Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. március

Címoldal
Öt perccel 12 után
Húsvét előtt
Községi képes hírek
„… soknak semmi sem lehetetlen!”
Megemlékezés, koszorúzás
Községi hírek
Szenny- és esővízcsatorna, járdaépítés, útjavítás…
Az ellenzék figyelmen kívül hagyása
Tavasz
Mozgalmas időszak
Anitában forr a tehetség
Határtalan megemlékezés
Söprögessünk (sepregettünk)!
Megismertük Óbecse nevezetességeit
Márciusi nők – forradalom fejkötőben
Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike
Nőnapi táncfesztivál
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
In memoriam ZOO Poni Ada
Zöld levél
Sakk
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Jelentős mértékű fásítással indított a Zöldike


A moholi faültetés résztvevői

    A tisztaság-egészség modell széles körben elterjedt jellemzője annak a reformnak, mely nem-csak a test karbantartását foglalja magába, hanem a társadalmi kulturális szokások módosítását is felöleli. A Zöldike tagsága a természetes környezethez való viszonyulás megfontolását célozza meg megmozdulásaival, főként a természet megőrzését, tisztántartását és megújítását szorgalmazva. Ezért február végi nagyszabású munkaakciójukon is a Péterréve felé vezető út mentén 480 facsemetét ültettek el.
     – Facsemetéket ültettünk a főút mellé, ahol nincs kialakított zöld övezet, de azt szeretnénk, hogy néhány év múlva mutatós fasor fejlődjön ki – hangsúlyozta Báity Ferenc, a Zöldike elnöke. – Megmozdulásaink a faültetésekről és az elültetett facsemeték gondozásáról a környezethez való viszonyulás példamutató akciói, és egyre több helybeli szervezet és magánszemély csatlakozik hozzánk. Ültessünk fát, mert a fák igen jelentősek életünk szempontjából! Az, hogy elég levegőnk van, a növényzetnek köszönhető és a fáknak különösen fontos szerepe van. A fák a szén-dioxid mellett kiszűrik a levegőből a lebegő port és a hozzá tapadó szennyezőanyagok, és más egyéb lebegő részecskéket. A fák esztétikai jelentőséggel is bírnak, mert velük változtathatunk a táj arculatán. Mindez mellett nagyszerű érzés, ha van egy saját ültetésű fád! Egy angol közmondás szerint, „Aki fát ültet, önmagán kívül másokat is szeret.” Minden megmozdulásunk figyelemfelkeltő akció is egyben, mellyel településünk környezeti szemléletének formálását és a környezettudatos magatartást igyekszünk példázni. Munkaakcióinkhoz ez alkalommal is csatlakoztak az adai Zöld sziget és az óbecsei Ökobecse partnerszervezeteink, valamint a moholi nyugdíjas egyesület, a moholi önkéntes tűzoltó egyesület és helyi aktivisták. Fő támogatónk most is a helyi önkormányzat és a moholi Helyi Közösség voltak, rajtuk kívül közreműködött a Novak Radonić Általános Iskola, valamint sokat segítettek Miša Ugrnov, Rastko Piroški, Hotváth Csaba, Kalmár Zoltán, Szőke István, Magó Ferenc, Lajkó Mária és Sándor, Almádi Attila és Almádi Gábor, Ozsvár Róbert és Zsuzsanna, Kocsis Sándor és Szilvia, Dávid Tibor és Fejes Árpád moholi lakosok.
    A helyi lakosság környezethez való viszonya nem csupán a társadalmi és családi háttér függvénye, mivel azt befolyásolja a község környezetvédelmi stratégiája is. Ahhoz, hogy a mindennapi környezeti gondokra való odafigyelés megfogalmazódjon, nem csupán környezetvédelmi szabályok és intézkedések bevezetésére van szükség, hanem folyamatos, tudatos szemléletformáló tevékenységre is, melynek a környezetvédelem területén kifejtett civil aktivitás hatása is része.

Lajkó Szilvia

mart 2015.

Naslovna strana
Aktivnosti sindikata
Šah
Sportista godine
Impresum


Design by VA