg és beszédében rámutatott, hogy a gyermekvállalás, nevelés és oktatás területén hogyan tudnának bizonyos intézmények, illetve egyesületek és civil szervezetek segíteni, a szülőknek abban, hogy, azok eredményesek legyenek ezen a téren.      „Azt emeltem ki, hogy főleg a tartomány részéről több segítséget várnánk, mivel az utóbbi időben az egészségügyi, szociálpolitikai, népesedései titkárságról nem kapunk támogatást. Gyakorlatilag a pályázataink nem nyernek és egyébként is ez a titkárság az utóbbi években sokkal kevesebb eszközt választ ki, mindössze 1 millió dinárt oszt ki a civil szervezetek között, másrészt pedig az egészségügy és a szociális kérdések mellett a népesedési kérdések szinte eltörpülnek. Az MNT viszont nagy segítség a szülők részére a beiskoláztatási programmal, iskolabusszal, az ösztöndíjprogrammal, és az Európa kollégium megnyitásával. Eljutottunk odáig, hogy minden szülő bátran mondhatja a gyerekeinek, hogy iratkozzon egyetemre, főiskolára, hiszen ha ösztöndíjat kap és az Európa Kollégiumban  elhelyezést akkor a szülőknek szinte nem jelent kiadást. Ez mellett több olyan program van amit az MNT megvalósít  többek között a fölzárkóztatási program, előkészítő programok, amelyek már az idén is megindultak. Amit még kiemeltem az az önkormányzatok szerepe, hiszen főleg az utóbbi években egyre több önkormányzat hozott olyan intézkedéseket, amelyekkel igyekeznek a gyermekvállaló családokat segíteni. Ebben élen jár Magyarkanizsa, Zenta az utóbbi időben Kishegyes, Topolya és más községek önkormányzatai is. Elmarasztalóan szóltam Ada községről, ahol a középiskolások utaztatására mindössze 10%-ot választanak ki a községi büdzséből, a népesedési kérdésekkel nagyon keveset foglalkoznak, nem hozták meg a saját népesedési akciótervüket, és a négy év alatt egyetlen egyszer sem hívták össze azt a bizottságot amit az önkormányzat megalakított, sőt a nagycsaládos egyesületeket illetve a családszervezeteket sem támogatják.”
    Krizsán Vilmos után elsőként Ana Gavrilović szólalt fel, és azt emelte ki, hogy egész életünkben tanulni kell. Fontosnak, tartja a gyermekes családok segítését. Következőnek Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő arról beszélt, hogy meddig jutott el az a törvénytervezet, amely a harmadik gyerek utáni anyasági pótlék bevezetéséről szól. Elmondta, hogy a törvénytervezet közvitán van az értékelések szerint legalább egy év kell ahhoz, hogy ez a parlamenten keresztül menjen, hogy a különböző minisztériumok és parlamenti bizottságok megvitassák és elfogadásra kerüljön.


Krizsán Vilmos átadja Pásztor Istvánnak a családgondozás cselekvési programját

    Csikós László felszólalásában érdekes adatokat osztott meg, mint azt hogy 2014-ben 383 ezer családi pótlékot osztottak ki, az idén már csak 362 ezret, tehát 21 ezerrel kevesebbet. Örvendetes tényt is közölt, miszerint tavaly 400-zal több gyermek született Szerbiában, mint az előző évben, viszont az elhalálozás és a kivándorlás miatt továbbra is jelentősen csökkent a népesség száma. Külön felsorolta azokat az adatokat, amelyek az oktatásra vonatkoznak, azt, hogy sajnos még mindig nagyon sokan az általános iskolát sem fejezik be és a lakosság 23 százalék írástudatlan.
    Felszólalt Gyurcsik Klára is, aki az alkotó szellemű nevelés egyik propagálója Vajdaságban.  „Klára és férje magyar nyelven tartanak műhelymunkákat, előadásokat. Ez a nevelési rendszer Milica Novković belgrádi pedagógus illetve pszichológus könyve után vált közismertté, és mi ezt a nevelési módszert a szövetségben felkaroltuk. Szeretnék, ha Vajdaságban minél több  településen ezt propagálni tudnánk, ezért a mi népesedési  családgondozási cselekvési programunkban is helyet  adtunk neki és az a szándékunk, hogy abban az esetben ha ez a program a jövő hónap során elfogadásra kerül az MNT-ben,  akkor ennek a megvalósítását, vagyis az első műhelymunkákat az ősz folyamán  megkezdjük, Bácskossuthfalván, Kishegyesen és más településeken. Szeretnénk, ha a nagycsaládosok mellet a pedagógusok,  óvodai nevelők is és átvennék, elsajátítanák ennek a nevelési módszernek az alapjait" – hangsúlyozta Krizsán Vilmos és így folytatta: "A tanácskozást úgy értékeljük, hogy nagyon hasznos volt, hiszen rengeteg olyan információt hallottunk, amely, segíthet a további munkában, és eredményességben. Összefoglalva úgy gondoljuk, hogy a jelenlevő nagy-családosok vezetői olyan ismereteket szereztek, ami segítségül szolgál.”


Csikós László államtitkár ajándéka a nagycsaládosoknak

    Az összejövetel második része a VANCSESZ évi közgyűlésével folytatódott. Beszámoltak az elmúlt év eredményességéről, a színvonalas rendezvényekről, amelyek tovább erősítették a Szövetséget.
    „Tavaly első ízben szerveztük meg a házasság világnapja délvidéki ünnepségét,tartottunk  nemzetközi családtalálkozót, első lakalommal gyermektábort szerveztünk, ez mellett több rendezvényen bekapcsoltuk a partnerszervezeteket is.  Elfogadtuk az elmúlt évre szóló jelentést és az idei munkatervet is. Kiemelném,hogy  tavaly elkezdtük a Nagycsaládos ház építését és idén tető alá is hoztunk.  A népesedési családgondozási cselekvési programunkat kidolgoztuk és az elfogadásban bízunk az MNT részéről. A 2015-ös ünnepi közgyűlésen kiosztottuk a családbarát önkormányzat díjat, példamutató nagycsaládos díjat, legsikeresebb nagycsaládos egyesület díjat és a VANCSESZ aranyoklevelet. Ezt az idén is megszervezzük majd azzal, hogy még egy díjat vezetünk be, az pedig a családbarát vállalkozói díj olyan cégnek, vállalkozásnak, akik megbecsülik az anyákat, akik segítik a családokat ,és példamutató viszonyt tanúsítanak irántuk. A pénzügyi tervet illetően tavaly 3 millió dinárból gazdálkodtunk, ennek nagy része a nagycsaládos ház építkezésére fordítódott, a többi pedig más programokra. Reméljük, ez az összeg az idén is megmarad. Tavaly 21 pályázatot illetve kérelmet  írtunk és 14 volt sikeres.  Bízunk abban, hogy idén kevesebb pályázatból is hasonló összeget  tudunk majd megvalósítani. Volt egy másik napirendi pont a titkár megválasztással kapcsolatban, mivel a szervezet korábbi titkára, a topolyai Sablauer Brindza Beatrix lemondott, helyére a bácskossuthfalvai Fodor Zoltánt választották meg a közgyűlésen.
    Csikós Lászlótól kaptunk egy ajándékot ami érdekesen szimbolizálja munkánkat, azt, hogy közösségben az erő, illetve, hogy igyekszünk a kezünkben tartani azokat a dolgokat amikkel foglalkozunk. Szimbolizálja az összefogást és az erőt. Az ülésen is megfogalmazódott, hogy a szövetség munkáját elsősorban az jellemzi, hogy megpróbáljuk összefogni valamennyi nagycsaládos szervezetet, egyesületet,  azokkal is együttműködünk akik nem tagjai a Szövetségnek. Együtt eredményesek lehetünk és közösen olyan dolgokat is meg tudunk valósítani amit egy-egy egyesület önállóan nem is tudna elképzelni.”
    Április 20-án Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár a VMSZ kampánykörútján Adára is ellátogatott Pásztor István pártelnök vendégeként, ahol a VANCSESZ elnöke, Krizsán Vilmos ismertette a nagycsaládos ház építésének előrehaladtát, valamit az elkészített népesedési, családgondozási cselekvési programot, majd átadta azt  Pásztor Istvánnak, aki a program összeállítására kérte fel a szervezetet az elmúlt évben. A jelen levő Hajnal Jenő megerősítette, hogy az MNT soron következő ülésén napirendre kerül ez a program. Potápi Árpád János államtitkár pedig ígéretet tett a tervezet megvalósításához szükséges támogatás biztosításáról.

Lajkó Szilvia (Fotók: VANCSESZ)

april 2016.

Naslovna strana
Neka naše bude i naša svojina!
Drveni krst na ađanskom Čotu II
Propadanje kuće Pavla Ugrinova u Molu
Vesti
Pesme Anice Filipović
Kako privući žene i mlade u sindikate
Šah
Impresum


Design by VA